Günümüz Edebiyatının usta öykü yazarı Rasim Özdenören 1940 Kahramanmaraş doğumludur. İlkokula Kahramanmaraş’ta başlayan Rasim Özdenören 3. Sınıfa geçtiğinde babasının tayini ile Malatya’ya taşındılar.
İlkokul öğrenimini Malatya Cumhuriyet ve Gazi İlkokulunda tamamladı. Ortaokula da Malatya’da başladı. Ortaokul 3. Sınıfta iken babasının tayini Tunceli’ye çıktı. Ortaokulu Tunceli’de tamamladılar. Babası emekli oldu ve Kahramanmaraş’a döndüler.
1955 yılında Maraş Lisesine başladı ve 1958 yılında mezun oldu. Aynı sene İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik bölümüne kayıt yaptırdı.
Daha sonra aynı üniversitede Hukuk Fakültesi2ni bitirdi. Devlet Planlama Teşkilatında çalıştı ve Genel sekreterken emekliye ayrıldı.
Rasim Özdenören lise yıllarında Edebiyat ile ilgilenen bir arkadaş grubundaydı. Bu grup daha sonra herkesin yakından tanıyacağı ‘7 Güzel Adam’ grubu idi. Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Alaeddin Özdenören, Nuri Pakdil, Sezai Karakoç, Mehmet Akif İnan ve Rasim Özdenören idi.
Grup Türkiye’nin öde gelen edebiyat dergilerini yakından takip ediyordu. Bu dönem içinde yayına ara verilen Maraş lisesinin yayın organı olan Hamle dergisini yeniden çıkardılar. Grup içinde öykü ile ilgilenen tek Rasim Özdenörendi.
Bu dönemde yazdığı hikayeler Varlık, Seçilmiş Hikayeler, Dost ve Türk Sanatı gibi büyük dergilerde yayınlanıyordu.
Rasim Özdenören 1962 yılında Sezai Karakoç ile tanıştı. Bu tanışma sanat ve düşünce hayatının şekillenmesine neden oldu. 3 yıl kadar yazmadı. Sezai Karakoç’un isteği ile yeniden yazmaya başladı.
Yeni İstiklal Gazetesi’nin sanat yönetmenliğini yaptı burada 10 tane öyküsünü yayınladı. Aynı zamanda Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Alaeddin Özdenören, Mehmet Akif İnan’ın yazılarını yayınladı.
1967 yılında ilk kitabı olan Hastalar ve Işıkları yayınladı. İlk kitabında kendine ait bir üslup yaratmayı başarmıştı.
İkinci Kitabı Çözümleme, üçüncü kitabı Çok Sesli Bir Ölüm’ü çıkardı. Kitaplarında kullandığı biçimsel özellikler ile kendine büyük bir okuyucu kitlesi kazandırmıştı.
Dördüncü kitabı olan Çarpılmışlar kitabı ile büyük yankı uyandırdı. Bu kitabının başından sonuna kadar hiçbir alanında noktalama işaretlerine yer vermedi. Bu tarzı ile bilinç akışının ve düşüncelerin kesintisiz akışını amaçladı.
1979 yılında yayınladığı Gül Yetiştiren Adam romanında Türkiye’nin batılılaşması üzerinde durdu.
Denize Açılan Kapı kitabından sonra uzu süre yazmadı. Tam on beş yıl aradan sonra Kuyu kitabını çıkardı. Kuyu kitabının ana konusu yine tasavvuftu. 2000 yılında Ansızın Yola Çıkmak kitabında tasavvuf konusunu sürdürdü ve acemi dervişleri konu aldı.
Aynı ardından gelen kitabı Hışırtı ile evlilik ve aşk konularına değindi. Rasim Özdenören’in hikayesi Cumhuriyet Dönemi ile başlayan dönüşümler, insanlarımızda açtığı yaralar, Modernizm ‘in Türk insanında oluşturduğu etkileri dikkat işledi eserlerinde.
Şimdi 78 yaşında olan Edebiyatın büyük üstadı Rasim Özdenören 2015 yılında Necip Fazıl ödül töreninde Necip Fazıl Saygı ödülünü almıştır.
{{ F.NAME }}