Tükendi
Gelince Haber Verİnsan Ne İle Yaşar, Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy tarafından 1885 yılında kaleme alınan ve iyilik, açgözlülük, hırs, sevgi kavramlarını işlen birden fazla hikayeden oluşan kitaptır. Okurlara kendileri ve hayat hakkında soru sorma olanağı tanımaktadır. Birçok dile çevrilmiş, tüm dünyada okurların beğenisini kazanmış bir eserdir.
Lev Nikolayeviç Tolstoy (9 Eylül 1828 Rusya - 20 Kasım 1910 Rusya); roman, öykü, masal, günlük, mektup, oyun ve deneme gibi türlerde toplam 150’den fazla eser kaleme almış Rus filozof ve yazardır. Eserleri birçok dile çevrilmiş, klasikler arasına girmiştir. Tolstoy, tüm dünyada birçok yazarı ve sanatçıyı etkilemiştir. Büyük bir hayran kitlesine sahiptir. Yapıtları günümüzde okurlar tarafından talep görmeye devam etmekte, birçok yayınevi tarafından yayımlanmaktadır.
İnsan Ne İle Yaşar kitabının fiyat aralığı 7 TL ve özel baskılar dahil 42 TL arasında değişiklik göstermektedir. İnsan Ne İle Yaşar kitabının fiyatına etki eden etmenlerden bazıları aşağıda listelenmiştir:
İnsan Ne İle Yaşar kitabının yazarı Lev Nikolayeviç Tolstoy’dur. Tolstoy, 9 Eylül 1828’de Rusya’da doğmuştur. Varlıklı bir ailenin çocuğudur. Annesi bir prenses, babası ise konttur. Tolstoy, anne ve babasını küçük yaşta kaybetmiştir. Yazar ve kardeşleri, yakın akrabaları tarafından büyütmüştür. Tolstoy, özgür ruhlu, gözlem yeteneği yüksek bir çocuktur.
Tolstoy, okulda başarılı bir öğrenci olamamıştır. 1841’de Kazan Lisesi’ne girmiştir. Bu dönemde dinle ilgili düşünmeye, kendini sorgulamaya başlamıştır. Liseyi bitirdikten sonra Kazan Üniversitesi’ne devam etmiştir. Tolstoy, Doğu Dilleri Fakültesine, Arap ve Türk Dilleri bölümüne kaydolmuştur. Fakat sonradan Hukuk Fakültesi’ne geçiş yapmıştır. Yazar, bu dönemde kendini ve toplumu sorgulayan bir öğrencidir. Okulu ikinci sınıfta bırakmış ve köyüne geri dönmüştür.
Tolstoy, askerliğini Kafkasya’da orduda topçu subayı olarak yapmıştır. 1854’te Kırım Savaşı’na katılmıştır. Burada edindiği tecrübelerden yola çıkarak "Sivastopol" kitabını yazmıştır. "Üç Kafkas Hikayesi" ve "Kazaklar" da yine bu dönemin ürünleridir. Tolstoy’un Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Bulgarca gibi dillerde kitap okuyabildiği bilinmektedir. Etkilendiği yazarlardan ikisi Voltaire’i ve Jean-Jacques Rousseau’dur. 1857’ye kadar Çocukluk, İlkgençlik ve Gençlikisimlerinde üç ciltlik otobiyografik romanını tamamlamıştır.
Lev Tolstoy, 1857 yılında ilk Avrupa seyahatine çıkmıştır. Fransa, İtalya ve İsviçre’yi kapsayan bu seyahatte uygarlık ve ilerleme hakkında düşünmeye başlayan yazar, eğitim kurumları hakkında bilgi edinmiştir. Edindiği bu bilgilerle Rusya’da köylü çocuklar için okul açmıştır. Eğitim kitapları yazmıştır. Tolstoy, ikinci Avrupa seyahatine 1860-1861 yılları arasında çıkmıştır. Yazar bu seyahati sırasında kardeşi Nikolay’ı kaybetmiştir.
Lev Nikolayeviç Tolstoy, 18 yaşındaki eşi Kontes Sofya Andreyevna Bers ile evlendiğinde yıl 1862’dir. Aralarında 16 yaş fark vardır. Sofya Andreyevna, hem ev işleriyle ilgilenen hem de eşinin yazılarına yardımcı olan bir eştir. Tolstoy, bu dönemde "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina" gibi önemli kabul edilen eserlerini yazmıştır. Çiftin 13 çocuğu dünyaya gelmiştir. Bu çocuklardan üçü bebekken, biri beş yaşındayken, biri de 7 yaşlarındayken ölmüştür.
Lev Tolstoy, buhranlar yaşayan birisidir. Evliliğinin ilk yıllarında rahat bir hayat sürse de buhranları geri gelmiştir. Yazar, 1880’den sonra kiliseyi ve devleti eleştiren kitaplar yazmıştır. "Tolstoyculuk" düşüncesinin temelini atmıştır. Sırasıyla "İvan İlyiç’in Ölümü", "Kreutzer Sonat" ve "Efendi ile Uşağı" eserlerini yayımlamıştır. 1899 yılında ise "Diriliş"i yayımlamıştır. Tolstoy, bu kitabı Kilise’ye karşı eleştiriler içerdiği için Rus Ortodoks Kilisesi’nden aforoz edilmiştir.
Tolstoy’un son romanı "Hacı Murat"tır. Yazar bu eserini 1904 yılında tamamlamıştır; fakat kitap, yazarın vefatından sonra yayımlanmıştır. Tolstoy, hayatının son döneminde sade bir hayat yaşamıştır.1910 yılının sonbaharında evini terk etmiştir. Yazar, 20 Kasım 1910 tarihinde Astapovo’da bir tren istasyonunda zatürreden vefat etmiştir. Tolstoy öldüğünde 82 yaşındadır. Cenaze törenine binlerce kişi katılmıştır. Yazar, Yasnaya Polyana’da defnedilmiştir. Lev Nikolayeviç Tolstoy’un Yasnaya Polyana’daki evi yazarın kızı Aleksandra tarafından müzeye çevrilmiştir.
Tolstoy, varlıklı birisidir. Köylülerin yoksulluğunu kendine dert etmiş, servetini köylüye dağıtmıştır. Gerçekçi (realist) edebiyatın en önemli temsilcileri arasında gösterilmektedir. James Joyce, Tolstoy’un yazarlığı hakkında şunları söylemiştir: "Tolstoy muhteşem bir yazar. Hiçbir zaman anlayışsız değil, aptal değil, yorulmak nedir bilmiyor, bilgiçlik taslamıyor, teatralliğe düşmüyor. Diğerlerinden çok daha üstün."
Lev Nikolayeviç Tolstoy, 50 yaşına geldiğinde vejetaryen olmaya karar vermiştir. Yulaf lapası, sebze çorbasıyla ve ekmekle beslenmiştir. "Tanrı’nın Krallığı Yüreğinizdedir" kitabıyla Hristiyan anarşizmini geliştirmeye çalışmıştır. Ünlü İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu William Shakespeare’den hoşlanmadığını belirtmiştir. Çehov bu durumu "Tolstoy’un Shakespeare’den gözünün korkması" olarak değerlendirmiştir. Tolstoy, bir zamanlar dostu olan Ivan Sergeyeviç Turgenyev ile kavga etmiştir. Turgenyev, Tolstoy için "Tam zıt noktalardayız. Ben çorbayı sevsem, eminim ki Tolstoy nefret eder." demiştir. Okurlarıyla ve yazarlarla iletişime geçen Tolstoy, Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin siyasi ve ruhani lideri Mahatma Gandi ile de mektuplaşmıştır.
İnsan Ne İle Yaşar kitabının sayfa sayısı 101’dir. Kitabın sayfa sayısı, yayımlandığı yayınevine ve özel baskılara göre değişiklik göstermektedir.
İnsan Ne İle Yaşar kitabının türü hikayedir. Hikaye veya diğer adıyla öykü, bir olayı veya durumu kısa bir şekilde aktaran düzyazı çeşididir. Romana göre sayfa ve karakter sayısı daha azdır. Genelde yalın bir olay örgüsüne sahiptir ve okurda yoğun bir etki uyandırmaktadır. Hikaye türü kendi içinde olay hikayesi ve durum hikayesi olarak ikiye ayrılmaktadır. Olay hikayesi; serim, düğüm, çözüm bölümleri olan ve merkezinde bir olay bulunan hikayelerdir. Bu biçime "Mopasan Tarzı Hikâye" de denmektedir. Durum hikayesi; bir olayı değil bir durumu anlatan hikayelerdir. Serim, düğüm, çözüm bölümleri olmak zorunda değildir. Bu biçime "Çehov Tarzı Hikâye" de denmektedir.
İnsan Ne İle Yaşar, birden fazla hikayeden oluşan bir eserdir. Kitaptaki hikayelerde iyilik, açgözlülük, hırs ve sevgi kavramları işlenmektedir. İyilik-kötülük, yaşam-ölüm, açgözlülük-kanaatkarlık gibi karşıtlıklar temel alınmıştır. İnsanın içinde ne vardır? İnsana ne verilmemiştir? İnsan neyle yaşar? Soruları sorulmuş, cevapları verilmiştir. Ahlak çerçevesi içinde, didaktik bir tarzda kaleme alınmış hikayelerdir.
İnsan Ne İle Yaşar kitabına adını veren hikayenin başkarakteri Semyon isimli yoksul bir ayakkabıcıdır. Karısı ve çocuklarıyla birlikte bir mujik kulübesinde yaşamaktadır. Kötü geçen bir günün ardından eve dönerken tuhaf bir adamla karşılaşmıştır. Karşılaştığı adam kışın ortasında üstünde kıyafet olmayan, kilisenin duvarında oturan birisidir. Semyon bu adama yardım etmiş, evini açmıştır. Yaptığı bu iyilik sayesinde kendisinin ve ailesinin hayatı değişecektir.
İnsan Ne İle Yaşar hikayesinden alınan şu alıntı metnin konusunu özetler niteliktedir: “İnsanlar sadece kendi hayatları için kaygılandıkları, kendilerini kolladıkları için yaşar sanırdım, oysa onları yaşatan tek şey sevgiymiş. Seven insan Tanrı’nın, Tanrı da onun içindedir, çünkü Tanrı sevgidir.”
İnsan Ne İle Yaşar kitabının karakterleri aşağıda listelenmiştir:
İnsan Ne İle Yaşar kitabı tüm kitapseverler için uygundur. Klasikler arasında yer alan “İnsan Ne İle Yaşar” kitabını okuyabilecek yaş gurupları aşağıda listelenmiştir:
İnsan Ne İle Yaşar kitabının kişisel gelişime katkıları aşağıda listelenmiştir:
Kitap, bir araya getirilmiş, basılı ya da yazılı kağıt yapraklar bütünüdür. Herhangi bir konuda yazılabilmektedir. İnsanların bilgilenmesini, kendini ve dünyayı tanımasını sağlamaktadır. Hem içeriği hem de tasarımıyla bir sanat eseridir. Kitap kapakları, metnin vermek istediği mesajı hedef kitleye görsel açıdan iletecek şekilde tasarlanmalıdır. Çünkü kitap kapakları, okurların kitap ile kurdukları bağı etkilemektedir. Bu nedenle kitap kapakları ilk bakışta okur üzerinde iyi bir izlenim bırakmalıdır. Bu tür kapaklar, kitapların satışını artırmaktadır.
Kitap kapağı tasarımında tasarımcı önemli bir yere sahiptir. Tasarımı yapacak olan kişi metinin mesajını görsel olarak aktarabilecek donanıma sahip olmalıdır. Tasarıma başlamadan önce kitap hakkında bilgi edinilmelidir. En iyi sonuç için editör, yazar ve tasarımcı iş birliği içinde olmalıdır. İnsan Ne İle Yaşar kitabı için kapak fotoğrafının çizilme aşamaları aşağıda listelenmiştir:
İnsan Ne İle Yaşar kitabı için kullanılan malzemeler ve bu malzemeler kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir:
İnsan Ne İle Yaşar benzeri diğer eserler aşağıda listelenmiştir:
Lev Nikolayeviç Tolstoy benzeri diğer yazarlar aşağıda listelenmiştir: