Çocuk edebiyatı, çocukların kelime ve dil becerilerini, öğrenme deneyimlerini, sosyal becerileri teşvik etmek üzere hazırlanan eserlerin bütününü ifade eder. Yetişkinler ve çocuklar arasında sıcak bağlar oluşmasına katkı sağlayan bu kitaplar, temel noktada çocuk gelişiminden yardım alarak hazırlanmaktadır. Bu kitaplar çocuk gelişiminde ortaya atılan teorileri, yaş gruplarını baz almaktadır. Bu sebeple kitaplar yaş gruplarına özel olarak kurgulanmaktadır. Zamanın başlangıcından beri, yetişkinler çocukları hikayeler ve masallarla eğlendirmiştir. Bu halk masallarından ayrıntılı bir çocuk eserleri külliyatı gelişmiştir. Bugün edebiyatı, çok çeşitli alt dallara ayrılmakta ve her yaştan çocuğa hitap etmektedir.
Diğer edebiyat türleri gibi çocuk edebiyatı da nesilden nesile sözlü olarak aktarılan hikayelerden doğmuştur. En eski yazılı halk hikayeleri, M.S 200’lü yıllarda Hindistan’da yazılmış olan Pachatantra’dır. Ezor Masalları’nın da en eski versiyonu M.S 400 civarında papirüslerle bulunmuştur. Orta Çağ’a gelindiğinde çocuklarla ilgilli yazılmış daha fazla esere rastlanmıştır. Ancak bu eserler genellikle çocukları eğlendirmek yerine onlara eğitim vermek amacı taşımaktadır.
1920’li yıllar modern çocuk kitaplarının temelini oluşturmuştur. 1928’te Wanda Gag’ın Millions of Cats’i en eski örneklerinden birisidir. Türkiye’de çocuk edebiyatının gelişimi ise Tanzimat Devri’ne rastlamaktadır. Ancak Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin ve Ahmet Rasim gibi yazarlar tarafından halkın günlük yaşamını anlatan eserler çocuk kitaplarının ilk örnekleri olarak görülmektedir. Dede Korkut, Battal Gazi ve Köroğlu, Nasrettin Hoca’nın fıkra, tekerleme, bilmece, efsane ve masalları da çocuk edebiyatına katkılar sağlamıştır.
“Çocuk edebiyatı” keskin sınırları olmayan bir terimdir. Bu edebiyatı oluşturan kitaplar eğiten veya keyifli vakit geçirmelerine katkı sağlayan eserlerden oluşmaktadır. Her yaştan çocuk için geniş bir edebiyat envanteri vardır. Çocuklar için en yaygın edebiyat türlerinden bazıları resimli kitaplar, fıkra masal gibi geleneksel edebiyat, şiir, biyografi ve kurdu olabilmektedir. Bu temel edebi türlerden bilimkurgu, fantezi, efsaneler gibi çok sayıda alt tür doğmaktadır. Bu türlerden bazıları aşağıda listelenmiştir:
Geleneksel Edebiyat: Geleneksel çocuk edebiyatı genelde yazarı kesin olarak bilinmeyen halk hikayelerinin derlemelerinden oluşan türlere denmektedir. Ezop Masalları buna bir örnektir.
Şiir: Şiirler içeren çocuk kitapları da bulunmaktadır. Bunlardan bazıları tekerlemeleri de içermektedir. Yusuf Dursun’un Yıldız Gözlü Melek Yüzlü Şiirler kitabı örnek olarak verilebilmektedir. Şiir kitapları çocukların farklı bir edebi türü öğrenmesine de katkı sağlamaktadır. Kolay okunabilir olan şiirler, çocukların ilgisini çekmekte, ezberleme yeteneğini de güçlendirmektedir.
Biyografi - Otobiyografi: Çocuklar için biyografi ve otobiyografiler genellikle onlara ilham vermek, onlar eğlenirken yeni şeyler öğrenmesini sağlamak için kaleme alınmaktadır. Tarihte önemli kişilerin hayatını anlatan tarihi kurgular en iyi seçeneklerdendir. Bunun için Anne Frank’ın Hatıra Defteri örnek verilebilmektedir.
Kurgu Eserler: Kurgu çok geniş bir alana yayılmaktadır. Ancak özellikle bilimkurgu, son dönemlerde çocuklar arasında oldukça popülerdir. Bu eserlerde zaman yolculuğu, hayali karakterler, hayvanlar veya konuşan cansız nesneler karakterize edilmektedir. Çocukların hayal gücünün gelişmesine en çok katkı sağlayan türlerdendir.
Çocuklar için farklı türde farklı türlerde kitaplar yayınlanmaktadır. Aşağıda bu kitap türlerinin listesi verilmiştir:
Çocuk kitapları, çocukların gelişimi evrelerine göre hazırlanmaktadır. Gelişim sürecinde çocukların algılama yetenekleri her dönem değişmektir. Dolayısıyla 3 yaş çocuğu kitapları ile okula giden çocuklar için olan eserler birbirinden farklıdır. Yaş grubuna uygun kitap çeşitleri aşağıda listelenmiştir.
Yaş gruplarına göre çocuklar için tercih edebilecek oldukça fazla kitap vardır. Yaşa grubuna göre seçilen ve gelişim dönemine uygun içerikler, okuma alışkanlığını teşvik etmektedir. Örneğin okul öncesi çocuklara resimli, sesli kitaplar, ilkokul çocuklarına küçük hikayelerin olduğu resimli kitaplar dönemine geldiğinde ise çocuk kitapları 12 yaş macera türünde olanlar tercih edilmelidir. Macera kitapları baştan sona heyecan içermektedir. Ana karakter, birçok zorluğu atlatmaktadır. Bu da macera kitaplarına hareket katmaktadır. Bununla birlikte olay örgüsü tahmin edilemeyecek şekilde kurgulanmaktadır. Her yeni bölümde yeni maceralar okurlarını beklemektedir. Bu durum da okumaya teşvik eden etkenlerdendir. 12 yaş ve üstü çocuklar, bu hikayeleri okurken okuma alışkanlığını geliştirebilmektedir.
Çocuk kitaplarında çocukların pek çok konuda bilgi sahibi olması için özel olarak hazırlanmaktadır. Hazırlanan tüm eserlerde titiz bir dil kullanılmıştır. Süslü anlatımlardan kaçınılmış, olay örgüsü en sade şekliyle kurgulanmıştır. Ancak, sade diline rağmen kitaplarda macera öğeleri eksik olmamaktadır. Bu da çocuk okurların sıkılmamasını sağlamaktadır. Mutlaka okunması gereken kitaplar aşağıda listelenmiştir;
Çocuk kitapları, yalnızca çocuklar tarafından değil, yetişkinler tarafından da okunmalıdır. Hem zengin içerikleriyle yetişkinlere de hitap etmektedir. Akıcı ve üslupları sayesinde bu kitaplar, okuyanları yormamaktadır. Aynı zamanda yetişkinlerin kitapları okuması denetim açısından da faydalıdır. Kitap içinde yer alan bilgilerin, ebeveynler tarafından incelenmesi, çocuğa uygun olup olmadığının anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Tüm bunlarla birlikte çocuklar ebeveynlerinin kitap okuduklarını gördüğü zaman okumaya daha fazla istek göstermektedir.
Seçilen kitap çocuğun yaşına, gelişim özelliklerine, dil ve anlam dünyasına uygun olmalıdır. Çünkü her yaş, farklı kelimeleri anlayabilmektedir. Kelime oyunları ve soyut anlamın hakim olduğu eserler özellikle ilkokul çocuklarına ağır gelebilmektedir. Bu durumda çocuğu okumaya karşı soğuk bırakabilmektedir. Tam tersi olarak da çok sade anlatımlar 8 yaş üstü çocuklara hafif gelebilmektedir. Kurgu edebiyatı bu noktada devreye girebilmektedir. Ancak soyutluk minimum düzeyde tutulmalıdır. Ancak 12 yaş üstü çocuklar yavaş yavaş soyut kavramların konu alındığı macera ve aksiyon kitaplarını okumaya başlayabilmektedir. Tüm yaş gruplarından olan çocukların zihinleri ve hayal güçlerini destekleyen kitaplar tercih edilmelidir. Yazarlar tarafından kaleme alınan kitapların tamamı hayal gücüne ve zihne hitap etmektedir. 8 yaştan sonraki çocuklar için yazılan kitaplarda karakter tahlilleri yapılmakta ve dialoglar önem kazanmaktadır. Bu da çocukların hikayeye gözünde canlandırmalarına karakterleri tanımalarına katkı sağlamaktadır. Erken ilkokul döneminin kitapları çocukları öğrenmeye, yeni şeylerle tanıştırmaya odaklanırken 8 yaşından sonraki kitaplar biraz daha analizler, akıl yürütülebilir konular içermektedir. Kitap seçerken dikkat edilmesi gerekenler şöyldir;
Aşağıda yaş grubuna göre kitap içeriklerinde dikkat edilmesi gerekenler listelenmiştir;
0 – 3 yaş grubu:
3 – 5 yaş grubu:
5 – 8 yaş grubu:
8 – 12 yaş grubu:
İyi çocuk kitapları, ne kadar ince olursa olsun neşeli öğeleri çocuklara sunmalıdır. İçindeki karakterler, çocukları güldürmelidir. Dili iyi kullanmalı, çocukların karakterlerden bir şeyler öğrenmesini sağlamalıdır. Aynı zamanda iyi hikayeler sayılar, harfler veya renkler hakkında basit kavramları öğretebilmektedir. Bunun yanı sıra sevgi, görgü, anlayış ve empati gibi soyut kavramları içermelidir. Bu kitapların faydaları aşağıda listelenmiştir.
Tüm bu faydaları sebebiyle kitaplar, hayatta önemli bir yere sahiptir ve her çocuğun mutlaka kitap okuma alışkanlığı kazanması gerekmektedir. Faydaları sayesinde bu kitaplar, okul derslerine de katkı sağlamaktadır. Çocuk kitaplarının fiyatları bazı faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; hangi yaş aralığına hitap ettiği fiyata doğrudan yansıyan bir özelliktir. Bununla birlikte kitabın içeriği, sunduğu bilgiler de fiyatlar açısından önemlidir. Yaş grubuna göre kitapların içinde bulunan resimler ve yazılar farklı olabilmektedir. Çocuk kitapları 11 yaş grubu, genellikle hem resim hem de yazıyı eşit oranda kullanmaktadır. Okul öncesi çocuklar için ise daha çok resimlerden oluşan kitaplar tercih edilmelidir Kitabın içinde yer alan çizimler, tasarımlar, görseller fiyatın belirlenmesinde etkilidir. Kitabın kalınlığı ve baskısı, üretim maliyetini etkilemektedir. Ciltli baskıya ve cilalı kağıda sahip kitaplar, daha dayanıklıdır. Böylece yırtılmalara, deformelere karşı uzun süre sağlam kalmaktadır. Küçük çocuklar için hazırlanan sesli, müzikli, hareketli vb. özelliklere sahip kitaplar daha yüksek fiyatlara sahip olabilmektedir. Bu kitaplar, küçük yaşta çocukların zihinsel ve motor becerilerinin gelişimi açısından oldukça önemlidir.