Tükendi
Gelince Haber VerYürekdede ile Padişah, Cahit Zarifoğlu’nun 1984 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından verilen “Çocuk Edebiyatı Dalında Yılın Yazarı” ödülünü almasını sağlayan masal türündeki eseridir. Kitabın içerisinde Yürekdede ile Padişah dışında “Hazreti Süleyman’la Kirpi” ve “Köyümüze Yağdı Karlar” anlatıları da yer almaktadır. Kitaba ismini veren Yürekdede ile Padişah masalında yardımsever, misafirperver, ahlaklı, kanaatkar ve tevazu sahibi olmanın güzelliği vurgulanmıştır. Türk geleneklerine uygun değerler işlenmiştir.
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu (1 Temmuz 1940, Ankara - 7 Haziran 1987, İstanbul), Cumhuriyet Dönemi’nde birçok türde eser yazmış, daha çok şiirleri ve çocuk edebiyatına kazandırdığı eserlerle ön plana çıkmış bir yazardır. İslami söylemin önemli temsilcilerindendir ve Müslüman duyarlılığı çocuk kitaplarını da etkilemiştir. Yürekdede ile Padişah kitabında iyiliğin önemi vurgulanmış, güzel ahlak dini inançla ilişkilendirmiştir. Allah inancı, misafirperverlik, güzel muhabbet ve güzel ahlakın insanın mutlu olmasını sağlayacağının altı çizilmiştir. Kitaptaki ana karakterler tok gözlü, zengin gönüllü ve inançlı kişilerdir. Masalda dini ve sosyal değerlerler iç içe verilmiştir. Cahit Zarifoğlu, Yürekdede ile Padişah masalı sayesinde çocuklara iyilik yapanın iyilik bulacağını, asıl zenginliğin yürek zenginliği olduğunu öğretmektedir.
Yürekdede ile Padişah kitabının fiyat aralığı 15,40 TL ile 70 TL arasında farklılık göstermektedir. Yürekdede ile Padişah kitabının fiyatını etkileyen faktörler aşağıda listelenmiştir:
Yürekdede ile Padişah kitabının yazarı Abdurrahman Cahit Zarifoğlu’dur. Cahit Zarifoğlu, 1 Temmuz 1940 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Anne ve baba tarafından Maraşlıdır. Cahit Zarifoğlu’nun babası Niyazi Bey, annesi Şerife Hanım’dır. İkisi de dini değerlerine düşkün kişilerdir. Zarifoğlu, annesine oldukça düşkün, içe kapanık, zeki ve inatçı bir çocuktur.
Cahit Zarifoğlu, okuma yazmayı, resim yapmayı ve Kur’an okumayı henüz okula gitmeden önce öğrenmiştir. İlkokula Siverek’te başlamıştır. Ortaöğrenimini Kahramanmaraş’ta tamamlayan yazar, liseyi de Maraş’ta okumuştur. Zarifoğlu’nun lise yılları hayatı için oldukça önemlidir. Bu dönemdeAlâeddin veRasim Özdenören,Erdem Bayazıt, Ali Kutay veAkif İnan ile tanışmış ve arkadaş olmuştur. İçine kapanık, düşünceli bir yapısı olan Cahit Zarifoğlu’na arkadaşlarının taktığı isim "Aristo"dur. Edebiyat ve matematik derslerinde başka öğrencilere ders verecek kadar başarılı olsa da dersler dışında başka şeylere ilgi duyduğu için liseyi üç yıl uzatmıştır. Gazeteciliğe ve uçmaya meraklı olan Cahit Zarifoğlu, uçuş kurslarına katılmış ve Millî Model Uçak B Sertifikası alıştır. 1961 yılında İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümüne kaydolan yazar, 1971 yılında mezun olmuştur. Bu yıllardaNecip Fazıl Kısakürek’in sohbetlerine katılmış ve dergilere şiirler, hikâyeler göndermiştir.
Cahit Zarifoğlu, Necip Fazıl Kısakürek’in aracılığıyla Berat Hanım’la evlenmiştir. Bu evlilikten Betül, Ayşe Hicret, Arife adını verdikleri üç kız ve Ahmet adını verdikleri bir oğlan çocukları dünyaya gelmiştir.
Cahit Zarifoğlu, Cumhuriyet Dönemi’nde şiir, hikaye, roman, tiyatro, deneme, günlük ve masal gibi farklı türlerde birçok eser yazmış bir yazardır. İlk şiir kitabı, maddi zorluklar altında 1967 yılında bastırdığı "İşaret Çocukları"dır. Daha çok şairliği ve çocuk edebiyatına kazandırdığı eserlerle ön plana çıkmıştır. Cahit Zarifoğlu’nun en ünlü şiiri "Yedi Güzel Adam"dır. Şiir kitaplarının adı:Menziller, İşaret Çocukları,Yedi Güzel Adam,Korku ve Yakarış,Şiirler’dir. Zarifoğlu’nun şiirleri imgeye dayalı özgün bir dile sahip eserlerdir. İnsanın dünyadaki yeri, aşk, manevi güç, varoluş kaygısı, Allah ve ahiret gibi konuları içermektedir.Cemal Süreya, Cahit Zarifoğlu’nun şiirlerindeki birçok şeyin "serüven duygusundan" doğduğunu söylemiştir.
Cahit Zarifoğlu’nun ön plana çıkan bir diğer yönü de “masal anlatıcılığı”dır. Zarifoğlu’nunSerçekuş,Katıraslan,Ağaçkakanlar, Yürekdede ile Padişah,Küçük Şehzade,Kuşların Dili veMotorlu Kuş isimlerini taşıyan yedi çocuk hikayesi vardır. Çocuk kitaplarının satır aralarında çağımıza yönelik birçok eleştiri bulunmaktadır. Zarifoğlu, metinlerinde yeni formalar deneyen çağdaş bir masal anlatıcısıdır.
Cahit Zarifoğlu’nun yazar kimliğinde ailesi, arkadaş çevresi, kendi iç dünyası, üniversite eğitimi,Sezai Karakoç ve Necip Fazıl Kısakürek’in etkisi vardır. İslami söylemin önemli temsilcilerindendir ve yazmayı bir yaşam biçimi haline getirmiştir. Eserleriyle insanın özünü anlatmaya çalışmıştır. Zarifoğlu’nun yazıları Diriliş, Yeni Dergi, Papirüs, Soyut, Türk Dili, Mavera, Yönelişler, Edebiyat; Yeni Devir, Milli Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır.Ketebe YayınlarıveBeyan Yayınları ise Cahit Zarifoğlu’nun kitaplarını yayımlayan yayınevlerindendir.
Cahit Zarifoğlu, henüz 46 yaşındayken, 7 Haziran 1987 tarihinde pankreas kanseri nedeniyle vefat etmiştir. Mezarı, Beylerbeyi Küplüce Mezarlığı’ndadır.
Cahit Zarifoğlu, okurların ilgisini çeken ve sanatçılara ilham olan bir yazardır. 2014 yılında TRT 1’de yayımlanmaya başlayan ve 2 sezon devam eden "Yedi Güzel Adam" dizisi adını Cahit Zarifoğlu’nun şiirinden almıştır. Dizide Cahit Zarifoğlu’nu oyuncu Baran Akbulut oynamıştır. Bu diziyle beraber gençlerin Cahit Zarifoğlu ve diğer yazarlara olan ilgisi artmıştır. Şairin yaşamını anlatan ve 2007 yılında çekilen, yönetmenliğini Mahmut Fazıl Coşkun’un üstlendiği "Cahit Zarifoğlu - Yaşamak" isimli bir belgesel de bulunmaktadır.
Yürekdede ile Padişah kitabı 96 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın sayfa sayısı yayımlandığı yayınevi ve özel baskılara göre değişiklik göstermektedir.
Yürekdede ile Padişah kitabının türü masaldır.
Yürekdede ile Padişah kitabında Yürek Hasan ve Ayşe çiftinin develerini de alarak yaylaya gitmek için çıktıkları yolda yaşadıkları maceralar anlatılmaktadır. Yürekdede ile Ayşe Nine birbirini çok seven ve sayan yaşlı bir çifttir. Beş vakit namaz kılıp dua etmekte, birbirlerine iltifat ederek sevgi içinde yaşamaktadırlar. Her yıl olduğu gibi yaylaya çıkmak için develerini de alarak yola çıkmışlardır. Yolda konakladıkları sırada bir atlı gurubu tarafından ziyaret edilen Ayşe Nine ve Yürekdede çok sevinmiş ve konuklarını en iyi şekilde ağırlamaya çalışmıştır. Ağırladıkları misafirler arasında bulunan padişah ise Yürekdede’nin iyilik ile yücelmiş kişiliğine hayran olmuştur. Yürekdede ile Ayşe Nine’nin mutlu sonla biten hikayesinde “bir güzel söz, bir sevgiye” alınan devenin önemi de büyüktür.
Yürekdede ile Padişah kitabının karakterleri aşağıda listelenmiştir:
Yürekdede ile Padişah kitabı hem çocuklara, hem de çocuk kitabı okumayı seven, Cahit Zarifoğlu’nun kitaplarına ilgi duyan yetişkinlere uygun bir kitaptır. Yürekdede ile Padişah kitabını okuyabilecek yaş gurupları aşağıda listelenmiştir:
Yürekdede ile Padişah kitabının kişisel gelişime sağladığı katkılar aşağıda listelenmiştir:
Yürekdede ile Padişah, çocuklar için yazılmış bir kitap olsa da yetişkinler tarafından da alınan ve keyifle okunan bir kitaptır. Metni ve kapak tasarımıyla sanat eseri niteliği taşımaktadır. Kapak tasarımı içeriği yansıtacak şekilde hazırlanmaktadır. Çünkü okurlar kitap seçimi yaparken kapak tasarımlarına önem vermektedir. Kitap kapakları estetik ve ilgi çekici olmalı, hedef kitleye hitap etmelidir. Tasarımda içerik doğru yansıtılmalı, resim ve yazı bir bütün halinde sunulmalıdır. Okurların ilgisini çeken kitap kapakları kendi reklamını yaparak kitabın satış oranının artmasını sağlamaktadır.
Yürekdede ile Padişah kitabının kapak tasarımını üstelenen tasarımcının metni iyi anlaması, kitabın mesajını ve duygusunu resim diline doğru şekilde aktarabilmesi gerekmektedir. Bu nedenle tasarıma başlamadan önce kitap hakkında detaylı bilgi edinilmelidir. Tasarımcı, en iyi sonuç için editör ve yazar iş birliği içinde olmalıdır. Yürekdede ile Padişah kitabı için kapak fotoğrafının çizilme aşamaları aşağıda listelenmiştir:
Yürekdede ile Padişah kitabı için kullanılan malzemeler aşağıda listelenmiştir:
Yürekdede ile Padişah kitabına benzeyen 23 adet eser aşağıda listelenmiştir:
Cahit Zarifoğlu benzeri diğer yazarların bir kısmı aşağıda listelenmiştir: