Tükendi
Gelince Haber VerGün Olur Asra Bedel, Türkiye Türkçesine "Gün Uzar Yüzyıl Olur" adıyla da aktarılan ve asıl adı "Kılım Karıtar Bir Kün" şeklinde olan, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov tarafından kaleme alınıp 1980 yılında yayımlanan ve iç içe hikayeleri ile kültürel kodların bozulması ve geleneklerini korumaya çalışan insanların bozkırdaki hayatını anlatan bir romandır. Sovyet Rusya’sının insanları mankurtlaştırdığını vurgulayan eser, hem kahramanları hem de mekanları ile birçok mesaj vermektedir.
Cengiz Törökuloğlu Aytmatov (12 Aralık 1928, Kırgızistan - 10 Haziran 2008, Almanya), eserlerini kaleme alırken hem kendi yaşamından, hem de içinde yaşadığı toplumun kültüründen ilham alan, Türk dünyasının en ünlü yazarlarından Kırgız edebiyatçı, gazeteci, çevirmen, öğretmen, diplomat ve siyasetçidir. 176 dile çevrilmiş birçok eseri ile tüm dünyada çeşitli ödüller almış, Türk kültür zenginliğini tanıtmıştır. Hikaye, tiyatro, roman ve hatıra gibi birçok farklı türdeki eseri klasikler arasında girmiştir.
Gün Olur Asra Bedel kitabının fiyat aralığı 15 TL ve özel baskılar dahil 20 TL arasında değişiklik göstermektedir. Gün Olur Asra Bedel kitabının fiyatına etki eden faktörler aşağıda listelenmiştir.
Gün Olur Asra Bedel kitabının yazarı, Kırgız romancı Cengiz Aytmatov’dur. Cengiz Aytmatov, 12 Aralık 1928 tarihinde Kırgızistan’ın Talas eyaletindeki Şeker köyünde dünyaya gelmiştir. Babası seçkin bir devlet adamı olan Törekul Aytmatov, annesi tiyatro aktristi olan Tatar kızı Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva’dır. Yazarın babası Törekul Aytmatov, 1937 yılında Stalin tarafından kurşuna dizilerek öldürülmüştür.
Cengiz Aytmatov, ailesinin ilk çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Yazarın Lyutsiya ve Roza isimli iki kız, İlgiz isimli bir erkek kardeşi vardır. Babasının görevi sebebiyle eğitimine Moskova’da başlamış ve Rusça öğrenmiştir. Babasının rejim tarafından suçlanması sonrasında eğitimine 1938 yılında annesi ve kardeşleriyle beraber taşındıkları Kirovskoye’deki Rus yatılı bölge okulunda devam etmiştir. Cengiz Aytmatov ve kardeşleri eğitimli bir kadın olan anneleri Nagima Hanım tarafından büyütülmüştür. Aytmatov, babasına yöneltilen suçlamalar nedeniyle uzun yıllar "halk düşmanının çocuğu" olarak damgalanmıştır. Cengiz Aytmatov, 1942 yılında okulu bırakmış, henüz 14 yaşındayken, 2. Dünya Savaşı yıllarında kolhozda memur olarak çalışmaya başlamıştır. Kara haberleri vermekle görevlendirilen Aytmatov, Şeker köyüne gelen ölüm haberlerini köy halkına iletmiş, vergi memurluğu ve Rusça öğretmenliği yapmıştır. Cengiz Aytmatov, savaşın ardından ailesiyle birlikte Cambul’a taşınmıştır ve 1946 yılında Veteriner Teknik Okulu’na girmiştir. Buradaki hocalarının etkisiyle Rus klasiklerini okumuş, şiirlerinin yanı sıra öyküye yönelmiş ve çeviri faaliyetlerinde bulunmuştur. Yüksek öğrenimini 1953 yılında Bişkek’te bulunan Tarım Enstitüsü’nde tamamlayan yazarın, "Gazetçi Dzyuo" isimli ilk hikayesi de 1952 yılında Pravda gazetesinde çıkmıştır.
Cengiz Aytmatov, Kırgız Bilimsel Hayvan Araştırmaları Enstitüsü’nde çalışmıştır. Görevi sayesinde bütün ülkeyi gezme fırsatı bulmuştur. Sovyet Komünist Partisi’ne ve Yazarlar Birliği’ne üye kabul edilen Cengiz Aytmatov, kaleme aldığı "Cemile" eseri ile tüm dünyada ses getirmeyi başarmıştır. Aşk ve tabiatın çocuk dikkat ve masumiyetiyle sunulduğu “Cemile” romanını Louis Aragon “dünyanın en güzel aşk hikâyesi" sözleriyle değerlendirmiştir. "Steplerden ve Dağlardan Hikayeler" eseri ile 1963 yılında Lenin, "Elveda Gülsarı" eseri ile de Sovyet Büyük Edebiyat ödüllerini kazanan Cengiz Aytmatov, tüm dünyada tanınan ve sevilen yazarlar arasına girmeyi başarmıştır. Beyaz Gemi, Toprak Ana, Kızıl Elma, Dişi Kurdun Rüyaları, Deve Gözü, Selvi Boylum Al Yazmalım, Erken Gelen Turnalar ve Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek gibi birçok ünlü eserleri bulunmaktadır. Manas destanının ilk tam basımına önsöz yazan Aytmatov, "Gün Olur Asra Bedel" romanıyla da ikinci kez Sovyet Büyük Edebiyat ödülünü almıştır. İlk kez 1986 yılında yayımladığı "Dişi Kurdun Rüyaları" romanı tüm dünyada beğeni ile karşılanmıştır. Eserleri ile tüm dünyada birçok farklı ödüle layık görülmüştür. Eserlerinde Kırgız kültürünü yansıtan Aytmatov, hem kendi yaşamından hem de Manas Destanı’ndan yararlanmıştır. Mitik bir duyum, şiirsel bir üslupla kaleme aldığı eserlerinde döneminin problemlerini yansıtmıştır.
Cengiz Aytmatov, Kırgız Sinemacılar Birliği başkanlığı yapmış, Sovyet Yazarlar Birliği İdare Heyeti üyeliği ve Kırgız Bilimler Akademisi üyeliği gibi birçok önemli üyeliği bulunan bir yazardır. "Sosyalist işçi kahramanı" olarak da ödüllendirilen Aytmatov, gazete ve dergilerde çalışmış, muhabirlik yapmış ve Dünya İlim ve Sanat Akademisi’ne muhabir üye seçilmiştir. Gorbaçov’a danışmanlık yapan beş kişiden biri olan, Sovyet Parlamentosu Kültür ve Ulusal Diller Komitesi başkanlığı yapan Aytmatov, siyasetle de ilgilenmiş, milletvekilliği ve büyükelçilik yapmıştır. 1996 yılının Ekim ayında Kırgızistan’ın UNESCO temsilciliğine tayin edilmiştir.
Cengiz Aytmatov’un eşi Maria Aytmatova’dan Şirin, Sanzhar, Eldar ve Askar adında dört çocuğu olmuştur. Oğlu Askar Aytmatov, Kırgızistan Dışişleri bakanlığı yapmıştır. "Gün Olur Asra Bedel" romanının film çekimleri için gittiği Kazan’da rahatsızlanan yazar, tedavi için götürüldüğü Almanya’da 10 Haziran 2008 tarihinde vefat etmiştir. Öldüğünde 79 yaşındadır. Babasıyla beraber 137 aydının gömülü bulunduğu Bişkek’teki Ata-Beyt’te defnedilmiştir.
Gün Olur Asra Bedel kitabı 413 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın sayfa sayısı, yayımlandığı yayınevine ve özel baskılara göre değişiklik gösterebilmektedir.
Gün Olur Asra Bedel kitabının türü bilim kurgudur.
Gün Olur Asra Bedel kitabında yaşanan olaylar, Kazakistan’da bulunan Sarı-Özek bozkırında başlamaktadır. Eserde gerçekçilik, bilim kurgu ve efsane iç içe geçmiştir. Sarı Özek’te kışlar sert, yazlar ise kavuran sıcaklar ile geçmektedir. Çok az insanın yaşadığı bu bölgede Boranlı istasyonundaki işçi ve memurlara ait aşağı yukarı on ev bulunmaktadır. Eserin hikayesi de Boranlı istasyonunda çalışan Yedigey üzerine kurulmuştur. Yedigey ve karısı Ukubala, Boranlı’ya Aral Gölü kıyısındaki bir köyden gelmiştir. Geldiklerinde Kazangap adında bir demiryolu işçisi ve eşi Bike ile tanışmış ve onlardan çok yardım görmüşlerdir. Kazangap, Yedigey’e Ak Maya’nın soyundan gelen bir deve yavrusu bile hediye etmiştir. Bir gün Kazangap vefat etmiştir ve Yedigey de dostunun vasiyeti üzerine cenazeyi defnetmek için bir gurup insanla beraber Ana-Beyit mezarlığına doğru bir yolculuğa çıkmıştır. Bir gün süren bu yolculukta geçmişini hatırlayan Yedigey’e bir gün sanki bir asır gibi gelmiştir.
Gün Olur Asra Bedel, mankurtlaşan insanlarla geleneklerini korumaya çalışanların hikayesidir. SSCB’de yaşanan sosyal ve kültürel sorunlara bir eleştiri niteliğindedir. Cengiz Aytmatov, eserinde hem öz yaşamından, hem de Kırgız efsanelerinden beslenmiştir. Romanda Nayman Ana ile oğlu Colaman’ın hikayesi üzerinden mankurtluğa vurgu yapılmış, Kazangap’ın oğlu Sabitcan üzerinden de mankurtluğun nasıl bir şey olduğu anlatılmıştır.
Gün Olur Asra Bedel kitabında yer alan öğretmen Abutalip’in hikayesi önemlidir. Fakat Aytmatov, Abutalip’in hikayesi üzerinden KGB’yi ağır bir şekilde suçladığı için kitapta yer almasına izin verilmemiştir ve bir kısmı çıkartılmıştır. Gün Olur Asra Bedel kitabında yer alan Abutalip’in hikayesinin eksiklerini tamamlayan, Abutalip’in nasıl öldüğünü anlat kısım "Cengiz Han’a Küsen Bulut" adı ile kitaplaştırılmıştır. Gün Olur Asra Bedel, dünün ve bugünün, gerçek ile efsanenin iç içe geçtiği kurgusu ile Cengiz Aytmatov’un romancılığında özel bir konuma sahiptir ve eser çağdaş romancılığın başyapıtlarından biri olarak nitelendirilmektedir.
"Bu yerlerde trenler doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelir... gider gelirdi...
Bu yerlerde demiryolunun her iki yanında ıssız, engin, sarı kumlu bozkırların özeği Sarı-Özek uzar giderdi.
Coğrafyada uzaklıklar nasıl Greenwich meridyeninden başlıyorsa, bu yerlerde de mesafeler demiryoluna göre hesaplanırdı.
Trenler ise doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelir.. gider gelirdi..."
Gün Olur Asra Bedel kitabının karakterleri aşağıda listelenmiştir.
Gün Olur Asra Bedel kitabı tüm kitapseverler için uygundur. Birçok farklı ülkede okurların beğenisini kazanmış olan Gün Olur Asra Bedel kitabını okuyabilecek yaş gurupları aşağıda listelenmiştir.
Gün Olur Asra Bedel kitabının okurların kişisel gelişimine sağladığı katkılar aşağıda listelenmiştir.
Kitaplar, okurları bilgilenmekte ve kültürel açıdan gelişmelerini sağlamaktadır. Kapak tasarımı ve içeriği ile beraber sanat yapıtı olma özelliği taşıyan kitaplar, yazar ile okur arasında iletişim sağlayan bir kaynaktır. Bu nedenle kitap kapakları, metnin içeriğindeki mesajı hedef kesime görsel açıdan iletecek şekilde hazırlanmalıdır. Okurun kitap ile bağ kurmasını sağlayan ilk etmenlerden olan kapaklarda fotoğraf ve yazılar birbirini bütünleyecek bir düzen içinde vermelidir. Birçok okurun kitap alırken kapağa dikkat ettiği bilinmektedir. İlk bakışta olumlu bir izlenim bırakmak, satışları artırmak için okuyuculara hitap edecek kitap kapakları hazırlanmalıdır.
Grafik tasarımı ve İllüstrasyon, kitap kapağı tasarımında önemli bir yere sahiptir. İllüstrasyon, bir metini açıklayan, somutlaştıran, süsleyen resim ve desen anlamına gelmektedir. Bazen bilgiyi tasvir etmek, bazen yorumlamak ve bazen de belgelemek amacıyla kullanılmaktadır. Kapak tasarımı yapacak illüstratör, üstünde çalışacağı kitabın içeriği hakkında bilgi sahibi olmalı, metindeki mesajı ve duyguyu görsel olarak aktarabilecek donanımda olmalıdır.
Gün Olur Asra Bedel kitabı için kapak fotoğrafının çizilme aşamaları aşağıda listelenmiştir.
Gün Olur Asra Bedel kitabı için kullanılan malzemeler ve bu malzemeler kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir.
Gün Olur Asra Bedel benzeri diğer eserler aşağıda listelenmiştir.
Cengiz Aytmatov benzeri diğer yazarlar aşağıda listelenmiştir.