Cevat Şakir Kabaağaçlı 1890 yılında İstanbul’da doğmuştur. Bodrumun antik çağdaki adı olan Halikarnasos isminden esinlenerek kendine Halikarnas Balıkçısı adını vermiştir. Babasının görevi nedeniyle çocukluğunu Atina’da geçirmiştir.
İlköğrenimini Büyükada Mahalle mektebinde okumuştur. Orta öğrenimini ise Robert Koleji’nde bitirmiştir. Buradan mezun olduktan sonra İngiltere’ye gitmiştir. Cevat Şakir Kabaağaçlı dört yıl boyunca Oxford Üniversitesi’nde okumuştur. Yakın Çağlar Tarihi bölümünü bitirmiştir.
Mezun olduktan sonra ülkeye dönmüştür. Çok çeşitli dergilerde yazıları yayımlanmıştır. Asker kaçakları ile ilgili bir yazısı nedeniyle Bodrum’a sürgün edilmiştir. Bir buçuk yıl Bodrum’da sürgün hayatı yaşadıktan sonra İstanbul’ gelerek cezasının yarısını da burada çekmiştir.
Bodrum’a yürekten bağlandığı için cezası bittikten sonra Bodrum’a dönmüştür. Bodrumdayken meyvecilik, bahçıvanlık, balıkçılık ve turist rehberliği gibi işlerde çalışmıştır. Ayrıca burada denizle ilgili eserler de yazmıştır.
Cevat Şakir Kabaağaçlı Türk edebiyatında deniz çığırını açmıştır. Deniz insanlarının yaşantısını anlatarak ün yapmıştır. Eserlerini olayları bizzat yaşamış insan duyarlılığı ile yazmıştır. Konu olarak denizin içi ve dışına ait her şeyi, Ege Denizi’nin efsanelerini, Akdeniz savaşlarını ve Bodrum’u seçmiştir.
Cevat Şakir Kabaağaçlı hikaye ve romanlarında balıkçı, gemici, süngerci, dalgıç, kaptan ve tayfa gibi ekmeğini denizden çıkaran kişileri işlemiştir. Halikarnas Balıkçısı hikayeleri ve romanlarındaki kahramanlar kendisine göre ötelerin çocukları ve sonu ölüm dahi olsa denize tutkun olan insanlardır.
Halikarnas Balıkçısı deniz terimlerini çok iyi bildiği için canlı anlatımlar ortaya koymuştur. Bu üslubunun en güçlü özelliğini oluşturmaktadır. Dili çok sadedir. Üslup ve tekniğe pek önem vermemiştir. Çünkü coşkun şiir diline güvenmiştir.
Eserlerinde özellikle Tanzimat dönemi sanatçılarında görülen konu ile ilgili bilgilerin verilerek olayın akışının kesilmesi durumu görülür. Ayrıca uzun cümleleri çok fazla kullanmıştır.
Cevat Şakir Kabaağaçlı Mavi Hümanizma hareketini başlatmıştır. Bu harekete göre Eski Yunan kültürü Ege kıyılarından doğmuştur. Bu nedenle oradaki kültürü kendi kültürümüz olarak alınmasını istemiştir.
Halikarnas Balıkçısı eserlerinde zengin bir terim hazinesinden yararlanmıştır. Mitolojik ögelere de yer vermiştir. Deniz savaşlarını anlattığı romanları mevcuttur.
Halikarnas Balıkçısı olarak da bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı 13 Ekim 1973 tarihinde İzmir’de vefat etmiştir. Bodrum’a duyduğu derin sevgisi nedeniyle mezarı Bodrum’dadır.
{{ F.NAME }}