Abdurrahman Dilipak, 9 Şubat 1949’da Osmaniye’nin Haruniye ilçesinde dünyaya gelmiştir. Konya’da İmam Hatip Lisesini bitirmiştir. Güzel Sanat Akademisine gitmek için ders almaya başlamıştır. İstanbul’da Edebiyat Fakültesi Arap ve Fars Filolojisi bölümlerinde dil eğitimi almıştır. Dil becerisini geliştiren yazar, farklı kültüre ait eserleri okumaya başlamıştır. İstanbul’da Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik Halkla İlişkiler Yüksek Okulunu tamamlamıştır.
Düziçinde Kasırga adında bir gazete çıkaran yazar, çalışma hayatına adım atmıştır. Judo antrenörlüğü gibi meslekler yaptıktan sonra 1972 senesinde Fetih Yayınevi’ni kurmuştur. Hertür Yayın Dağıtım Şirketi içerisinde ilerleyerek kendi kurduğu yayınevinde başarılarını sürdürmeye devam etmiştir. 1973 senesinde Hicret dergisinde Genel Yayın Müdürlüğü yapmaya başlamıştır. Ayrıca Seriyye Dergisinde yazı işlerinden sorumlu olarak çalışmıştır. 1995 senesinde Cıngar adındaki bir mizah dergisinde yazarlık yapmıştır. Akit gazetesinde halen çalışmaya devam eden Abdurrahman Dilipak; Haftalık Selam, Yeni Şafak, Görüş, Pi gibi gazetelerde yazarlık sürecini ilerletmiştir. 1996 senesinde Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Hoşgörü Ödülü, 1997 senesinde Kombassan Hoşgörü Ödülü 1998’de ise Human Right Watch Hellman Hamlet Uluslararası İnsan Hakları Ödülü almıştır.
Abdurrahman Dilipak ideolojilerini kitaplarında ve gazete yazılarında yansıtan bir yazardır. Gazetecilik kimliğinde de aynı çizgiden ilerleyerek düşüncelerini aktarmaya devam etmiştir. İslamcı bakış açısını eserlerinde devam ettirerek siyaseti dini açıdan değerlendirmiştir. Türkiye’nin siyasal hayatı Mustafa Kemal Atatürk, güncel sorunlar, siyasal düşünceler, siyasal yazılar ve tezler, hatıralar, otobiyografi ve biyografi türündeki eserler vermiştir.
Tarih konulu eserlerinde hatıralar, Türkiye, çağlar ve dönemler, siyasal tarih, keşifler tarihi gibi başlıklar bulunmaktadır. Türkiye ekonomisi ve kültürü üzerine de kitapları bulunan yazar, başlıca şu konularda eserler vermiştir:
Abdurrahman Dilipak kitapları ile meşhur olan ayrıca pek çok televizyon programına da çıkmış bir gazetecidir. Türk gazeteci, 2x2, Analiz, Ateşten Gömlek, Beyin Fırtınası, Bıçak Sırtı, Haber Yorum, Tartışa Tartışa gibi çeşitli haber ve tartışma programlarında konuşmalar yapmıştır. Gazetecilik ve yazarlık sürecinde ideolojilerini sürdürmüş ve düşüncelerini her yerde açıklamıştır. Pek çok yayınevi tarafından kitapları yayınlanmış ve yayınlanmaya devam etmektedir. Abdurrahman Dilipak kitapları set olarak veya tekli şekilde satılmaktadır.
Yazar İslam düşüncesi, siyaset ve toplum üzerine kitaplar yazmıştır. Dönemleri incelemek, İslam’da insanların yanlış bildiği düşünceleri düzenlemek, sorunların çözümüne eğilmek üzerine kitaplar yazmaya devam etmektedir. İnsanın kendini ve etrafındakileri düzeltmesi, dönemini bilmesi ve yorumlaması için okunması tavsiye edilen kitapları bulunmaktadır. Yazar, Osmanlı tarihi ve tarih üzerine yazılar yazmış; kitaplarında tarihi gerçekleri yorumlayarak ortaya çıkarmıştır.
Menderes dönemi, Laiklik, Kemalizm, Cumhuriyet, Çanakkale savaşı, Osmanlı Dönemi gibi çeşitli konularda yazan Abdurrahman Dilipak; dönemini kendi bakış açısından yorumlamış ve yakın tarihe ilişkin değerlendirmeler yapmıştır. Yazara ait kitaplar coğrafi keşifleri, peygamberler tarihini, dünya tarihini ve önemli isimleri anlatmaktadır. Okurun bilgi sahibi olmasını esas alan yazar, eserlerinde kimi zaman sade kimi zaman bilimsel bir dil kullanmıştır. Laiklik, sekülerizm gibi konuları ideolojik bir bakışla ele alan yazar, yakın tarihi kitaplarına konu edinmiştir.
Abdurrahman Dilipak kitap tavsiyeleri listesini inceleyerek kişisel ilgi alanınıza, merak duyduğunuz konulara ilişkin hangi kitabı okuyacağınıza karar verebilirsiniz.
Listelenen pek çok eser, farklı tipteki okur kitlelerine hitap etmektedir. Abdurrahman Dilipak kitap önerisi listesini inceleyerek ilgi alanınıza uygun türdeki kitapları keşfetmeniz mümkün olmaktadır.
Abdurrahman Dilipak tarih bilgisi ve yorumunu kitaplarına aktararak dünya ve insanlık tarihi üzerine kitaplar yazmıştır. Tarihi bilgisi ve yorumlamasıyla yakın tarihe dair olayları kendi penceresinden aktarmıştır. Peygamberlik tarihi üzerine yazdığı eserlerinde, dönemin peygamberlerini ve düşünce yapılarını incelemiştir. Abdurrahman Dilipak kitapları tarih konusunda her yaştan insanı aydınlatmaktadır.
Abdurrahman Dilipak İslamcı yönüyle bilinen bir gazeteci ve yazardır. Yazara ait dini eserler, bu alanda araştırma ve inceleme yapan okurları aydınlatıcı niteliktedir. Eserleri farklı türlerde olmakla beraber, farklı okumalar yapmak isteyenlere hitap etmektedir.
Abdurrahman Dilipak Peygamberler Tarihi üzerine Yeni Akit gazetesinde yazılar kaleme almıştır. Abdurrahman Dilipak eserleri ve gazete yazıları belirli bir ideoloji etrafında birleşmektedir. Yazar, eserlerinde din ve ideoloji kavramlarını yorumlamıştır.
Rıza Nur’un Atatürk ile verdiği çatışmalardan yola çıkarak Rıza Nur’un hatıratlarını derleyen Abdurrahman Dilipak Hayat ve Hatıralarım isimli bir seri yayımlamıştır. Seride İnönü ile olan kavgaları da yer almaktadır.
Yazar, Türkiye siyaseti ve politikası üzerine verdiği eserlerle dönemin siyasetini eleştirmiş ve kendi ideolojisinden yorumlamıştır. Farklı politik konuları, kendi perspektifinden yorumladığı ve diğer bakış açılarını ele alarak da değerlendirdiği eserler veren yazar, bu alana odaklanan edebi yönüyle tanınmaktadır. Azınlık durumda kalanlara, etnik sorunlarla karşılaşan halka da yazdığı yazılar bulunmaktadır. Kültürel farklılıklar ve bu farklılıklar neticesinde ortaya çıkan çeşitli politik konuları farklı açılardan değerlendirerek İslami yorumlarla ele aldığı eserler de yayınlamıştır. Hitap ettiği geniş kitleyle beraber pek çok insanın ilgisini çekmeyi başarmıştır. Şeriat’a olan karşıtlığı, din düşmanlığını, Kemalizm’i ve coğrafya içerisinde yetişen önemli insanları kendi ideolojisinden yorumlamıştır.
Deneme, inceleme ve araştırma türünde eserler veren Abdurrahman Dilipak; gündeme ve ülke siyasetine değinmiştir. Şeriat, savaş ve barış, din, İslam gibi farklı konulara değindiği araştırma kitaplarından bazıları şunlardır:
Abdurrahman Dilipak çocuklar için de kitaplar yazmaktadır. Çocukların yaşadığı coğrafyalardaki sosyal ve kültürel durum, çocuklara İslam’ı öğretmek gibi çeşitli konularda yazdığı kitaplar bulunmaktadır. Kitaplar çocuklara yönelik sade bir dille yazılmaktadır.
Yazar ve gazeteci kimliğiyle bilinen Abdurrahman Dilipak, çeşitli televizyon kanallarına çıkmış ve köşe yazılarıyla bilinirliğini artırmıştır. Yazar, kariyer hayatı boyunca farklı dillere ilgi duymuş, kültürlerarası araştırmalar yapmıştır. Arap ve Fars dil bilimini öğrenmiş, gazetecilik bölümünü bitirerek köşe yazarlığına başlamıştır. Düziçinde Kasırga gazetesini çıkardıktan sonra farklı dergilerde yazı işleri müdürlüğü ve yayın yönetmenliği yapmıştır. 40’a yakın kitap yazarak 2500’e yakında konferans düzenlemiştir. Sanata olan ilgisini 20 yağlı boya tablosuyla göstermektedir.
Çeşitli yayınevlerinde kariyerine devam eden yazar, farklı görevlerde yer almaya devam etmektedir. Ayrıca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi, Dış Basın Derneği, Kudüs Derneği, Türkiye Engelliler Vakfı, Acıbadem Faikbey Camii, İslami Çevre Hareketi Maltepe Çevre Kültürü Gurubu gibi çeşitli dernek ve vakıflara da üyelikleri bulunmaktadır. Öte yandan Milli Haber Ajansı, Kudüs Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği, İşaret yayınevleri gibi çeşitli derneklerde yayın danışmanlığı ve kurucu üyelik yapmıştır.
Halkla ilişkiler ve gazetecilik alanında Üniversite öğrenimi boyunca edindiği bilgileri, yazım hayatında da ortaya koymuştur. Yazar, sözlerinden ve yazılarından kaynaklı olarak 500 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmış ve yargılanmıştır. Ancak hiç mahkum olmayan yazar, 28 Şubat döneminde de çeşitli sebeplerle mahkemeye çıkmak zorunda kalmıştır. Yargılandığı mahkemelerde mahkum olmamıştır.
İslamcı bakış açısıyla gündeme ve yakın tarihe dair yazdıklarıyla geniş bir okur kitlesinin ilgisini kazanmıştır. Güncel yazıları ile dönem içerisinde gerçekleşen siyasi olayları incelemiştir. Dilipak, kendisiyle karşıt görüşe sahip olan insanlara ‘Yeşil ile Kırmızı’ ve ‘Kırmızı Yeşil Anılar’ gibi kitaplarında yer vermiştir. Ortak Payda Kırmızı Yeşil Denemeler gibi çeşitli ortak kitaplarında karşıt görüşleri göstermektedir. Ayrıca pek çok ödüle layık görülmekte ve araştırma/inceleme yazılarıyla takdir edilmektedir.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Hoşgörü ödülü, Kombassan Hoşgörü ödülü, Human Risht Watch Hellman Hammlett Uluslararası İnsan Hakları ödülü gibi ödüllere layık görülmektedir. Danışmanlık, sözcülük ve üyelikler yapan Abdurrahman Dilipak, çeşitli televizyon kanallarında gündeme dair programlar gerçekleştirmiştir.