Refik Halid Karay, 15 Mart 1888 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Galatasaray Sultanisi ve Hulul Mektebini bitirdi. Maliye nezaretinde memur olarak çalışmış, II. Meşrutiyetin ilanından sonra gazetecilikle uğraşmaya başlamıştır.
Tercüman-ı Hakikat gazetesinde mütercimlik ve muhabirlik yapmış, yazılarından dolayı ilk Sinop'a daha sonra Çorum, Ankara ve Bilecik'e sürgün edilmiştir. İstanbul'a döndükten sonra kısa bir süre Türkçe öğretmenliği yapmıştır.
Refik Halid Karay, Hürriyet ve İtilaf Fırkasına üye oldu ve İstiklal savaşı aleyhine yazdığı yazılarından dolayı vatan hainliği suçlaması ile yüzellilikler listesine girerek Beyrut ve Helep'te sürgün hayatı yaşadı.
Refik Halid Karay'ın yüzellilikler listesinden affedilmesinde Atatürk'e yazdığı şiir ve mektuplarla çok büyük rol oynamıştır. Af konusundan yurda dönen yazarönceden çıkartmış olduğu Aydede adlı mizah dergisini tekrar yayınladı.
Yazarın gözleme dayanan eserlerinde tasvirler, portreler, benzetmeler kullanarak sade akıcı dili, güçlü tekniği ile 20, yüzyıl romancıları arasında seçkin bir yere sahip olmasına vesile olmuştur.
Türk edebiyatına birçok eser kazandıran Refik Halid Karay, İstanbul'u bütün renk ve çizgileriyle yansıtarak Türkçeyi ustalıkla kullanmıştır. 18 Temmuz 1965 yılında da İstanbul'da hayatını kaybetmiştir.
{{ F.NAME }}