Çeşitli konuşma ve programlarla ön plana çıkmasının yanı sıra ünlü bir hukukçu ve yazar olan Hayati İnanç, 1961 yılında Denizli’nin Çameli ilçesinde doğmuştur. Yazarın, ezberinde 7.000 divan edebiyatı beyiti taşıdığı bilinmektedir. Hayati İnanç, klasik eserlerden edindiği bilgileri ve hayatta kazandığı tecrübeleri, İslami bakış açısıyla “ Can Veren Pervaneler ” programında anlatmaktadır. Hayati İnanç, “Can Veren Pervaneler” programında kitaplarından pek çok detay, eski edebiyat hakkında bilgiler, hayat dersleri ve öğütler gibi konuları izleyenlerle paylaşmaktadır. Hayati İnanç’ın eserleri, imza niteliğini taşımaktadır. Eserlerin, islami bakış açısıyla yaklaştığı gençlere pek çok öğüt vermiş, kısa hayat öyküleri anlatmıştır.
Yazar Hayati İnanç, kardeşlerinin en büyüğüdür ve küçük yaşlardan itibaren yazmaya ilgi duymuştur. Üniversite öğrenimi için İstanbul’a gitmiş ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde lisans eğitimi görmüştür. Yazar, avukatlık kariyerine başladıktan sonra ayrıca televizyon dünyasıyla da ilgilenmiş, medyaya merak salmıştır. Yayıncılık, yöneticilik gibi işlerle ilgilenmiş; öğretmenlik yapmış ve yöneticilik yönünü geliştirmiştir. Hayati İnanç kitapları ‘Can Veren Pervaneler’ isimli programla aynı isimde seri halinde de basılmaktadır. Eserleriyle okurlarına farklı bir bakış açısı kazandıran yazar, İslami görüşleriyle ilgi toplamayı başarmıştır. Yazar, özlü sözleriyle ve hitabet gücüyle de adından söz ettirmiştir.
Hayati İnanç, sohbetlerindeki akıcılık ve hitabetinin gücü ile okurların ilgisini kazanmayı başarmıştır. Televizyon programlarıyla ilgi uyandırmış, esprileriyle güldürmeyi başarmış, divan edebiyatının berceste beyitlerini okumuş, izleyecileri duygulandırmıştır. Eserlerinde sık sık divan edebiyatından faydalanmış, eski Türk edebiyatı üzerine akademik çalışmalar yapmıştır. Aşık ve maşukla ilgili yazdıklarında ayrılığı ve kişinin sevdiğine olan ilgisini anlatmıştır. Pek çok şiir seslendirmekte ve herkese kendini hitabet gücüyle dinletmektedir. Yaptığı konuşmalarla beğeni toplayan yazar, ezbere söylediği mısralarla da dinleyicileri etkilemektedir. Eserlerinde beyit kullanmayı tercih eden yazarın çeşitli televizyon kanallarında sunduğu programı, İslami esaslarla ilerlemektedir. Anlatılan hikayeler ve kesitler kitabın konusunu oluşturmaktadır. Hem şiirleri hem de anlattığı hikayeleri, öğüt verici birer ders niteliktedir. Ayrıca TRT’de yayımlanan “Vapurda Çay Simit” programına da katılım gerçekleştirmiştir. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Can Veren Pervaneler serisi bulunmaktadır. Külliyat seri halinde okurlarla buluşturulmaktadır. “İşte Geldik Gidiyoruz” isimli “Can Veren Pervaneler”in devamı olan kitap, beğeni uyandırmayı başarmıştır. Yazar evli ve iki çocuk babasıdır. Hayati İnanç, dünyanın geçici olduğunu, dünyada iz bırakmak gerektiği ve aşkın önemini anlatmıştır. Allah aşkını ve dünyanın yaşama gayesini İslami çerçevede gençlere aktarmıştır.
Yazarın kitapları tasavvuf edebiyatından öğeler taşımaktadır. Ancak kişisel gelişim özellikleriyle popüler edebiyata, divan edebiyatı etkisiyle de Türk edebiyatının tarihine de desteklik etmektedir. Bu özellikleriyle yazarın kitapları bir harman ortaya koymaktadır.
Tasavvufun ilkelerini açıklayan ilk kitaplar 10. yüzyıla aittir. Fakat daha önce Muhâsibi, manevi eğitim hakkında yazmıştır. Birçok Sufi, ilgilli deneyimlerini aktarmak için şiir kullanmış veya müritlerine kriptografik yoğunlukla yazılmış olan mektuplar öğretmiştir. Kur’an üzerine erken dönem tasavvufi tefsirler kısmen de olsa bulunmaktadır. Modern kaynaklarda genellikle parçalar halinde bu konulara değinilmiştir. Tasavvufun İslami literatüre en büyük katkısı şiirde olmuştur..
Dini - tasavvufi Türk edebiyatı, İslamiyetin kabulü, gelişimi ve yayılması ile ortaya çıkmıştır. İslamın yaygınlaştırılmasında büyük önemi olan tasavvufun yayılması ve gelişiminde etkisi olmakla beraber, süreç içerisinde edebi eserlere işlenmiştir. Aşağıda dini - tasavvufi Türk edebiyatının genel özellikleri listelenmiştir.
Hayati İnanç kitabı klasik Türk edebiyatı, halk edebiyatı, tekke - tasavvuf edebiyatı gibi birçok edebiyat çeşitlerinden parçalar içermektedir. Yazar insana yatırım yaptığı pek çok gelişim kitabıyla okurları etkilemeyi başarmıştır. Programı ile aynı isme sahip yedi adet kitap yayımlamış, ezberinde pek çok beyti tutmuştur. Ezberinde tuttuğu beyitlerle Türk erkeklerinin de gazel okuması gerektiğini savunmuştur. Yazara ait kitaplar şu şekilde listelenebilmektedir:
Hayati İnanç’a ait televizyon programlarından uyarlanan kitap serisi, okurlarına farklı bir bakış açısı kazandırmaktadır. Düşünceleri ve hayat tarzı ile okurlarını etkileyen yazar, gençlerin İslami bakış açısına sahip olmasını sağlamaktadır. Aşağıda yazarın en çok okunan kitapları listelenmiştir:
Kitaplarıyla okurla kendisi arasında bağ kuran yazar, ezbere mısralarıyla da ilgi uyandırmayı başarmıştır. Hayati İnanç en çok okunan kitapları arasında ‘Can Veren Pervaneler’ serisi yer almaktadır. Ayrıca ‘Fabrika Ayarı’ kitabı da bilinmektedir. ‘Sevgi Yukarıdan Gelir’ isimli deneme kitabıyla da okurların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Deneme kitabı içerisinde kavuşmanın önemine, sevgilinin izini sürmeye, şairlerin yetişmesine yer vermiştir. Kaybolmamak, yönünü bulmak için hakikate yönelmenin önemi ele alınmaktadır. Hikmet dolu mısralara kitap içerisinde yer vermiş, üslubundaki akıcılıkla her yaştan gence seslenmiştir. İnsanın kalbini temiz tutarak ulaşabileceği mertebeleri ele almıştır.
Divan edebiyatı, Arap ve Fars edebiyatlarının etkisi altında gelişmiştir. Divan edebiyatının dili ağırdır, halka hitap etmeyen ve şairlerin anlayabileceği bir dil kullanılmıştır. Divan edebiyatı nazım şekilleri arasında ilk olarak beyit nazım biçimi bulunmaktadır. Beyit şeklindeki nazım şekilleri içerisinde ‘“gazel, kaside, kıt’a, müstezat’’ yer almaktadır. Nazım birimi dörtlük olan nazım şekilleri ise ‘“rubai, tuyuğ, murabba, şarkı’’ olmak üzere dört adettir. Nazım birimi bent olanlar ise “terkibibent, terc-i bent, müseddes, tesdis, muhammes, taştir’’ dir.
Hayati İnanç, okumayı çok seven, divan edebiyatına karşı ilgi besleyen bir yazardır. Yazar kendi eserlerini okurla buluşturmak istemekte ve televizyon programları sunmaktadır. Ayrıca bazı kitapları da tavsiye ederek okura sunmaktadır. Yazarın ölümünden sonra okunmasını istediği,” Vasiyetimdir” dediği bazı kitaplar bulunmaktadır. Hayati İnanç vasiyeti olan kitaplar şu şekilde listelenmektedir:
Hayati İnanç vasiyetim dediği kitaplar Türk edebiyatının önemli eserlerindendir. Her biri cennet, ahiret, kıyamet gibi İslami konuları ele almaktadır. Özgün bir yazın dili kullanılarak yazılan Hayati İnanç kitapları okura farklı bir bakış açısı kazandırmaktadır.
Hayati İnanç okunması gereken kitaplar denilince akla ‘Can Veren Pervaneler’ gelir. Aynı isimli televizyon programından adını alan kitaplar, Hayati İnanç’ın sohbetlerinden oluşmaktadır. Program boyunca söylediği değerli sözlerden ve yaşam hikayelerinden oluşan Can Veren Pervaneler seti 7 kitaptan oluşmaktadır. Bu 7 eser tek tek veya set halinde bulunabilmektedir.Toplamda 7 takımlık kitabı 1127 sayfadan oluşmaktadır. Aşağıdaki listede bu eserlerden bazıları verilmiştir:
Hayati İnanç Akademik Kariyeri
Hayati İnanç, Aydın lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesinde Hukuk Fakültesi öğrenimi görmüştür. Avukatlık mesleğine devam ettiği senelerde farklı alanlarda da çalışmaları devam etmiştir. Denetçilik, eğitimcilik, televizyon programlarında sunuculuk gibi çeşitli alanlarda çalışmaları da olmuştur. TRT’de televizyon programı sunuculuğu yaparak ün kazanmayı başarmış ve akademik kariyerine televizyonu da eklemiştir.
Hayati İnanç Fabrika Ayarı Eserinin İçeriği Nedir?
Hayati İnanç ve Bekir Develi’nin birlikte yazdığı “ Fabrika Ayarı “ isimli kitap, röportaj türündedir. Bekir Develi’nin sorularına yanıt olarak Hayati İnanç’ın verdiği cevaplar kitabı oluşturmaktadır. Edebiyat severlerin ilgisini çeken eser, insanın Fabrika Ayarları’na dönüşünü ve kendisiyle yüzleşmesini ele almaktadır. 160 sayfadan oluşan eser, umudun ve kurtuluşun neye sebep olacağını, insanın kendisiyle yüzleşmesinin aracı olduğu işlevleri anlatmaktadır.
Hayati İnanç kitapları “İşte Geldik Gidiyoruz” isimli ‘Can Veren Pervaneler’ serisinin dördüncü kitabıyla okurlara farklı bir pencere sunmaktadır. Modern çağın getirdiği bunalımlar ve kültürün içerisindeki kültürsüzlükler kitabın ana konusudur. Boşa harcanan zamanı, bu dünyaya gelen insanların elbet döneceği ve zamanı iyi kullanmak gerektiği anlatılmaktadır. Mutluluğun insana yük olmaması gerektiği ve yapılan işlerden mana çıkarmanın önemi ele alınmıştır.
Kitapların fiyatlarını belirleyen çeşitli etmenler bulunmaktadır. Hayati İnanç kitaplarının fiyatını belirleyen faktörler aşağıda listelenmiştir:
Hayati İnanç bu eserde Şeyh Galip’in ‘eylemişlerdir’ redifli iki gazeline Keçecizade İzzet Molla’nında naziresini okuduktan sonra bu eserlerden anladıklarını ‘Damlalar ’adlı kısımda okuyucusu ile buluşturmaktadır. Hayati İnanç bu bölümde gazellerdeki kelimelerin 21.yy Türkçesi ile açıklamalarını gerçekleştirdikten sonra gazellerin açıklamalarını yaparak okuyucusuna gazellerdeki derin anlamı işlemiştir. Daha sonra bu kısımda Fuzuli'nin de beyitlerinden yararlanan yazar “Leyla ile Mecnun” adlı mesneviden de alıntılamalar yaparak okuyucularına gazellerdeki derin ve tasavvufi anlamı divan edebiyatındaki diğer şair ve yazarlardan da alıntılamalar yaparak hissettirmiştir. Yazısının en sonunda da yine Şeyh Galip’in bir başka eserinden de alıntılama yapmış ve bir beyt eklemesi yaparak anlatmak istediği asıl konu olan “Bu zamanda insanlar bir iyilik yapınca hemen arkasından insanın başına kakar ya, insana bu tavrı için minnettarım çünkü bunun sayesinde insanlardan bir şey beklemekten vazgeçtik de sadece Allah’tan bir şey bekler olduk.” ana fikrini okuyucusuna yansıtmıştır.
Hayati İnanç’ın mesajlarının temelinde en değerli olan düşüncenin insana ve onun ruhuna yatırım yapmak olduğu fikri vardır. Genellikle klasik divan edebiyatı eserlerinden edindiği heyecan ve anlamları tüm insanlara ancak özellikle tüm genç nesil ile paylaşmayı kendisine amaç edinmiştir. Hayati İnanç, gençlerin kendi öz kültürlerine daha yakın ve sıcak bakması durumunda gençlerin hayattan daha çok tat alacağını ve hayatlarındaki sorunlardan ve olumsuz durumlardan sonuçlar çıkartarak yaşantılarına daha olumlu bakacakları görüşündedir. Hayati İnanç, genellikle divan edebiyatından alıntılar yaparak insanların zorluklardan ders çıkarmasını ve aldıkları hazzın ve tasavvufi güzelliğin daha da yoğun olarak yaşamasını sağlamaktadır. Yazar, şimdiki neslin en büyük hatasının çabuk pes etmek ve çabuk yılmak olduğunu düşünmüş, bunun en büyük nedeninin ise zamanın getirdiği alışkanlıklar ve düşünce yapıları olduğunu dile getirmiştir. Bu düşünceye çözüm olarak da geçmiş dönemlerde yaşayan Türk insanının düşünce yapısını ve yaşadıklarını sıklıkla dile getirerek çözümün öze dönüş olması gerektiğini savunmuştur. Yazar 21. yy’daki birçok olumsuz ve yanlış olan davranışların (israf, teknoloji bağımlılığı, zamanın kötü kullanımı, sosyal medya alışkanlığı vb.) da ancak geçmiş dönemlerden dersler alınarak ve o zamanın yaşanmışlıklarına bakarak aşılabileceğini düşünmüştür. Sonuç olarak yazar günümüz dünyasında insanların geçmişlerinden ders alarak geleceklerini planlamalarını ve yaşamalarını insanlara aşılamayı kendisine görev edinmiştir.