Necip Fazıl Kısakürek, ünlü yazar ve şairdir. Kitap ise çok sayıda bilginin derlenerek toplu bir kağıt üzerinde basılı şekilde yayımlanmasıdır. Çeşitli türlerde ve yazım şekillerinde hazırlanan bu yapıtların çok sayıda çeşidi ve örneği bulunmaktadır. Ünlü yazar ve şair Necip Fazıl Kısakürek kitapları mistisizm türünde oluşturulmuş kitap örnekleri arasında yer almaktadır. İçerik olarak insan ve tasavvuf üzerine konular işlenmektedir. Kitaplarını edebi akım olarak Büyük Doğu Hareketi akımından yararlanarak kaleme almıştır. İlk olarak 12 yaşında şiir yazmaya başlayan üstat Necip Fazıl Kısakürek’in ilk şiir kitabı 17 yaşında yayımlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders kitaplarında da yer verilmiştir. Şiir üzerindeki etkin olan yazarlığı bir dönem tiyatro oyunlarına da yansımıştır. Yazmış olduğu tiyatro eserleri aylarca kapalı gişe gösterilmiştir. Bir dönem de İslami kimliği ile isminden söz ettirmiştir. Birçok farklı türde eser kaleme alan Necip Fazıl Kısakürek’in eser verdiği türler aşağıda listelenmiştir.
Necip Fazıl Kısakürek, günümüzde kitapları hala beğenilerek okunmakta olan bir şair, nasir ve tiyatro oyunu yazarıdır. 26 Mayıs 1904 yılında İstanbul’da doğmuştur. Aile kökeni Kahramanmaraş’a dayanan şairin babası, Necip Fazıl Kısakürek doğduğu dönemde hukuk öğrencisidir. Daha sonra Bursa, Gebze ve İstanbul Kadıköy’de hakimlik yapmıştır. Babasının ismi Abdülbaki Fazıl, annesinin ismi ise Mediha Fazıl’dır. Ünlü yazara ilk olarak Ahmet Necip ismi verilmiştir. İsmini ise babasının babası olan Necip Efendi’den gelmektedir. İlköğretim yıllarını çeşitli okullarda geçirmiş olan Necip Fazıl Kısakürek, önce Fransız Frerler Mektebi ardından da 1912 yılında da Amerikan kolejine kaydettirilmiştir. Ancak bu okuldan atılan Necip Fazıl Kısakürek, farklı bir okula gitmek zorunda kalmıştır. 1916 yılına kadar çeşitli okullarda anılar biriktiren şair son olarak Deniz Harp Okulu sınavlarını kazanmış ve bu okulda eğitim görmüştür. Harp okulu zamanlarında şiire merak salan şair, İstanbul’un işgal edildiği dönemde genç yaştaki babasını kaybetmiştir. 1924 yılında yapılan bir sınavdan aldığı başarılı not ile birlikte Paris’te eğitim almak üzere yurtdışına gönderilmiştir. Ancak oradaki hayatı bozulunca ve ardından da karmaşık yaşantısından dolayı başarısız olup bursunu kaybedince geri dönmek zorunda kalmıştır. Ülkeye dönmesinin ardından 1925 yılında ilk şiir kitabı olan “Örümcek Ağı” adlı kitabını yayımlamıştır. Döneminin meşhur işlerinden olan bankacılık mesleğinde faaliyet göstermiştir. İlk olarak bir Hollanda bankasında çalışmış, ardından Osmanlı Bankası’nda görevine devam etmiştir. Bankacılık hayatında kısa bir zaman zarfı içerisinde 3 farklı şubede görev almıştır. 1928 yılında ikinci şiir kitabı “Kaldırımlar”ı yayımlamıştır..
Yaşamı boyunca çok sayıda esere imza atan ünlü yazar ve şair Necip Fazıl Kısakürek, “Kaldırımlar” eseriyle isminden günümüzde dahi söz ettirmeyi başaran bir yazardır.Uzun yıllar boyunca birçok esere imzasını atan Necip Fazıl Kısakürek eserleri ile çok sayıda ödüle layık görülmüştür. Necip Fazıl Kısakürek’in eserlerini sıralamak gerekirse şöyle sıralamak mümkündür;
Necip Fazıl Kısakürek, yaşamı boyunca oldukça fazla türde ve sayıda eser kaleme almış üretken bir şair, yazardır.
Necip Fazıl Kısakürek romanları 1934 yılı itibariyle değişime uğramıştır. Genel anlamda Ülkücü ve İslami alanlarda yazılmış olsa da dönemsel olarak farklı fikirler de taşımıştır. 1934 yılında Nakşibendi şeyhi Abdülhakim Arvasi ile tanışması sonrasında dine bakışı değişmiştir. Bu dönemden sonra yazar hayatını İslami değerlere düşkün bir şekilde sürdürmüştür. Yazar hakkında toparlanan bilgiler üzerinden bakıldığında, 1940 yılında büyük bir fikir değişimi gösterdiği görülmektedir. Yazarlık hayatının yanı sıra milletvekilliği de yapmak istemiş fakat kabul görülmediğinden dolayı milletvekilliği görevini icra edememiştir. Hayatını inandıkları uğruna doğru bildiklerini yapmakla geçirmiştir. Yıllar boyunca birçok esere imza atmış, çeşitli şiir ve kitaplar yazmıştır.
Necip Fazıl Kısakürek, 1941 yılında Fatma Neslihan Balaban ile hayatını birleştirmiştir. Evlilik sonrasında 1943 yılında çiftin ilk çocukları Mehmet dünyaya gelmiştir. 1944 yılında da Ömer isminde ikinci oğulları dünyaya gelmiştir. 4 senenin ardından 1948 yılında Ayşe, 1950 yılında Osman, 1954 yılında Zeynep isimli çocukları dünyaya gelmiştir. Necip Fazıl Kısakürek’in toplamda 5 çocuğu olmuştur.
Tüm okurları tarafından büyük bir değere sahip bulunan şair Necip Fazıl Kısakürek, “Çile” isimli eseri ile beğeni toplamıştır. Sadece bu eserle de kalmayıp yaşamış olduğu zaman dilimi içerisinde 100’ün üzerinde eser kaleme almıştır. Necip Fazıl Kısakürek en güzel kitapları denildiğinde öne çıkmakta olan bazı kitaplar aşağıda listelenmiştir.
Edebiyat Mahkemeleri: Bu Eser içerisinde 1945 Büyük Doğu dergilerinde neşredilmiş yazılarda, edebiyat dünyamızın ünlü isimlerinden Tevfik Fikret, Yahya Kemal, Mehmet Akif ve Nurullah Ataç, mizah üslûbuyla bir mahkeme mizanseni içinde kritik edilmektedir.
Doğu Edebiyatı: Doğu edebiyatına genel bir giriş yapılmış sonrasında ise Arap Edebiyatı bölümünde Muallakat-ı Seb’a şairleri; Fars edebiyatı bölümünde ise Baba Tahirden başlayarak ilk şehnameciler ve Firdevsi, hayatı, edebi kıymeti ve eserlerinden örnekler verilerek anlatılmıştır. Mısır Edebiyatı bölümüne geçildiğinde Papiruslar üzerine yazılmış Annana isimli bir kâhine ait en eski bir hikayenin tercümesi bulunmaktadır. Eserin son bölümünde ise Doğunun Büyükleri başlığı altında, Nizami, El-Maarri, Ömer Hayyam, İbn-i Fariz ve Sadi’den bahsedilmiş ve eserlerinden oldukça hacimli şekilde tercümeler yapılmaktadır.
Dil Raporları: Zavallı Türkçe ve Dil Laboratuvarından ana başlıkları altında bir taraftan lisana dair ölçüler verilmiş, diğer yandan ise teşhisle birlikte Türk dilinin içine sürüklendiği kaostan çıkması için çarelerin neler olabileceği üstünde durulmaktadır.
Yazarın imzasının bulunduğu bu özel eserler günümüzde dahi Necip Fazıl Kısakürek okunması gereken kitapları arasında yer almaktadırlar.
Necip Fazıl Kısakürek’in en bilinen şiiri “Kaldırımlar” isimli şiirdir.
KALDIRIMLAR
Sokaktayım, kimsesiz bir sokak ortasında,
Yürüyorum, arkama bakmadan yürüyorum.
Yolumun karanlığa karışan noktasında
Sanki beni bekleyen bir hayal görüyorum.
Kara gökler kül rengi bulutlarla kapanık,
Evlerin bacasını kolluyor yıldırımlar.
Bu gece yarısında iki kişi uyanık:
Biri benim, biri de uzayan kaldırımlar.
İçimde damla damla bir korku birikiyor,
Sanıyorum her sokak başını kesmiş devler.
Simsiyah camlarını üzerime dikiyor
Gözleri çıkarılmış bir ama gibi evler.
Kaldırımlar, ızdırap çekenlerin annesi,
Kaldırımlar, içimde yaşamış bir insandır.
Kaldırımlar, duyulur ses kesilince sesi,
Kaldırımlar, içimde uzayan bir lisandır.
Bana düşmez can vermek bir kucakta,
Ben bu kaldırımların istediği çocuğum.
Aman, sabah olmasın bu karanlık sokakta,
Bu karanlık sokakta bitmesin yolculuğum.
Ben gideyim yol gitsin, ben gideyim yol gitsin,
İki yanımdan aksın bir sel gibi fenerler.
Tak... tak... ayak sesimi aç köpekler işitsin.
Yolumun takı olsun zulmetten taş kemerler.
Ne ışıkta gezeyim, ne göze görüneyim,
Gündüzler size kalsın, verin karanlıkları.
Islak bir yorgan gibi iyice bürüneyim,
Örtün, üstüme örtün, serin karanlıkları.
Uzanıverse gövdem taşlara boydan boya,
Alsa bu soğuk taşlar alnımdaki ateşi.
Dalıp sokaklar kadar esrarlı bir uykuya
Ölse kaldırımların kara sevdalı eşi.
Necip Fazıl Kısakürek’in en ünlü kitabı “Çile” isimli şiir kitabıdır.
ÇİLE
Gaiblerden bir ses geldi: Bu adam,
Gezdirsin boşluğu ense kökünde!
Ve uçtu tepemden birdenbire dam;
Gök devrildi, künde üstüne künde...
Pencereye koştum: Kızıl kıyâmet!
Dediklerin çıktı ihtiyar bacı!
Sonsuzluk, elinde bir mâvi tülbent,
Ok çekti yukardan, üstüme avcı.
Ateşten zehrini tattım bu okun,
Bir anda kül etti can elmasımı.
Sanki burnum, değdi burnuna "yok"un,
Kustum öz ağzımdan kafatasımı.
Bir bardak su gibi çalkandı dünyâ;
Söndü istikamet, yıkıldı boşluk.
Al sana hakikât, al sana rûyâ!
İşte akıllılık, işte sarhoşluk!
Ensemin örsünde bir demir balyoz,
Kapandım yatağa son çâre diye.
Bir kanlı şafakta, bana çil horoz,
Yepyeni bir dünyâ etti hediye.
Bu nasıl bir dünyâ, hikâyesi zor;
Mekânı bir satıh, zamânı vehim.
Bütün bir kâinat muşamba dekor,
Bütün bir insanlık yalana teslim.
Nesin sen, hakîkat olsan da çekil!
Yetiş körlük, yetiş, takma gözde cam!
Otursun yerine bende her şekil;
Vatanım, sevgilim, dostum ve hocam!
...