Tükendi
Gelince Haber VerŞu artık kesindir: Antik Yunan, aslında Anadolu kökenli kültür ve uygarlık birikimlerinin bir ürünüdür. Avrupa kültürünün kökenleri antik Yunan`da değil, Anadolu’dadır.
Bizim yaptığımız ve yabancı bilim adamlarının yaptığı çalışmalar, bu gerçeği açık bir şekilde ortaya koymuştur. MÖ 1200-500`lerde biçimlenen uygarlığın Ege`nin doğu yakasında köklenmesini ve batıya akışını sağlayan Anadolu halklarıdır.
O kadar ki bugün Yunanistan`daki bin yıllara uzanan mimarlık ve sanat tarihi bulguları ile daha eski dönemlerde Anadolu`daki uygarlık tarihine armağan edilen mimarlık ve sanat şaheserleri arasındaki etkileşim, Batının kültür köklerinin Anadolu`dan türediğini belgeliyor. Bu konuda elimizde sayısız arkeolojik bulgu, mimarlık ve mekân kültürlerine ait yapısal değerler var.
Kleopatra ve Alanya adlı İsmail Yıldız`ın bu tarihsel ve turistik açılımlı çalışmasında aynı esintileri görmemiz olasıdır. Kleopatra`ya verilen Alanya odaklı Akdeniz sahillerinin antik çağına tutulan bu ayna, roman bile olsa ilgi çekicidir.
- Prof. Dr. Fahri Işık, Akdeniz Üniversitesi
Yıldız, bu romanında, Kleopatra`nın Alanya ve çevresini yönettiği döneme bir tarihçi gözüyle bakmıştır. Alanya`nın antik döneminden günümüze doğru tutulan bir aynadır. Alanya ve çevresinin tanıtımına katkılar yapan, coğrafyasına, arkeolojisine, turizmine, kültürel değerlerine dikkat çeken bu roman, ilginç gözlem ve öykülerle okuyucuyu kendine bağlıyor.
Alaiye Beyliği ve Gülefşen`deki Kaygusuz Abdal, Aklıma Düştü ve Sisli Geceler kitaplarından sonra "Kleopatra ve Alanya" romanı için İsmail Yıldız, kutlanmayı hak etmiştir
Uzun, yorucu bir çalışma sonucu yazılan bu kitabı okuyanların tarih, arkeoloji, coğrafya ve turizm çeşitlemesine ilgi duyacağını umuyorum.
- Prof. Dr. Abdurrahman Güzel