Genç bir yazar olan Beyza Alkoç, 1996 yılının Şubat ayında İstanbul’un Fatih semtinde dünyaya gelmiştir. Yazarın küçüklüğünden beri edebiyata ve kurgu oluşturmaya meraklı olduğu bilinmektedir. İlkokul döneminde de eserler ortaya çıkarmıştır. Tiyatro oyunları gibi konularda eserler yazmış, sekiz yaşındayken ise ilk romanını yazmayı denemiştir. İlkokul, ortaokul ve lise hayatı boyunca kendini yazım konusunda geliştirmeye devam etmiştir. Düzenlenen birçok ülke içi hikaye yarışmasında dereceler almıştır. Sonrasında hayran kurgu olarak da bilinen türde, çevrimiçi ortamlarda eser vermeye başlamıştır. Bu ortamlarda takipçi, okur sayıları oldukça artış göstermiştir. Aynı dönemlerde yine yarışmalara katılmayı sürdüren Alkoç, akademik yaşamında başarılar edinmeye devam etmiştir. Üniversite eğitimi için Mütercim ve Tercümanlık bölümünü tercih etmiştir. Ayrıca ikinci bir bölüm olarak Sosyoloji bölümünde lisans eğitimi almaktadır. Beyza Alkoç tüm kitapları 2015 yılında çevrimiçi platformda yayınlamaya başlanmıştır. Sadece çevrimiçi ortamda değil, erken bir dönemde Sınır isimli kitabını fiziksel baskı olarak okurları ile buluşturdu. Henüz 18 yaşında fiziksel baskı ile eserine okurları ile buluşturduktan sonra oldukça ilgi toplamıştır. Bu ilgi üstüne seri olarak kitaplar yazmaya ve bir bir bunları da fiziksel baskı olarak yayınlamaya başlamıştır. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimi boyunca birçok alanda denemeler kaleme alan Beyza Alkoç, modern edebiyat alanına önemli katkılarda bulunmuştur.
Popüler edebiyat, edebi kaygı güdülmeden yazılan okuyucuya keyifli vakit geçirmeyi hedeflenerek kaleme alınan eserleri ifade etmektedir. Popüler romanların en temel unsurları okuyucuyu zorlamaması, sorgulamaya itmemesi ve eğlendirmek amaçlamasıdır. Bu unsurlar neticesinde bu eserlerde kullanılan üslup genellikle birbirlerine benzemektedir. Stephan King, Agatha Christie, Harold Robins gibi ünlü yazarlar bu akımın en popülerleridir. Dolayısıyla popüler edebiyat sınıfına dahil olan eserler, macera, korku, gerilim veya aşk temalı olabilmektedir. Bunların yanı sıra popüler edebiyatın diğer unsurları aşağıda listenmiştir:
Türkiye’de popüler edebiyatın kökleri 1925’li yıllara kadar dayanmaktadır. 1925 yılında yayınlanan Burhan Cahit Morkaya’nın Aşk Bahçesi ve 1947 yılında Nahid Sırrı Örik’in kaleme aldığı Sultan Abdülhamit Düşerken modern edebiyatın örnekleri arasında yer almaktadır. Beyza Alkoç da sade ve akıcı üslubuyla modern edebiyat türünün bir temsilcisidir.
Popüler edebiyat eserleri birçok farklı alt dala ayrılmaktadır. Her bir dalın kendine has özelliği bulunmaktadır. Bu dallar ve özellikleri aşağıda listelenmiştir:
Beyza Alkoç eserlerinde gençlik, gizem, kurgu, bilimkurgu, korku ve aksiyon öğelerine yer vermektedir. Seri halinde yazılmış kitaplarıyla okuyuculara tüm karakterlerin hikayesini tanıtmaktadır. TAynı zamanda bu eserlerde karakter tahlillerine yer verilmektedir. Bu sayede okurlar, karakterlerle daha rahat bağ kurabilmektedir. Yazar modern edebiyatın tüm özelliklerini taşımaktadır. Üslubunda süslü anlatımlara yer vermemektedir. Bu da eserlerinin rahat ve tek solukta okunabilmesini sağlamaktadır. Tüm kitapları, günlük dile uygun şekilde yazılmaktadır. Yazarın karantina serisi tıbbi gerilim türüne de bir örnek olarak gösterilebilmektedir. Bu eser tıbbi öğelerle macerayı ve aksiyonu bir arada sunmaktadır. Salgını konu alan kitap, okurlara heyecanlı bir deneyim sunmaktadır. Bunun yanı sıra diğer kitaplarda aşkın hakim olduğu görülmektedir. Aşk romanlarındaki ana karakter genellikle kadındır ve olay kurgusu kadın karakterin dilinden anlatılmaktadır. Bu kitaplar duygulara, romantizme ve empatiye göndermeler yapmaktadır. Aşk romanlarında da gerilim ve gizem unsurları mutlaka görülmektedir. Ana karakterin başından sıkıntılı bir süreç geçmektedir. Karakter süreç boyunca birçok güçlükle mücadele etmektedir. Mücadelenin her aşaması benzersizdir.
Beyza Alçok hemen hemen tüm eserleri seri halinde yayınlanmıştır. Bu sayede okuyanlar uzun süren bir yolculuğa çıkmaktadır. Aşağıda seri kitapların bir listesi verilmiştir.
Karantina Birinci Kitap: Karantina serisine bir başlangıç olan bu kitap, sizlere karakterleri tanıtıyor ve olayın gelişimini gösteriyor. Bu kitap ile seriye bir adım atabilir ve karakterlerin maceralarına ortak olabilirsiniz. Karantina Karakterleri aşağıda listelenmiştir.
Zeynep Akay: Hikayenin ana kadın kahramanıdır.
Onur Zorlu: Hikayenin ana erkek kahramanıdır.
Mert: Mahşerin dört atlısı olarak adlandırılan ekibin üyesidir.
Burak: Mahşerin dört atlısı olarak adlandırılan ekibin dördüncü üyesidir.
Karantina, ana karakter Zeynep’in başına gelen olaylarla başlamaktadır. Zeynep, sosyal hayatında popüler olmayan, rutin yaşantısı olan bir kızdır. Ancak bu durum çok uzun sürmeyecektir. Okul hayatına yeni başlamış olan Zeynep’in maceraları, okulun ilk günü başlayan bir salgın hastalıkla başlar. Bu salgın hastalık sonucu okul karantinaya alınmıştır. Sonrasında Zeynep, okul koridorlarında bir cesede rastlar. Bu cesede rastladıktan sonra Onur Zorlu ile tanışma hikayesi gerçekleşir. Tüm bu olaylara şahit olan Mert ve Burak ikilisi de eklendiğinde, ortaya yazarın da isminden sürekli bahsettiği “mahşerin dört atlısı” çıkar.
Karantina İkinci Kitap: Karantina İkinci Perde’de katilin kim olduğunu bulma hikayesi devam etmektedir. İkinci kitapta Zeynep ve Onur arasındaki ilişkiye daha fazla değinilmiştir. Bunun dışında karakterlerin iç dünyaları hakkında bilgiler verilmiştir.
Karantina Üçüncü Kitap: Karantina serisinin üçüncü kitabı olan Üçüncü Perde, Indigo Kitap tarafından 2018 yılında yayınlanmıştır. İlk iki kitapta karakterler ön plandayken, üçüncü kitapta daha macera ve aksiyon öğeleri güç kazanmaktadır.
Karantina Dördüncü Kitap: Zeynep, Onur, Burak ve Mert’in maceraları dördüncü kitap olan Karantina Dördüncü Perde ile devam etmektedir. Bu kitapta dörtlünün arkadaşlık ilişkileri ön plana çıkmaktadır.
Karantina Beşinci Kitap: Karantina’nın son kitabı olan Beşinci Perde ile Beyza Alkoç okurları ile vedalaşmıştır. Bu kitapta karakterlerin yaşadığı tüm olaylar bir sonuca bağlanmaktadır. Aralarındaki kopmayan arkadaşlık ilişkileri, yaşadıkları önemli olaylar sonrasında serinin sonu gelmiştir.
Sınır: 400 sayfalı olan bu kitap, İndigo Yayınları tarafından 2018 yılında yayınlanmıştır. Bu kitap romantik bir kurgu kitabıdır. Kitapta Bora ve Nehir isimli karakterlerin hayatı konu edilmektedir. Nehir, henüz küçük yaşında trafik kazası yüzünden tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş bir genç kızdır. Nehir’in babasının işlerinin bozulması ile ikilinin yolu kesişmiştir. Babaları işlerinde ortak olan ikili, zoraki bir tanışmanın içerisine girmiştir.
Sınırsız: 336 sayfası bulunan Beyza Alkoç kitabı Sınırsız, 2018 yılında İndigo Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Kitapta Cihan ve Deniz’in hikayesi anlatılmıştır. “Sınır” kitabında gördüğünüz karakterler olan Nehir ve Bora da bu kitapta da yer almaktadır. Cihan’ın babası ile Bora’nın babası kardeştir. Cihan’ın babası, Cihan’ın kimsesiz, yetiştirme yurdunda büyümüş ve kanser hastası olan Deniz ile evlenmesini istemektedir. Hikaye bu şekilde başlamaktadır.
3391 Kilometre: Toplamda 472 sayfa olan 3391 Kilometre, 2018 yılında İndigo Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Beyza Alkoç, bu kitapta romantik bir ilişkiyi ele almakta vemesafe ilişkisinden bahsedilmektedir. Bu ikilinin arasında 3391 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır, kitabın ismi de tam olarak buradan gelmektedir.
Sıfır Kilometre: Sıfır Kilometre, Ege ve İzmir’in maceralarının devamıdır. Beyza Alkoç tarafından kaleme alınmış olan bu kitap 360 sayfaya sahip, İndigo Yayınları aracılığı ile okurlarla buluşmaktadır. 2019 yılında yayınlanan bu kitapta ikilinin kavuşma yolundaki adımları anlatılmaktadır.
Nefes: 24 yaşında ve kızıl saçları olan, kitabın ana kadın karakteridir.
Enes: Çapkın olarak tabir edilen, kitabın ana erkek karakteridir.
Murat: Nefes’in yeni evlenmiş olduğu eşidir.
Ceyda: Enes’in yeni evlenmiş olduğu eşidir.
Hikaye, henüz yeni evlenmiş olan iki çiftin arasında geçmektedir. Nefes, 24 yaşında ve balayı için yeni evlendiği eşi Murat’la bir otele gelmiştir. Bu otelde o sırada bir düğün gerçekleşmektedir.
Yazarın seri kitaplarının yanı sıra gençlik temalı romanları da bulunmaktadır. Bu romanların bir listesi aşağıda verilmiştir.
Kar Küresi: 384 sayfaya sahip olan Kar Küresi kitabı, 2020 yılında yayınlanmıştır. Beyza Alkoç’un aşk temalı eserlerinden biri olan bu kitap bir ilaç firması, ilaçlarını insanlar üzerinde denemesini, yan etki durumunda deneklerin ölüme terk edilmesini Eylül ve Mert’in maceraları üzerinden anlatmaktadır.
No.26: Beyza Alkoç kitap önerileri dendiğinde akla ilk gelen eserlerinden biri olan No.26, kurgusuyla dikkat çekmektedir. Toplam 480 sayfaya sahip olan No:26 kitabı, 2021 yılında İndigo Kitap ile yayınlanmıştır. Kitap bir magazin yazarı olan Mine’nin internette popüler olan müzisyen Efe’yi araştırmasıyla başlamaktadır.
Gençlik romanları aslında oldukça yeni bir edebi türdür. Her zaman genç okuyucu kitlesi düşünülerek yazılmış kitaplar olmasına rağmen yayıncılık endüstrisi için bu eserlerin yayınlanması nispeten yakın geçmişte olmuştur. Genel olarak genç kitle için yazılmış olan bu eserler, genç bir ana karakteri içermekte ve gençlerin endişeleriyle ilgilenmektedir. Gençlik romanları aslında edebi bir tür olarak adlandırılmamaktadır. Modern edebiyatın bir alt dalı denilebilmektedir. İçinde bilimkurgu, korku, gizem türlerini de barındırmaktadırlar. Bu eserlere bakıldığında tüm bu unsurların birkaçını kapsadığı görülmektedir. Korku, gizem ve heyecanı sevenler için bu unsurlar eserlere eklenmemektedir. Daha çok gençlere göre kategorize edilmektedir.
Yazarın gençlik romanlarının kurgusu genelde birinci şahıs bakış açısıyla anlatılmaktadır. Ancak buna rağmen farklı bakış açılarına ve olay örgülerine zaman zaman yer verilmektedir. Esasen hikayeyi genç karakterin gözünden anlattığı için bu eserlerde gençler, kendilerini bulabilmektedir. Ayrıca bu kitapların özellikleri aşağıda listelenmiştir: