Tükendi
Gelince Haber VerRus edebiyatının kurucusu kabul edilen bu¨yu¨k şair Aleksandr Puşkin’in Yaşlı Balıkçı ile Altın Balık masalı, klasik masallarda sıkça karşımıza çıkan “iyi ile kötu¨” arasındaki evrensel çelişki ve çatışmayı gu¨çlu¨ biçimde işleyen bir masal şiir.
Her şey olağanu¨stu¨ gu¨çlere sahip bir Altın Balığın Yaşlı Balıkçının serpme ağına takılması ile başlar. Balığın özgu¨rlu¨ğu¨ne kavuşması için vaat ettiği, o sihirli “Dile benden ne dilersen!” cu¨mlesinin su¨ru¨klediği bir seyir içinde hikâye gelişir. Bir yanda merhamet sahibi, iyi huylu, iyi yu¨rekli Yaşlı Balıkçı ve benzersiz sihirli yeteneklere sahip Altın Balık, diğer yanda balıkçının kötu¨cu¨l duygularla dolu, açgözlu¨, ku¨stah ve doyumsuz karısı…
Yerine getirilmesi imkânsız göru¨len istekleri Yaşlı Balıkçıya olan “can borcu” nedeniyle u¨stlenmek zorunda kalan Altın Balık ne zamana kadar kendisini yu¨ku¨mlu¨ hissedecektir? Bardağı taşıran son damla doyumsuz yaşlı kadının hangi arsız isteği olacaktır?
Puşkin’in şiir biçiminde kaleme aldığı bu masal insanlığın evrensel hikâyelerinden birini bize son derece akıcı bir dille yeniden anlatıyor.