Sigmund Freud, psikanalizin kurucusu olarak bilinen ve psikoloji alanında pek çok eser veren bir yazardır. 6 Mayıs 1856’da Avusturya Macaristan’da doğan yazar, özgür düşünceleri ve fikirleriyle küçük yaşlarından beri psikoloji ile ilgilenmiştir. Yazar, tıp fakültesine girdi. Burada nöropsikoloji çalışmaları yapmaya başlamıştır. Karşılaştığı diğer bilim insanlarıyla konuşma kürünü yaratmıştır. Psikiyatri kliniğinde çalışan ve bu alanda araştırmalar yapan yazar, hipnoz ve histeriyle de ilgilenmiştir. Hipnoz çalışmalarını hastalarının tedavisinde kullanmıştır. Öncelikle 1900 senesinde Rüyaların Yorumu isimli kitabı yayımlamıştır. Daha sonra Gündelik Yaşamın Psikopatolojisi’yle cinsellik alanındaki çalışmalarını duyurmuştur. Yazar, Viyana Üniversitesinde profesör olduktan sonra Psikanalitik Topluluğunu kurarak çalışmalarına devam etmiştir. Clark Üniversitesinde ilk defa uluslararası konuşma yaparak insanlara seslenmiştir. Yazarın İngiltere ve Viyana’da adına kurulan müzeler bulunmaktadır.
Sigmund Freud çocuklukta yaşanan olayların yetişkin hayatını şekillendireceğine inanmıştır. Yazara göre geçmiş travmatik deneyim ve kaygılar bilinçte gizlenmektedir. Bu sonucunda da nevroz gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Anna vakası, Sigmund Freud’un kariyerinde bir dönüm noktası olmuştur. Anna, fiziksel bir neden olmadan felç, kasılma, halüsinasyon ve konuşma kaybı yaşamaktaydı. Freud’un hocası Josef Breuer, travmatik olayların ve unutulmuş hatıraları gün yüzüne çıkararak Anna’yı tedavi etmiştir. Bunun ardından Freud bilinçsiz davranışların bilinçli hale getirme metoduyla birlikte fiziksel belirtileri yok etme yolunda bir teori ortaya koymuştur. Bu çalışmada zihnin yapısının ve işlevinin özelliklerini tanımladığı zihnin topografik modelini geliştirmiştir. Zihnin üç seviyesini tanımlamak için de buzdağı analojisini kullanmıştır. Buna göre dikkatin odak noktası olan ve düşüncelerden oluşan bilinç buzdağının görünen kısmıdır. Önbilinç ise bellekten geri alınabilen her şeyden oluşur. Üçüncü ve en önemli bölge bilinçdışıdır. Çoğu davranışın gerçek nedeni olan süreçler burada yatmaktadır.
Freud daha sonra kimlik, ego ve süperego kuramlarını içeren bir zihin modeli geliştirmiştir. Bunlar beynin içindeki fiziksel alanlar değil, önemli zihinsel işlevlerin varsayımsal kavramsallaştırmalırıdır. Freud’a göre kimlik haz ilkelerine göre bilinçsiz bir düzeyde işlemektedir. Cinsellik, solunum, yemek yeme gibi yaşam faaliyetleri burada bilinçsizce yönetilmektedir. Ego ise bebeklik dönemindeki kimlikle gelişmektedir. Egonun amacı; kimliğin taleplerini güvenli bir şekilde sosyal olarak kabul edilebilir hale getirmektir. Süperego da, erken çocukluk döneminde gelişmektedir. Ahlaki standartlara uyumundan sorumludur. İnsanların sosyal olarak sorumlu ve kabul edilebilir şekilde davranmasını sağlamaktadır.
Buzdağı ve ego kavramlarıyla birlikte rüyalar da Freud’a göre önemlidir. Çünkü rüyalar egonun savunma mekanizmasını zayıflatmaktadır. Kimlikteki duyguları ortaya çıkarmaktadır. Bu bakımdan ünlü psikanalizin kurucusu olan Freud, rüyaları incelemiş ve rüyalardaki sembolleri bile yorumlamıştır.
Edebiyat, felsefe, bilim gibi pek çok alanda eserler bir bütün halinde okurlara sunularak geniş bir oluşum gösterir. Kitapların türü, amacı ve konusu farklılık göstermekle birlikte her kitapta aynı olan bazı unsurlar bulunur. Freud kitapları tüm dünyada yankı uyandıran, psikoloji alanında öncülük eden kaynaklardır.
Freud’un eserlerinde başlıca işlediği konular şunlardır:
Hangi kitabı okuyacağınıza yardımcı olan bu unsurlar, yazara ait kitaplarda en çok geçen konu başlıklarıdır. Kaygı, korku, tabu, din, mitoloji, cinsellik gibi günlük hayata dair pek çok konuyu okumak; psikolojiye olan ilgiyi psikanaliz ile temellendirmek için uygundur.
Freud kitap önerisi isteyenler için psikanaliz alanında pek çok kitabı ortaya bulunmaktadır. Okunması gereken eserleri ise şu şekilde derlenebilir:
Freud Kitap Setleri Nelerdir?
Freud kitapları set halinde veya tek tek okunabilir. Tabulara dair yazdığı kitaplarından Tabu Seti oluşturulmuştur. Kokain, Ensest ve Ernestine isimli kitaplarında cinsellikten ve uyuşturucudan bahsetmiştir.. İçerisinde kendisine ait olmayan Ernestine kitabı da yer alır. Kitapları anlatılanlar üzerinden incelenmiş, bu doğrultuda kitap tavsiyeleri aşağıda listelenmiştir.
Freud’a ait bir diğer kitap seti 7 kitaptan oluşan klasik eserlerinin yer aldığı ciltsiz kaynaklardan oluşmaktadır. Bilinçaltı, psikanalizler, kaygı durumları ve daha pek çok ilişki kaynaklı sorundan bahsettiği kitabı bulunmaktadır. Set içerisinde yer alan 7 kitap aşağıda listelenmiştir.
Listelenen kitaplar, yazarın çalıştığı ve araştırmalarıyla desteklediği konulardan oluşmaktadır. Freud’un 10 kitaptan oluşan bir diğer kitap setinde ise psikanalizi ders kitabı niteliğinde değerlendirmiş, bu doğrultuda kitap setini kaleme almıştır. Seri halinde okuyarak psikanalize giriş ve sonraki konuları, totemleri ve tabuları, yas ve melankoli durumlarını bir bütün olarak öğrenebilirsiniz. Seri içerisinde yer alan kitaplar şu şekildedir:
1 - Aşkın Psikolojisi
2 - Uygarlığın Huzursuzluğu
3 - Psikanaliz Üzerine
4 - Psikanalize Giriş - Rüya
5 - Psikanalize Giriş - Hatalı Eylemler
6 - Psikanalize Giriş: Nevrozların Genel Kuramı
7 - Kitle Psikolojisi
8 - Amatör Psikanalizi
9 - Totem Ve Tabu
10 - Yas Ve Melankoli
Derinlik psikolojisine dair pek çok esere sahip olan yazar; cinsellik, hipnoz Oedipus kompleksi gibi teorilerle ilgilenmiştir. Yazara ait eserlerde çocukluktaki cinsel yaşam, bastırılan duygular, bilinçdışı, dürtüler yer almaktadır. Kuramlarını açıklarken zihnin işleyişinden örnekler vererek kuramlarını fizyolojik, biyolojik anatomik çeşitli bilgilerle desteklemektedir. Yazar, Tıp öğreniminden elde ettiği Fizyoloji ve Nöropatoloji bilgilerini bilinçdışının keşfi konusunda kullanmaktadır. Yazarın yazmış olduğu kitaplarda düşünce sistemiği ve topluma dair düşünceleri bulunmaktadır. Toplumun psikanalizi ve bireyin dinamikleri ile ilgili pek çok sonuca Freud kitapları kronolojik olarak ulaşmaktadır. Yazarın ilgi uyandıran pek çok çalışması bulunur. Yazarın bilinçle ilgili kitapları şu şekildedir;
Freud, psikoloji ile ilgilenen herkese hitap eden; ismini büyük çapta duyurmuş bir yazardır. Yazar, hekim ve psikoloji alanındaki çeşitli çalışmalarıyla ders kitabı niteliğinde eserler vermiştir. Yazara ait eserlerde birey ön planda tutulmuştur. Birey, toplum gibi kavramları bir arada işleyerek benliği anlamlandırmaya çalışan Freud, psikoloji öğrencilerine ve psikologlara da öğretileriyle örnek olmaktadır. Sigmund Freud önerilen kitapları incelendiğinde kitapların genelinde cinsellik, tabular, kaygılar, semptomlar gibi konuların yer aldığı görülmektedir. Yazarın Psikinaliz eseri kurama dair detaylı bilgi edinmek ve psikolojinin derinliklerine inmek için önemli bir kaynaktır.
Psikanaliz’i ders kitabı niteliğinde anlattığı ve psikolojiyle ilgili olanlara uygulamalardan, kendi çalışmalarından örnek verdiği eserler şunlardır:
Sigmund Freud listelenen eserlerde, psikanaliz kuramına ve eğitim, araştırma çalışmalarına değinmektedir. Psikanaliz çalışmalarıyla ününü ortaya koyan yazar; davranış tekniklerinden ve bilinçdışı unsurlar arasındaki bağlantılardan bahseder. Bağlantılar yoluyla hastaların zihinsel süreçlerini ortaya çıkarmaktadır.
Kendini geliştirmek isteyen, psikolog olmak isteyen, çeşitli ruh bilimi alanında çalışanlar için Freud kitapları listelenmektedir. Yazar bu alanda Metapsikoloji isimli eseri vererek yaşam ve ölüm içgüdülerinden bahsetmektedir. Karşıtlıkların meydana gelmesinden doğan sevgiyi ve sıkıntı ile mutluluğun insanda uyandırdıkları anlatılmaktadır.
Psikolojiye ilgili olanlar için Freud’un ciltli, ciltsiz yeni ve eski basım pek çok kitabı bulunur. Eserleri genel felsefe ve psikoloji kitapları kategorisinde yer almaktadır. İnsanı bir birey olarak ele alan, vicdani yükümlülüklerinden ve eylemlerinden bahseden yazar; her koşulda ve şartta birey olmanın getirdiği ve grup içerisinde kişilik oluşumunu etkileyen faktörleri ele almaktadır. Çatışmaları ve insan-toplum arası pek çok durumu kuramlarla yansıtmaktadır. Düşleri yorumlayan yazar, pek çok kitabında telkin yöntemiyle tedavilerden bahsetmiştir. Listelenen kitaplar şu şekildedir:
Psikanalizin kurucusu olan, psikoloji bilimine olan katkılarıyla adından söz ettiren yazar; pek çok eser bırakmıştır. Kokain bağımlılığı onu bağımlılık konusunda yazmaya itmiştir. Bağımlılık, yas, ölüm, aşk, hipnoz, ahlak, din gibi konularda yazdıklarıyla ilgiyi üzerine toplamıştır. Endişe bozukluğu yaşayan hastalarına karşı uyguladığı teknikleri ve çeşitli terapi yöntemlerini makale ve kitaplarında ele almıştır. Nobel ödülüne 13 kez aday gösterilen ancak hiçbir zaman ödül alamayan yazar, 1939 senesinde intihar etmiştir. Kanserden dolayı çektiği acılarla savaşamayan ve hayata veda eden yazar, psikolojiye ilgililer tarafından halen okunmakta ve öğretici makale ve yazılarıyla örnek olmaktadır.