Yılmaz Özdil, 1965 yılında İzmir’de doğmuştur. Annesi Girit göçmeni olan yazarın babası ise Aksaraylıdır. Yazar, çocukluk ve gençlik dönemlerini doğduğu şehir olan İzmir’de geçirmiştir. Eğitim hayatına İzmir’de başlamış ve lise öğrenimini İzmir Atatürk Lisesi’nde tamamlamıştır. Lisans eğitimini Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu Gazetecilik bölümünde tamamladıktan sonra iş hayatına Yeni Asır gazetesinde muhabirlik yaparak atılmıştır. 1994 yılında Milliyet gazetesine Yazı İşleri Müdürü olarak geçiş yapmıştır. 1995 yılında ise görevine Sabah gazetesinde devam etmiştir. 1999 yılında genel yayın yönetmenliğini Gazeteci Yazar Fatih Çekirge’nin yaptığı Star gazetesinin kuruluşunda görev almıştır. Star gazetesindeki görevinden ayrıldıktan sonra Sabah gazetesine geri dönmüştür ve aynı zamanda ATV haber genel yayın yönetmenliği görevini üstlenmiştir. ATV ve Sabah gazetesinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesinin ardından Hürriyet gazetesine geçiş yapmıştır. 2008 yılında sunuculuğunu Uğur Dündar’ın üstlendiği Star Ana Haber bülteninin yayın yönetmenliğini yapmaya başlamıştır. Hürriyet’in üçüncü sayfasında yazılarına yer verilen Yılmaz Özdil, 15 Ağustos 2014 tarihinde Hürriyet gazetesindeki görevinden istifa etmiştir. 10 Ekim 2014 tarihinden itibaren Sözcü gazetesinde yazmaya başlamış ve halen görevine devam etmektedir. 56 yaşında olan yazar evli ve bir kız çocuk babasıdır.
Yazar, gazetecilik ve köşe yazarlığı dışında kaleme aldığı çeşitli eserleri ile de adından söz ettirmeyi başarmıştır. Yılmaz Özdil kitapları olarak adından söz ettiren ve çok okunan kitaplar listesinde yer alan eserlerine yenilerini eklemeye devam etmektedir. Köşe yazılarındaki anlaşılır ve akıcı üslubunu kaleme aldığı kitaplarda da sürdürmüştür. Dönemin güncel olaylarına ve Türkiye ‘de meydana gelen siyasi olaylara yer verdiği kitaplar, her kesimden okura hitap edebilecek bir dil kullanımı ile aktarılmaktadır.
Yılmaz Özdil, araştırma ve eleştiri türünde eserler yazmıştır. 12 adet kitabı bulunmaktadır. Siyasi ve güncel konuların üzerinde durduğu eserler, geniş bir okuyucu kitlesine hitap etmektedir. Yılmaz Özdil kitapları listesi 2011 yılında yayımlanmış olan “İsim, Şehir, Hayvan” adlı kitabı ile birlikte şekillenmeye başlamıştır. Yazarın ilk eseri olan bu kitapta, siyasal ortama bakış açısını yansıttığı kendi köşe yazılarından parçalara da yer verilmiştir. Siyasal eleştirileri ile dikkat çeken yazarın kronolojik sıralamaya göre eserleri aşağıda sıralanmıştır:
Tüm eserler araştırma ve inceleme kategorisi altında yer almaktadır. Yaşanan tarihi ve siyasi olaylar yazarın bakış açısıyla kaleme alınmıştır. Ayrıca dönemin var olan siyasi anlayışına karşı eleştirel üslubunu tüm eserlerinde sürdürmüştür. Yaşanan gerçekleri tüm çıplaklığı ile okurla buluşturmayı amaçlayan Yılmaz Özdil, yönetilen eleştiri oklarına rağmen mevcut düşüncesinden ve tavrından geri adım atmamıştır.
Yılmaz Özdil, 3 ile 7 yaş arası çocuklar için özenle hazırlanan Yılmaz Özdil Atatürk serisi, okul öncesi veya ilkokul öğrencileri için kaleme alınmıştır. Her biri 32 sayfadan oluşan seride 10 adet kitap bulunmaktadır. Set içeriğinde yer alan kitaplar şu şekilde sıralanır.
Mustafa Kemal Atatürk’ü ve değerlerini en yalın haliyle çocuklara aktarmayı hedefleyen seri, pedagojik danışman Gülay Yaşar tarafından kontrol edildikten sonra çocuklarla buluşturulmuştur. Görsellerle güçlendirilen kitaplar çocukların hem keyifle okuyabileceği hem de rahatlıkla anlayabilmelerini sağlayacağı bir içerikle hazırlanmıştır. Nalan Alaca tarafından resmedilen görseller çocukların keyifle okuyabilmelerini desteklemektedir. Kullanılan dil ve sayfa sayısı çocukların gelişimi göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Değerlerimizi Mustafa Kemal Atatürk üzerinden çocuklara ulaştırmayı hedefleyen yazar başarılı bir işe imza atmıştır. Kitap serisi yetişkinler için kaleme alınan Yılmaz Özdil, “Atatürk” kitabı ardından, 2018 yılında yayımlanmıştır.
Hem karakteri ile hem de yazdığı kitaplarla adından sıkça söz ettiren Yılmaz Özdil, aldığı ödüllerle başarısı taçlandırılan yazarlar arasında yer almaktadır. Yılmaz Özdil’in aldığı ödüller aşağıda sıralanmaktadır;
Daha çok siyasi eleştirileriyle öne çıkan Yılmaz Özdil’in kişiliği ile ilgili en çok karşılaşılan yorum sivri dilli olduğu üzerinde yoğunlaşmaktadır. Düşüncelerini filtrelemeden dile getiren yazar, cesaretli tavırlarıyla severlerinin takdirini kazanmaktadır. İnce zekası sayesinde dili ustalıkla kullanan Yılmaz Özdil, çalışkan ve hırslı kişiliği ile öne çıkmaktadır. . Çoğu çevrelerce eleştirilere maruz kalmasına rağmen doğru olduğuna inandığı düşünceleri peşinden gitmeye devam etmektedir. Tutarlı davranışları ve kendinden emin duruşu yazarın insanları en çok etkileyen kişilik özellikleri arasında yer almaktadır.
Yılmaz Özdil, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını kaleme aldığı eseri, oldukça yüksek tiraj elde etmiştir. Kitabın koleksiyon versiyonu 23 Ocak 2019 tarihinde okuyucuyla buluşmuştur. Seri numaralı olan kitap sadece 1881 adet basılmıştır. Saat 9’u 5 geçe, sadece internet üzerinden ilk başvuru yapan 1881 kişiye satılmak üzere organize edilmiştir. Yazar tarafından iletilen bilgilere göre; Mustafa Kemal kitabının koleksiyon serisi Mas Matbaa’ da basılmıştır. Mas Matbaa Türkiye’nin Foga sertifikalı olan ilk matbaası olarak öne çıkmaktadır. Prestij kitapların adresi olan bu matbaa, yurt içi ve dışında önemli sanat kitabı yayıncıları ve müzelerle çalışmaktadır. Sanat kitapları ve özel yapım ciltler özellikli olan bu matbaanın uzmanlık alanına girmektedir. Kitap için matbaayla yapılan toplantılar 2 ay kadar bir süreye yayılmıştır. Kitap tasarımının Mustafa Kemal’in gösterişten uzak rafine zevkini yansıtan özellikte olması için hassasiyet gösterilmiştir. Özdil’in özel koleksiyon kitabı için dünyada var olan en kaliteli malzemeler kullanıldığı söylenmektedir. Cildinde ve kutusunda sırf bu proje için özel olarak üretilen Shantung- S cilt bezi kullanılmıştır. İsveç’ den ve Almanya’ dan özel kağıtlar getirtilmiştir. Yine sadece bu proje için özel olarak renklendirilmiş olan deri malzeme kullanılmıştır. Kitabın tamamı elle ciltlenmiştir. 1’den 1881’e kadar sıralanmasında hat sanatından yararlanılmıştır. Özel muhafaza kutusu ile kitapseverlere sunulan eserin ölçüleri 20,5 x 28 ve ağırlığı 1.8 kilogram olarak kayıtlarda yer almaktadır. Kitabın tasarımından yazı karakterinin seçimine kadar konunun uzmanlarıyla birlikte çalışmalar yürütülmüştür. Tüm süreçlerin titizlikle tamamlanarak eserin baskıya hazır hale getirilmesi 221 gün sürmüştür. Yılmaz Özdil kitap fiyatı, kullanılan malzemenin kalitesine göre belirlenmiştir. Yılmaz Özdil Nutuk adlı eseri geride bırakması, fiyatı ve kaynakçaya yer verilmemiş olması açısından eleştirilere maruz kalmıştır. Mustafa Kemal koleksiyon kitabı satışa sunulduktan kısa bir süre sonra tükenmiştir.
Yılmaz Özdil 2020 yılında yayımlanan Son Cüret kitabı ile Milli Mücadele gerçeğini okuyucuya aktarmayı hedeflemektedir. Yazarın oldukça fazla yankı uyandıran Mustafa Kemal adlı eserinden sonra yayımlanan son kitabı Son Cüret’ tir.
Son Cüret isimli kitap, Milli Mücadele ve kahramanlarını konu edinmektedir. 12 yıllık emeğin ürünü olan bu eser piyasaya çıkmadan tükenerek bir rekora imza atmıştır. Sia Kitap etiketiyle raflarda yer alan kitap, kamuoyuna yapılan açıklamaya göre 550 bin adet basılmıştır. Yazarın kendine özgü bakış açısıyla ve üslubu ile kaleme alınan bu eser 456 sayfadan oluşmaktadır. Milli Mücadele ile ilgili bazı detayların eğitim müfredatında yer almamasını sorgulayan yazar, bu eseri ile yetkili kişilere gönderme yapmaktadır. Yılmaz Özdil tüm kitapları belli çerçeveler dahilinde yazılmıştır ve okuyucular özellikle Son Cüret adlı eseri okurken gözlerinin dolduğunu dile getirmektedir.
Köşe yazarlığı ile tanınan Adam kitabının yazarı Yılmaz Özdil, eserleriyle dikkat çekmektedir. Türkiye tarihi ve siyasi yaşamını konu alan kitap, kişiler üzerine yapılan araştırmalar sonucu kaleme alınmıştır. Bir önceki Kadın isimli kitabında Türkiye tarihinde yaşamış önemli kadınlara yer veren yazar, Adam kitabında ise farklı dönemlerde ve ülkenin farklı yerlerinde yaşamış ancak ortak bir görüşte buluşan adamları konu edinmektedir. Bu kitap okuyuculara zihinlerde iz bırakan, çıkar gözetmeksizin ülkesine hizmet eden ve toplum için fayda sağlamış adamları tanıtmaktadır. Yılmaz Özdil’in kitabına konu olan tüm adamlar farklı toplumsal statülerden ve çeşitli meslek kollarından gelmektedir. Siyasetçiler, gazeteciler, askerlerin yanı sıra müzisyenler, sporcular, sanatçılar, edebiyatçılar, profesörler, edebiyatçılar ve farklı alanlardan daha nice isimler kitapta kendine yer bulmaktadır. Bu isimler arasındaki kişiler aşağıda listelenmiştir.
Birçok kesim tarafından severek okunan Yılmaz Özdil, Adam kitabı ile Türk tarihine adını yazdırmış, ülkesine severek hizmet eden, ülkenin refahı ve gelişmesi için mücadele etmiş olan adamları araştırıp yazmıştır.
Gazeteci ve yazar Yılmaz Özdil birçok TV programına katılarak düşüncelerini ve görüşlerini dile getirmiştir. Yılmaz Özdil’in katıldığı TV programları şu şekilde sıralanabilir;