Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim

Lev Nikolayeviç Tolstoy

Gerçekçi kurgu çerçevesinde Rusya’nın ve dünyanın en büyük yazarlarından biri olan Lev Nikolayeviç Tolstoy (Лев Никола́евич Толсто́й – “Lyev Nikalayeviç Talstoy” şeklinde okunur.) 9 Eylül 1828 yılında Yasnaya Polyana’da soylu bir toprak ağasının oğlu olarak dünyaya geldi. Erken yaşlarda annesini ve babasını kaybeden yazar, halası Alexandra Osten-Saken’in koruması altına girdi. Tolstoy’un halası dinine çok bağlı bir kadındı ve bu, Tolstoy’un hayatında ve eserlerinde önemli bir etki bırakmıştı. Alexandra Hala da öldüğünde Tolstoy, kuzenleriyle birlikte Kazan’da yaşayan diğer halası Pelageya’nın yanına gönderildi.


Tolstoy orada Alman ve Fransız eğitmenlerden özel eğitim aldı. Ardından Kazan Üniversitesi’nde eğitim görmeye başladı. Üniversitedeki eğitiminden aradığını bulamayan Tolstoy, 1847 yılında diploma alamadan okulu bıraktı ve doğduğu yer olan Yasnaya Polyana’ya döndü ve burada yoksul köylü hayatına karıştı.


Tolstoy, hayatının ilk yıllarını düzenli bir yaşam arayışıyla geçiriyordu ve Yasnaya Polyana’ya geldiğinde bu düzenli yaşam hayalini burada da gerçekleştiremedi. Moskova’ya gitti ve zamanının büyük bir kısmını burada ve St. Petersburg’da geçirdi. İlk eseri olan Çocukluğum bu yıllarda yayımlandı.


Tolstoy’un devinimli geçen gençlik yılları, büyük yazarın 1851 yılında asker olan abisinin çağrısı üzerine Kafkasya’ya gidip orduya katılmasıyla devam etti. Askerlik yılları ve 1857-1860 yıllarındaki Avrupa seyahatleri, Tolstoy’un hayatında bir dönüm noktası niteliğindeydi. Yazarın fikirleri bu yıllarda savaş karşıtı ve Hristiyan Anarşizmi akımına öncülük edecek bir boyutta şekillenmeye başlamıştı. Tolstoy’la özdeşleşen Hristiyan Anarşizmi, insanoğlunun tek bağlılığının Tanrı olması gerektiğini savunur ve devleti zararlı addederek onu ve kurumlarını reddeder. Yazar, bu fikirlerini kitaplarında da sıklıkla işlemiştir ve bu bağlamda en iyi örnek geç dönem eserlerinden Diriliş ve Tanrının Egemenliği İçimizdedir adlı eserleridir.


Tolstoy’un Avrupa’ya olan seyahatleri yazarın politik fikirlerini geliştirmesinin yanında onun edebi sanatını da büyük ölçüde etkilemişti. Tolstoy, bu seyahatleri sırasında büyük Fransız roman yazarı Victor Hugo’yla tanıştı. Tolstoy, Victor Hugo’nun Sefiller adlı başyapıtından müthiş derecede etkilenmişti ve bu roman, Tolstoy’un 1869’da tamamladığı Savaş ve Barış adlı başyapıtının oluşmasında çok büyük bir etkiye sahiptir.


“Tolstoy’un Altın Çağı” olarak adlandırılan bu dönemde Tolstoy, Anna Karenina’yı da yazmıştı. Savaş ve Barış gibi bir gerçekçi, tarihî bir romanın edebî ve sanatsal açıdan büyük bir yankı uyandırmasının ardından Anna Karenina, Tolstoy’u yazarlıkta ve sanatçılıkta zirveye yerleştiren roman olmasıyla ayrı bir değere sahiptir. Savaş ve Barış, yaşanmış tarihsel olaylara dayanması, yenilikçi kurgusu, gerçekçi karakter ve durum tasvirleriyle ön plana çıkıyorken Anna Karenina, toplumsal ve insan psikolojisi açısından gerçekçiliğiyle okuyucuyu kendi dünyasına çekmektedir. Tolstoy’un bunu yapmadaki başarısı, insanları ve özellikle de kadınları çok iyi tanıyor oluşundan gelmektedir. Bunda Tolstoy’un eşi Sophie Behrs’in de etkisi büyüktür. Sophie Bers, Tolstoy’un tüm eserlerini titizlikle incelemişti ve Tolstoy için eşsiz bir editör olmuştu.


Tolstoy, dönemin roman sanatında üstün bir konumda bulunan realizm akımının en önemli temsilcisidir. Realizm akımını bir atom çekirdeği olarak düşünürsek, Tolstoy bu atomu parçaları ayırır ve geriye kalan tüm parçacıkları gözler önüne sunar. Dünya edebiyatındaki realizm, genel olarak toplumsal durumlara ve olaylara dayanmaktayken Tolstoy, tüm bunlarla beraber insan ruhunu ve davranışlarını harfler ve sözcüklerle resmeder.


Tolstoy’un, edebi ve sanatsal anlamda büyük bir isim konumuna erişmesi, onun ruhsal çöküntüsüne ve bitmek bilmez memnuniyetsizliğine engel olamadı ne yazık ki. Tolstoy’un aklı fikri Rus toplumunun özellikle de Rus köylüsünün durumundaydı. Tolstoy, soylu olmaktan mutsuzdu. Bu nedenle bir köylü gibi yaşıyordu, köylü gibi giyiniyordu. Rus köylüsünün toplumdaki durumunu iyileştirmek adına birçok harekette bulundu. Kroyçer Sonat, İtiraflarım, Efendi İle Uşak gibi eserlerini de bu dönemde dünyaya sundu.


Büyük yazarın inanç ve ruh doğrultusundaki buhranı, Diriliş adlı kitabında büyük bir netlikle görülmektedir. Tolstoy, Diriliş adlı eserinde modern kilisenin kurumsallaştırılmasını, gerçek amacından sapmasını eleştirerek kurgusunu bu temeller üzerine oturtmuştur. Romanın bir diğer teması ise insan kurallarının Tanrı kuralları üzerinde olamayacağı temelindeki fikirlerini savunması ve adalet sistemine eleştirel yaklaşımı ile ilgilidir. Diriliş, Tolstoy’un ne denli büyük bir ahlak ve din filozofu olduğunun en belirgin örneğidir. Diriliş’in yanında bu konuda verilebilecek diğer örnek Sergi Baba adlı uzun öyküsüdür.


Diriliş adlı eserinin ortaya çıkardığı gerçekler ve fikirler nedeniyle Tolstoy, Rus Ortodoks Kilisesi tarafından ateist olarak anılarak kiliseden aforoz edilmiştir.


1910 yılında hayatını kaybettiğinde çoktan birçok büyük ismi etkilemişti Tolstoy. Bu isimler arasında büyük yazarlar Virginia Woolf, James Joyce, Vladimir Nabokov; felsefi ve politik kişilikler arasında da Gandhi bulunur.


Tolstoy, bir romanında baş karakterini bir tren istasyonunda öldürmüştü. Büyük yazarın hayatının da bir tren istasyonunda son bulması başka romanlara ve piyeslere konu olabilecek denli duygusal bir etki bırakır akıllarda.


Rusya’nın diğer büyük yazarlarından Maksim Gorki ve öykü ve tiyatro tekniklerinde çığır açan Anton Çehov, Tolstoy’la yakın arkadaşlardı. Tolstoy, Gorki’nin kendisinden ve yapıtlarından büyük övgüyle bahsederken Çehov’u sivri bir dille eleştiriyordu. Çehov buna içerleniyordu. Fakat Gorki, anılarında Tolstoy’un Çehov’u bu kadar genç olduğu halde kendisiyle yarışabilecek denli büyük bir yazar olarak gördüğünü ve onu kıskandığını belirtir.

Filtre
Kategoriler
Seçilen Filtreler
{{ SELECTED.TEXT }} ×
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE1_NAME }}
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE2_NAME }}
Marka
Model
{{ FILTER.NAME }}
Toplam 727 ürün bulunmaktadır.
Görünüm :

Tolstoy Kitapları Nelerdir?

Ciltli veya ciltsiz olmak üzere basımı yapılan ve yayınlanan eserler kitap olarak adlandırılmaktadır. Pek çok farklı alanda kaleme alınabilen bu eserler felsefik, psikolojik, bilimsel veya fantastik konularda yazılabilmektedir. Çeşitli tema ve konularda yazılan kitaplar, okuyucuların tercihi ve zevkine göre şekillenmiştir. Varlığını hiçbir zaman kaybetmeyen eserler klasik haline gelirken Tolstoy kitapları kendi dönemi ve sonrasında gösterdiği etkiler nedeniyle klasikler arasında yerini almıştır. Gerçekçi roman denildiği zaman akla ilk gelen yazarlardan olan Tolstoy farklı konuları ustalıkla işlemiştir. Tolstoy ünlü kitapları okurlar tarafından sürekli merak edilen ve araştırılan eserler arasında yer almasına karşın ünlü yazarın çoğu eseri artık klasik olarak adlandırılmaktadır.

Tolstoy’un Kitaplarında İşlediği Başlıca Konular Nelerdir?

Tolstoy, çeşitli tema ve konularda eserler kaleme almıştır. Okuyucular, kendi zevklerine uygun şekilde bu eserleri tercih edebilmektedir. Tolstoy’un eserlerinde işlediği başlıca konular şu şekilde sıralanabilir.

  • Din
  • Yaşam
  • Savaş
  • İnsan
  • Felsefedir.

Gerçekçi yazarlığın usta isimlerinden birisi haline gelen Tolstoy, kitaplarında savaşın zorluklarını, hayatın anlamsızlığını ve din olgularının değişmesi gerektiği konularını sıklıkla işlemiştir. Tolstoy’un kitapları döneminde güçlü kalemi nedeniyle aforoz edilmesine ve pek çok soruna yol açmasına rağmen usta yazar vefatı sonrasında dahi kitapseverler tarafından araştırılmakta ve okunmaktadır.

Tolstoy Kitap Önerileri Nelerdir?

Edebiyatta gerçekçi akım denildiği zaman akla ilk gelen yazarlardan birisi olan Tolstoy, 1828 yılında Rusya’da doğmuştur. Kont Tolstoy ve Prenses Mariya’nın 4. çocuğu olarak dünyaya gelen ünlü Yazar,  2 yaşında annesini 9 yaşında ise babasını kaybetmiştir. Çocukluğunu halalarının yanında geçiren Rus yazar henüz çocuk yaşlarında dönemin ünlü yazarlarından Dickens ve Pascal okumuştur. Hukuk eğitimini yarıda bırakarak köyüne dönen Tolstoy daha sonrasında orduya katılmış ve savaşlarda görev almıştır. Ruhsal bozuklukları başlayan Tolstoy yazar olmaya karar verdikten sonra yazıları döneminde beğeni toplamış ve dergilerde basılmıştır. Tolstoy’un romanları gerçekçiliği ve betimlemeleri ile klasikler arasında yer alırken özellikle ‘’Savaş ve Barış’’ kitabı Rus yazarın klasikleşen eserleri arasında yer almaktadır.

Tolstoy en çok okunan kitapları arasında yer alan eserler kitap severler tarafından merak edilmesine karşın yazarın çok sayıda eseri bulunmaktadır. Aşağıda bu eserler listelenmiştir:

  • Tolstoy klasikleri arasında ilk sırada Savaş ve Barış kitabı gelmektedir. Kitap Napolyon döneminde Rusya ile Fransa arasında yaşanan savaşı anlatırken aynı zamanda saray ve saray hayatı, Ruslar ve Fransızlar arasındaki bitmek bilmeyen vahşeti anlatmaktadır. Kitabın adında da yer alan Barış ise kitapta kişiler arasında yaşanan aşkı anlatmaktadır. Yazarın bir diğer klasik eserlerinden birisi olan İnsan Ne İle Yaşar kitabı ise ölümün gerçekliğini, kıtlığın ve yoksulluğun zorluğunu, hastalığın çaresizliğini ve ölen insanların sevdiklerinin anlatıldığı bir eser olarak dikkat çek Betimlemeler ve örnekler ustaca kullanılmıştır. Kitap klasikler arasında yer almaktadır.
  • Tolstoy aşk kitapları arasında yer alan ve klasikleşen eserler arasında ilk olarak ‘’Anna Karenina’’ ve ‘’Diriliş’’ yer almaktadır. “Anna Karenina” kitabında okurlar Anna’nın yasak aşkını ve intiharını ilk gözden okurken aynı zamanda dönemin Rus toplumu başta olmak üzere aristokrasiyi ve aristokrasinin çöküşünü ilk ağızdan anlatmaktadır. olan Anna Karenina okuyucularına aşkın saflığını gösterirken aynı zamanda imkansız aşk nedeniyle intihar eden bir kadının hayatını anlatmaktadır. Rus yazarım bir diğer aşk kitabı ise Diriliş’tir. Yine imkansız bir aşkın resmedildiği kitapta aynı zamanda hukuk sisteminin adaletsizliğini ve Hristiyanlık dininin kalıplaşmış yanlışlarından bahsedilmektedir. Aşk kitabı olmasının yanı sıra aynı zamanda birey ve toplumları derinden eleştiren Tolstoy’un aşk kitapları arasında yer almaktadır. Diriliş ve “Anna Karenina” aynı zamanda Tolstoy klasikleri arasında sıklıkla tercih edilen eserlerden sadece ikisidir.
  • Tolstoy felsefe kitapları yazarın felsefik incelemelerde bulunduğu, toplum, din ve düzeni sert bir dille eleştirdiği eserleridir. Rus yazarın Sevgi Neredeyse Tanrı Oradadır eseri felsefi kitaplara verilebilecek ilk örneklerden bir tanesidir. Yazarın ‘Kişiye verilen zenginlikler aydınların elinde oyuncak olmaktan kurtulmalı’’ diyerek kaleme aldığı felsefi eser insanların birbirleri ile iyi geçinmeleri gerektiği, hakikat ve aşk yolundan sapmamaları gerektiğini söylerken aynı zamanda ruhun kötülüğe karşı koyma çabasını kaleme alarak felsefik bir eser ortaya çıkardığı kitabıdır. Usta yazarın bir diğer felsefe temelli kitabı olan ‘’İnsan Ne İle Yaşar?’’ kitabı kısaca bir meleğin tanrı tarafından cezalandırılması olsa da kitap betimlemeleri ile dönemin kıtlık, yoksulluk ve hastalıklarından ölen insanların hayatlarını anlatan, ölüm gerçeğinin insanlar üzerinde bıraktığı etkileri anlatan bir kitaptır.
  • Tolstoy biyografi kitapları olarak kaleme aldığı eserleri ile de ustalığını kanıtlamıştır. Başta İtiraflarım kitabı gelmektedir. Din ve yaratıcı ile hiçbir bağlantısı olmayan bir kişinin ölümü ve hayatı yargılama sonrasında yaratıcıya ulaşmasını anlatan bir eser olan “İtiraflarım” kitabında Tolstoy kendi hayatını anlatmaktadır. Biyografi temelinde yazılan bir diğer eser Tolstoy’un ilk kaleme aldığı kitabı olan “Çocukluğum” Dönemin toplumsal yapısı başta olmak üzere anne ve baba sevgisi, eğitim sistemi, çocukluk aşkları, annesinin ölümü sonrasında yaşadığı psikolojik durumlar gibi konuları işlediği ve hayatını anlattığı kitabıdır. Yazarın kendini anlatırken aynı zamanda Rusya’yı da anlattığı eser derin betimlemeler ile beslenmiştir.

Tolstoy Kitapları Sıralaması Nedir?

Tolstoy, pek çok kişi tarafından okunmasına karşın ağır olarak adlandırılan, sert gerçeklikleri içerisinde barındıran kitapları ile ünlü bir Rus yazarıdır. Döneminin Rusyasını anlattığı gibi doğu ve batı sentezini anlattığı, din konusunda sapmaların ve yanlışların üzerine giden ve bu nedenle kilise tarafından aforoz edilen bir yazardır. Tolstoy kitapları kronolojik sıraya göre okumak isteyen okurlar romanlar için sırasıyla şu eserler okunabilir;

  • Çocukluk
  • İlk Gençlik
  • Gençlik
  • Sivastopol Serisi
  • Kazaklar
  • Savaş ve Barış
  • İnsan Nasıl Ölür?
  • İvan İlyiç'in Ölümü
  • Anna Karenina
  • Kreutzer Sonat
  • Diriliş
  • Hacı Murat
  • Serge Baba
  • Öyküleri
  • Toprak Ağasının Sabahı
  • Baskın
  • Ormanın Kesimi
  • Notes of a Billiard Marker
  • İki Süvari Subayı
  • Bir Karşılaşma
  • Tipi
  • Lucerne
  • Albert
  • Üç Ölüm
  • Aile Saadeti
  • Polikuska
  • The Decembrists
  • Caucasus Mahkumu
  • İvan İlyiç'in Ölümü
  • Holstomer
  • İnsanlar Arasında Boş Bir Konuşma
  • Usta ve Çırak
  • Köyde Şarkı Söylemek
  • Köyde Dört Gün
  • Yanlış Kupon
  • Oyun'dan Sonra’dır.

Tolstoy Okunması Gereken Kitaplar Nelerdir?

Dünyaca ünlü kitap eleştirmenleri tarafından hazırlanan yazılarda Tolstoy’un eserlerinden dünya genelinde en fazla okunan eserleri sıralanmıştır. Tolstoy okumak isteyen ancak hangi kitapları okuyacağını ve hangi sıralama ile okunması gerektiğini bilmeyen okurlar için sıralamalar paylaşılmaktadır. Tolstoy’un tüm kitapları okuyucular üzerinde aynı etkileri bırakmasına karşın yazarın bazı romanları dünya çapında büyük ilgi görmektedir. Buna göre kitapları aşağıda listelenmiştir;

Kitapları kullanıcılar tarafından ve eleştirmenler tarafından en fazla önerilen eserlerden sadece birkaçıdır. Yazarın roman, masal gibi farklı alanlarda yazdığı çok sayıda eseri olması nedeniyle yapılan araştırmalar dünya genelinde hangi kitapların ne kadar sattığı ve okunduğu yönünde olurken kitaplar derin eleştirileri ve gerçekçilikleri ile okuyanları etkisi altına almıştır.

Tolstoy Kitap Setleri Nelerdir?

Tolstoy kitapları tekli veya set halinde satılabilen kitaplar olması nedeniyle okurlar tarafından tercih edilebilmektedir. Tekli kitap alışı yapmak yerine yazarın önemli eserlerinin bulunduğu Tolstoy kitapları set halinde almak isteyen okurlar yazarın sevilen ve en fazla okunan eserlerine sahip olabilmektedir.

Yazarın 5 kitabından oluşan setleri genel olarak tercih edilenler arasında yer alırken 5 kitaplık seri içerisinde Tolstoy kitapları isimleri şu şekildedir;

  • Savaş ve Barış: Rus ve Fransız savaşının anlatıldığı Napolyon zamanı Rusyası ve toplumundan bahsedilen savaşın götürdükleri arasında insanların yasak ve imkansız aşklarının anlatıldığı klasik eserdir.
  • Anna Karerina: Anna’nın imkansız aşkı ve intihar ile sonuçlanan hikayesinin anlatıldığı bir eserdir ve aynı zamanda adalet sisteminin çöküşünden bahsetmektedir.
  • İnsan Ne İle Yaşar?: Ölüm gerçeği, yoksulluk, kıtlık ve hastalığın götürdüğü canların anlatıldığı aynı zamanda yazarın yaratıcı ve din kavramlarını sürekli sorguladığı eseridir.
  • İvan İlyiç’in Ölümü: Amansız bir hastalığa yakalanan bir yargıcın yavaş yavaş ölümünü anlatmaktadır. Tolstoy’un ustalık dönemi eserlerinden birisi olan “İvan İlyiç’in Ölümü” klasikler arasında yerini almaktadır.
  • Diriliş: Yazarın klasikleri arasında yer alan bir diğer eseri olan “Diriliş” bireysel vicdanın uyanışı, hukuk sisteminin adaletsizliği, imkansız aşk ve Hristiyanlığın yanlışlarının işlendiği bir eserdir.

Yazarın 16 kitaplık serileri de bulunmaktadır. Klasik kitaplar arasında olan ve aynı zamanda roman dışında da eserlerini içerisinde barındıran kitap setler bulunabilir. 16 kitaplık setler içerisinde Tolstoy hikaye kitapları da yer alabilmektedir. Seri içerisindeki kitaplar aşağıda listelenmiştir;

  • Savaş ve Barış
  • İvan İlyiç’in Ölümü
  • İnsan Ne İle Yaşar?
  • Anna Karenina
  • Diriliş’dir.
  • Üç Ölüm: Aynı hastalığa yakalanan biri zengin diğeri fakir iki kişinin ölüme kadar uzanan yolda duyuş, görüş ve düşüncelerinin en ince ayrıntısına kadar işlendiği eserdir.
  • Efendi ve Uşağı: Yazarın gerçek bir hikayeden esinlendiği, insanların birbirine muhtaç olmaları, eşitlik ve insanların birbirini keşif sürecinin anlatıldığı bir eserdir.
  • Sanat Nedir?: Tolstoy’un sanat konusundaki temel görüşleri, seçkin kişilerin dini inançlarının zayıflaması sonucunda sanatın önem kazanmasını anlattığı bir eseridir.
  • İlk Gençlik: Rus yazarın otobiyografi serilerinden bir tanesidir. Kendisini, ailesini ve çevresini anlattığı aynı zamanda manevi gelişim sürecinden bahsettiği eseridir.
  • Kazaklar: Kendisine yeni bir yol çizen Rus aristokratın Kazak yaşamı ile tanışması, sonrasında ise bir Kazak kızına aşık olması anlatılmaktadır.
  • Hacı Murat: Tolstoy’un Şeyh Şamil’in önemli komutanlarından Hacı Murat’ı anlattığı eseridir. Askeri plan gereği Ruslara teslim olan Hacı Murat’ın Rus ordusuna katılması sonrasında Şeyh Şamil’in Rus savaşında komutanlık etmesine yardımcı olmuş bir kişiyi anlattığı eseridir.
  • Sivastopol: 1852 tarihinde orduya katılan Tolstoy’un savaş anılarını anlattığı öykü kitabıdır. 1854 yılında Tuna cephesinden alınarak Kırım savaşında Sivastopol kuşatmasına katılan Tolstoy’un aklından çıkaramadığı savaş sahnelerini ve olayları konu almaktadır.
  • Gençlik: Tolstoy’un dönemin toplumsal yapısı başta olmak üzere üniversiteye girdikten sonra hayatında ki değişiklikleri anlattığı pişmanlıkları, soylu yaşamı ve yakın çevresini temel alan eserdir.
  • Kafkas Tutsağı: Tolstoy’un askerlik zamanlarında savaş, esaret ve özgürlük temalarını işlediği; savaştaki askerlerin ruh hallerini en ince ayrıntısına kadar anlattığı eseridir.
  • Kreutzer Sonat: Yazarın tren yolculuğunu anlattığı, insanoğlunun en derin duyguları olan şiddet, kıskançlık ve zavallılığı anlatan öykü kitabıdır.
  • Çocukluk: Tolstoy’un anne ve babasını kaybettikten sonra ki ruh hallerini, yakın çevresini ve eğitim sistemini anlattığı eseridir.

Tolstoy Tüm Eserleri Nelerdir?

Romanlarında genel olarak gerçek yaşantıları, dini görüşlerini, insanların birbirleri ile ilişkilerini adalet ve eğitim sistemindeki aksaklıkları işleyen Tolstoy aynı zamanda insanların dinden uzaklaşarak sanata ve eğlenceye yaklaşmalarını anlatmaktadır. Romanlarında gerçekçiliği ön plana çıkaran usta yazar eserlerinde detaylı betimlemeler ve sert eleştirilere de yer vermektedir. Yazarın romanları aşağıda listelenmiştir:

  • Çocukluk
  • İlk Gençlik
  • Gençlik
  • Sivastopol Serisi
  • Kazaklar
  • Savaş ve Barış
  • İnsan Nasıl Ölür?
  • İvan İlyiç'in Ölümü
  • Anna Karenina
  • Kreutzer Sonat
  • Diriliş
  • Hacı Murat
  • Serge Baba
  • Öyküleri
  • Toprak Ağasının Sabahı
  • Baskın
  • Ormanın Kesimi
  • Notes of a Billiard Marker
  • İki Süvari Subayı
  • Bir Karşılaşma
  • Tipi
  • Lucerne
  • Albert
  • Üç Ölüm
  • Aile Saadeti
  • Polikuska
  • The Decembrists
  • Caucasus Mahkumu
  • İvan İlyiç'in Ölümü
  • Holstomer
  • İnsanlar Arasında Boş Bir Konuşma
  • Usta ve Çırak
  • Köyde Şarkı Söylemek
  • Köyde Dört Gün
  • Yanlış Kupon
  • Oyun'dan Sonra’dır.

Masalları

Masallarında ise genel olarak hayallerini işleyen Tolstoy, eserlerinde kullanmayı tercih ettiği canlı ve hayvanları insan gibi göstermiş ve hayali olan toplum düzenini işlemiştir. Tolstoy masalları aşağıda listelenmiştir:

  • Fil ile Tilkiler
  • Masallar
  • Tolstoy'dan Masallar
  • Günlük ve Mektuplar
  • İlk hatıralar
  • İtiraflarım
  • Sevginin Talebi’dir.

Eğitim Eleştirileri:

Anne ve babasını kaybettikten sonra halaları ile yaşamaya başlayan, üniversiteye hazırlanan ve hukuk kazanan, okulunu yarıda bırakarak köyüne dönen Tolstoy’un eğitim sisteminde gördüğü aksaklıkları ve eğitimin nasıl olması gerektiğini anlattığı; aynı zamanda insan-yaratıcı ve eğitim üçgeninin nasıl şekillenmesi gerektiğini anlattığı akademik ve felsefi eserleridir. Bu eserler şöyledir:

  • Popüler Eğitim
  • Eğitim ve Öğretim Programları ve Danışmanlığın Tanımı
  • Bir Okuma Kitabı
  • Popüler Öğretim
  • Yeni Bir Okuma Kitabı
  • Din ve Ahlak
  • Doğmatik Teolojinin Eleştirisi
  • İncil'in Kısa Bir İzahı
  • The Four Gospels Unified and Translated
  • Church and State
  • Neye Güveniyorum?
  • Hayat
  • Sevgi Tanrısı ve Komşunun Biri
  • Timothy Bondareff
  • İnsanlar Niçin Sarhoş Olurlar?
  • On Non-Resistance
  • Birinci Adım (vejeteryanlık üzerine)
  • Tanrı'nın Hükümdarlığı Kendi İçimizdedir
  • Non-Activity
  • The Meaning of the Refusal of Military Service
  • Sebep ve Din
  • Din ve Erdem
  • Hıristiyanlık ve Vatanseverlik
  • Non-Resistance ( Ernest H. Crosby'e bir mektup)
  • Kutsal Kitab'ı nasıl Okumalıyız?
  • Kilise'nin Aldatmacası
  • Hıristiyan Öğretisi
  • İntihar
  • Öldürmeyeceksin
  • Aziz Sinot'a Yanıt
  • Sadece Savaş
  • Dinde Hoşgörü
  • Din Nedir?
  • Ortadoks Rahiplerine
  • Bilgeleri Düşünceleri (derleme)
  • Tek İhtiyacımız
  • Büyük Günah
  • A Cycle of Reading (derleme)
  • Adam Öldürme!
  • Birbirinizi Sevin
  • Gençliğin Savunması
  • Şiddetin Yasası ve Sevginin Yasası
  • Tek Emir
  • Her Gün İçin’dir. (derleme)

Sanat ve Edebiyat

Yazar olması nedeniyle sanatla iç içe olan Tolstoy’un kişisel sanat anlayışını din ve yaratıcı ile birleştirdiği eserleridir. Bu eserler aşağıda listelenmiştir:

  • Sanat Nedir?
  • Sanat ve Sanatsal Olmayan
  • Shakespeare ve Drama
  • Alice Stockham'ın Edward Carpenter Tarafından Yazılan "Modern Bilim Cevirisi"nin Önsözü
  • Orloff'un Albümü
  • Amiel
  • Guy de Maupassant Hikayelerinin Serbest Çevirileri
  • Bernardin de St. Pierre
  • Halk İçin Kısa Öğretici Hikaye ve Mektuplar
  • İnsan Neyle Yaşar
  • Sevgi Nerdeyse Tanrı da Ordadır
  • İki Yaşlı Adam
  • İhmal Edilen Bir Ateş Evi Yok Eder
  • Nicolas Stick (Çar 1.Nicolas )
  • Bir İnsana Fazla Mülkiyet Gerekir mi?
  • Ifias
  • Tanrı'nın Oğlu
  • Üç Münzevî Adam
  • Mum
  • Pişman Günahkâr
  • İlk Damıtıcı
  • Aptal İvan
  • Boş Davul
  • Işıkla Birlikte Işıkta Yürümek
  • Üç Mesel
  • Esarheddon
  • Üç Soru
  • Cehenneme Dönüş
  • Çalışmak, Ölmek ve Hastalanmak
  • Bir Dua
  • Meyveler
  • Korney Vasilyeff
  • Niçin?
  • İlahiyatçı ve İnsan
  • Bir Köylüye Bilimsel Bir Mektup’tur.

Sosyal ve Siyasi Denemeler

Dönemin Rusya’sında yaşayan insanların toplumdaki yerleri, seçkinler-halk ve köylü kesiminin aralarında bulunan adaletsizlikleri işlediği, Hristiyanlık dininin eskidiği ve yetersiz kaldığı görüşlerini bildirdiği eserleridir. Tolstoy sosyal ve siyasi denemeleri nedeniyle seçkinler tarafından eleştirilmiş, kilise tarafından aforoz edilerek dinden çıkarılmıştır. Bu eserler şunlardır:

  • Moskova'nın Nüfus Sayımı (1882'de)
  • A. Engelhardt'a Mektup
  • Halde Ne Yapmalıyız?
  • Kadınlar
  • El Emeği
  • Zihinsel Hareketlilik ve El Emeği
  • Kültür Şöleni (Moskova Üniversitesinin Yıldönümü'ne)
  • Bir Devrimci'ye Mektup
  • Açlık (rapor ve mektuplar)
  • Utandır! (bedensel cezaya karşı)
  • Vatanseverlik ve Barış
  • Liberallere
  • Bakanlara
  • Sonun Başlangıcı
  • Terfi Ettirilmemiş Bir Görevliye Mektup
  • Hague Barış Konferansı
  • İki Savaş
  • Suçlu Kim?
  • Carthago Delenda Est
  • Zamanımızın Köleliği
  • Çıkış Nerede?
  • Vatanseverlik ve Hükümet
  • Gerçekten Zorunlumu?
  • Çar'a ve Yardakçılarına
  • Çağın Yaklaşan Sonu
  • Askerlik Hatıraları
  • Memurluk Hatıraları
  • İşçi Sınıfı Problemi
  • Çar'a Mektup
  • İşçi Sınıfına
  • Politikacılara
  • Sosyal Reformlara
  • Pietro Mazzini'ye Mektup
  • Kendinizi Hatırlayın
  • Rus Devrimi
  • İşçi Sınıfı Nasıl Özgür Kılınabilir?
  • Büyük Bir Adaletsizlik
  • Rusya'da Sosyal Hareket
  • Çağın Sonu
  • Halkın Savunması
  • Askerlik Hizmeti
  • Rus Devrimi'nin Anlamı
  • Ne Yapılmalı?
  • Hükümetin, Devrimcilerin ve Halkın Bir Savunması
  • Mülkiyet Sorununun Tek Çözümü
  • Susamam
  • Molochnikoff'un Tutuklanmasıyla İlgili
  • Bosna ve Herzegovina'nın İlhakı
  • Kaçınılmaz Devrim
  • Stockholm Barış Konferansı'na Bir Adres
  • Faydalı Bir çare

Oyunlar

  • Karanlığın Gücü (dram)
  • Aydınlanmanın Meyveleri (komedi)
  • Ceset’dir. (tamamlanmamış dram)
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.