Tükendi
Gelince Haber VerÖnsöz:
Tüm insanlık yeni yüzyılı yüksek beklentilerle karşıladı. Bu beklentiler; daha barış içinde, refah ve yeşil bir dünyada yaşamaya yönelik. Bu beklentilerin, 21.yy’da doğan kuşak ile gerçekleşme umudu var. Çoğu kaynakta, Z kuşağı olarak adlandırılan ve 1996 -2010 yılları arasında doğmuş olanları içine alan bu kuşak, dijital bir dünyaya doğdu. Z kuşağı için internetin ve akıllı telefonların olmadığı bir dünyayı hayal etmek mümkün değil. Bu sayede bu kuşak tüm dünya ile sürekli bağlantı halinde, kendi ilgi alanına giren çoğu değişiklik ve gelişmeden anında haberdar
olabiliyor. Yakın gelecekte her sektörde ve kademede, çalışanlar ve yöneticiler bu kuşağın bireyleri yer alacak. Bunun için Z kuşağını vakit geçirmeden iyi anlamak gerekiyor. Bu eser, bu gereksinimin bir sonucu. Eser, İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinin Sosyoloji, Psikoloji ve Tarih bölümü akademisyenlerinin disiplinlerarası ve zengin bakış açısıyla kaleme alındı. Eser, iki yönlü olarak Z kuşağını ele aldı. Eserin bir yönünde; *gençlik* konusundaki farklı kavramsallaştırmalar, sınıflamalar, farklı bilim dallarının *gençlik* olgusunu ele alış biçimleri özetlendi. Diğer yönünde ise; uygulamalı bir araştırma temelinde, Z kuşağının yüksek öğretimden beklentilerinin saptanması amaçlandı.
Bu çalışmada, Z kuşağının yüksek öğretimden beklentileri açığa çıkarılmış oldu. Buna göre, çoğu kuşak gibi Z kuşağı da nitelikli ve deneyime dayalı eğitimi önemli buluyor. Bu araştırmanın tüm sonuçları, ülkemizde Z kuşağı ile ilgili çeşitli araştırma bulgularına önemli bilgiler eklemiş oldu. Eserin, Z kuşağını anlamak isteyen okuyucular için önemli bir kaynak olacağına ve bu konuda yeni araştırma yapacaklara ilham vereceğine inancım tamdır.
Atatürk’ün en sevdiğim sözü ile satırlara son vereyim: *Bütün ümidim gençliktedir*
Prof. Dr. R. Nükhet Çırıkçı Yeşilyurt, İSTANBUL, 2021