Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim

Sait Faik Abasıyanık

Türk Edebiyatının önemli kalemlerinden olan Sait Faik Abasıyanık 18 Kasım 1906 yılında Adapazarı'nda doğmuştur.

Babası kereste tüccarı olan Sait Faik Abasıyanık ilköğrenimine Adapazarı'nda başladı. Orta öğrenimine İstanbul Erkek Lisesinde başlayarak Burs Lisesinde tamamladı. Edebiyat yaşamına bu dönemde şiir yazarak başladı.

Sait Faik Abasıyanık ilk öyküsü İpek Mendil’i yayınladıktan sonra Uçurtma isimli öyküsü Milliyet Gazetesinde yayınlanmıştır.

İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 2 yıl okudu. Daha sonra babasının isteği ile İsviçre’ye İktisat okumaya gitti ve sonra Fransa’ya geçti.

Fransa'nın kültürel yapısı ilginç gelmiş ve burada uzun süre kalmıştır. Fransa’da kaldığı dönemlerde entelektüel çevrelere girdi. Burada yaşadığı düzensiz hayat sebebi ile babası kendisini geri çağırdı. Yüksek öğrenimini yarıda bırakarak Türkiye’ye döndü.

Ülkeye döndükten sonra Ermeni Yetim Mektebinde Türkçe öğretmenliği yaptı. Babasının ticaret ile uğraşması için açtığı iş yerinde başarısız oldu.

Haber isimli gazetede muhabirlik yaptı. Sonraları sadece yazı ile ilgilendi ilk kitabı Semaver’i 1936 yılında yayınladı.

Sait Faik Abasıyanık 1939 yılında babasının kaybettikten sonra maddi zorluk içine girdi. Annesi ile birlikte Burgazada’da bulunan evlerinde yaşamaya başladılar. Türkiye’de siyasi anlamda baskı yaşanan bir dönemde Şahmeran isimli kitabını yayınladı.

Kitapta yer alan bir öyküsü nedeni ile yargılandı. Beraat edene kadar Medar-ı Muaşeret Motoru isimli kitabı için toplatılma kararı çıktı.

1951 yılında Kayıp Aranıyor isimli eseri de toplatıldı. 1953 yılında Mark Twain derneğine fahri üyeliğe seçildi.

Siroz teşhisi konuldu. Bu süreye kadar devamlı yazdı Sait Faik Abasıyanık. 11 Mayıs 1954 yılında siroz nedeni ile evinde vefat etti.

Annesi makbule hanımın çabası ile vefatından bir yıl sonra Sait Faik Hikaye Armağanı düzenlendi ve hala devam etmektedir.

Annesinin ölümü ile birlikte yaşadığı ev müze haline getirildi. Vasiyeti ile birlikte eserleri Darüşşafaka Derneğine bırakıldı.

Filtre
Kategoriler
Seçilen Filtreler
{{ SELECTED.TEXT }} ×
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE1_NAME }}
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE2_NAME }}
Marka
Model
{{ FILTER.NAME }}
Toplam 45 ürün bulunmaktadır.
Görünüm :

Sait Faik Abasıyanık’ın Edebi Kitapları

Türk hikâyeciliği konusunda öne çıkan yazarlar arasındadır. Türk edebiyatı açısından değerlendirildiği zaman yazarın çağdaş hikayecilik konusunda yapmış olduğu edebi katkılar nedeni ile bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Sait Faik Abasıyanık kitapları konusuna değinmeden önce yazarın nasıl bir edebi görüşe sahip olduğunu bilmek önemlidir. Türk edebiyatına modern hikâyecilik anlayışı kazandıran yazar “kökleri kendi içinde olan yazar” olarak görülmüştür.

Klasik öykücülüğün tekniklerini yıkmış, doğayı ve insan karakterlerini basit bir anlatım tarzıyla, karakterlerin iyi ve kötü taraflarını samimi bir şekilde oldukları gibi anlatmıştır. Bu noktada şunu da belirtmek gerek yazar samimi ve gerçekçi bir anlatım tekniği kullanmasının yanında aynı zamanda şiirsel bir anlatımı ustalıkla kullanabilmiştir.

Yazar karakterlerini anlatırken Cumhuriyet sonrasındaki birçok sanatçının yaptığı gibi Batı’da meydana gelen gelişmeleri merkeze alıp onlara bağlı kalmamıştır. Edebi akımların etkisinde kalmayarak belirli bir tarzın takipçilerinden olmamıştır. Sait Faik Abasıyanık kitapları bu açıdan değerlendirildikleri zaman edebi anlamda toplum içindeki sorunlardan çok insan odaklı eserler yazan yazarlar sınıfına dahil edilmektedir.

Sait Faik Abasıyanık’ın Edebi Görüşleri

  • Edebiyata önce şiirler yazarak başlayan yazar daha sonra hikayecilik alanında eserler vermiştir. Modern Türk hikâyeciliğinde önemli bir aşamanın geçilmesini sağlamıştır.
  • Çehov tarzı şeklinde tanımlanan konu ve konudaki olaylardan daha fazla bir kesiti ve bir durumu işleyen öykücülük anlayışının Türk edebiyatındaki en önde gelen ismidir.
  • Hikâyeleri gerçek hayattan izler içerir. Yazar öfkesini, sevincini yaşadığı hayatı kendi kurgusu olan kişilikler aracılığı ile okuyucuna aktarabilmiştir.
  • Roman ve hikâye türündeki eserlerinde Sakarya, İstanbul ve Bursa gibi şehirleri konu almıştır. Özellikle İstanbul’un fazla bilinmeyen köşeleri Sait Faik Abasıyanık kitapları için ana konu mekânları olmuştur.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.