Tükendi
Gelince Haber VerMüzenin toplumsal işlevi nedir? Başka bir deyişle, müze toplumun gelişmesine, demokrasinin yerleşmesine, bireyin mutluluğuna nasıl katkıda bulunabilir? Bu soruları yanıtlayabilmek için günümüzün müzesi nasıl bir kuruluş olmalıdır? Değişen müzecilik anlayışını temsil eden "yeni müzebilim" yaklaşımı bu konularda ne tür çözümler önermektedir?
Prof. Dr. Bekir Onur, bu kitapta, müzebilimin yeni ilgi alanlarını, müzenin toplumla, tarihle, kimlikle, mirasla, yer ve zamanla, küreselleşmeyle, toplumsal cinsiyetle ilişkilerini incelemektedir. Yazar bu geniş kapsamlı çalışmasında, kent müzelerini, yerel müzeleri, göç müzelerini, ekomüzeleri, kültür turizmini ayrıntılı olarak ele almaktadır. Okurlar bu kitapta müzenin günümüze özgü -ama Türkiye'de pek konuşulmamış- yeni işlevleriyle, bu arada belki adını duymadıkları yeni tür müzelerle karşılaşacaklardır. Toplumların kendilerini ve başka toplumları tanıma, anlama ve kabul etme gereksinmesini günümüzde en iyi karşılayacak kuruluş, hiç kuşkusuz, müzedir. Kitabın temel amacı da, gerek müzeciler gerek müze meraklıları için çağdaş müzebilim alanında yeni ufuklar açmaktır.
Prof. Dr. Bekir Onur, müzenin Türkiye'de demokrasinin gelişmesine katkıda bulunacağına içtenlikle inanmaktadır. Ama önce müzenin kendisinin demokratikleşmesi koşuluyla...