Tükendi
Gelince Haber VerYalnız Efe, Ömer Seyfettin’in ilk kez 25 Nisan 1918’de Yeni Mecmua isimli dergide yayımlanan roman türündeki eseridir. Günümüzde birçok farklı yayınevi tarafından yayımlanmaktadır. Kitapta, Kezban isimli bir genç kızın uğradığı haksızlık sonucunda; haksızlığa uğrayan herkes için, zalimlere karşı verdiği mücadele anlatılmaktadır. Kahramanlık temalı bir eserdir. Milli Mücadele döneminde yazılmıştır. Dönemin siyasal ve toplumsal yapısını yansıtmaktadır.
Ömer Seyfettin (11 Mart 1884, Balıkesir - 6 Mart 1920, İstanbul), sadeleştirilmiş dil ve Türkçü edebiyat tezlerinin oluşturulmasında öncü rol oynayan, modern Türk hikâyeciliğinin kurucularından Türk yazar, şair, hikayeci, asker, gazeteci, dilci, fikir adamı ve öğretmendir. Türk edebiyatının en fazla okunan yazarlarındandır. Ömer Seyfettin’in 100’e yakın şiiri, 4 roman denemesi, 150’den fazla hikayesi vardır. Bu türler dışında mensur şiir, fıkra, hatırat, mektup, makale ve tercüme gibi birçok farklı türde eser de yazmıştır. Ömer Seyfettin’in yazdıkları 60 dilde yayımlanmıştır. Kitapları günümüzde İş Bankası Kültür Yayınları, Parıltı Yayınları, Timaş Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları gibi birçok yayınevi tarafından yayımlanmaktadır.
Yalnız Efe kitabının fiyat aralığı 7,90 TL ile 95 TL arasında değişiklik göstermektedir. Yalnız Efe kitabının fiyatını etkileyen etkenler aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:
Yalnız Efe kitabının yazarı Ömer Seyfettin’dir. Ömer Seyfettin, 11 Mart 1884’te Balıkesir’in Gönen ilçesinde dünyaya gelmiştir. Babası Yüzbaşı Ömer Şevki Efendi, annesi ise Fatma Hanım’dır. Ailenin en küçük çocuğudur. Baba tarafından Kafkasyalı, anne tarafından İstanbulludur. Okumaya düşkün bir ailede yetişmiştir. Ömer Seyfettin eğitim hayatına dört yaşında gittiği Gönen’deki mahalle mektebinde başlamıştır. Ardından bir süre İnebolu’da eğitim almış, sonra annesiyle birlikte İstanbul’a taşınmıştır. Burada önce Mekteb-i Osmanî’ye gitmiştir. Fransızca öğrenmeye başlamıştır. Ardından 1893 yılında yatılı olarak Eyüp Askerî Baytar Rüşdiyesi’ne gitmiştir. Ömer Seyfettin’in şiir yazma tutkusu bu dönemde başlamıştır. 1896 yılında okuldan mezun olan yazar, aynı yıl Edirne Askerî İdâdîsi’ne devam etmiştir. Bu okulun son sınıfındayken ilk şiiri yayımlanmıştır. Ömer Seyfettin burada Aka Gündüz ile okul arkadaşlığı yapmıştır. 1900 yılında mezun olmuştur. Ardından Mekteb-i Harbiye-i Şahane’ye yani Kara Harp Okulu’na başlamıştır. Ömer Seyfettin’in öğrenciliği devam ederken Makedonya’da isyan hareketleri başlamıştır. 2 Ağustos 1903 tarihinde sınıf arkadaşlarıyla beraber bölgede görevlendirilmek üzere erken mezun edilmiştir.
Ömer Seyfettin, Kara Harp Okulu’ndan mezun olduktan sonra Selanik’te ve Kuşadası’nda görev yapmıştır. Görevlerinde başarılı olmuş ve iki liyakat madalyasıyla ödüllendirilmiştir. 1907 yılında İzmir’deki Aydın Vilâyeti Jandarma Alay Mektebi’ne hoca olarak atanmıştır. Ömer Seyfettin’in görev yılları edebi hayatı için önemlidir. Bu yıllarda Türkçü Necip, Baha Tevfik, Şahabeddin Süleyman, Yakup Kadri gibi fikir insanlarını tanımıştır. Halkın anlayacağı dilde gazete çıkarma faaliyetleri yürütmüştür. Fransızcasını geliştirmiştir. Edebi çevresini genişletmiştir. Ömer Seyfettin, Türkçülük fikirlerinin temellerini de bu yıllarda atmıştır.
Ömer Seyfettin, 2. Meşrutiyet’in ardından Makedonya’da görevlendirilmiştir. 1909-1911 yılları arasında Balkanlarda birçok yerde görev yapmıştır. Bu bölgedeki Osmanlı karşıtı milliyetçi havaya yakından tanıklık etmiştir. Bu tanıklığı Ömer Seyfettin’i Türk milliyetçiliğine yöneltmiştir. Bu dönemde bir yandan askeri görevlerini sürdürmüş, diğer yandan da okumuş, yazmış ve düşünce hayatını takip etmiştir. Ömer Seyfettin, askerlik döneminde tanık olduğu korkunç olaylar, yaşadığı zor şartlar ve yalnızlık nedeniyle askerliği bırakmaya karar vermiştir. 1911 yılında, Selanik’te tanıştığı Ziya Gökalp’in teşviki ve öğrenim tazminatının İttihat ve Terakkî tarafından ödenmesiyle ordudan ayrılmıştır.
Ömer Seyfettin, ordundan ayrıldıktan sonra Selanik’e yerleşmiştir. Burada şiir yazmaya devam etmiştir. Yazıları Rumeli gazetesinde ve Kadın, Bahçe dergilerinde çıkmıştır. Ali Canip ve Ziya Gökalp ile birlikte “Genç Kalemler” dergisini çıkarmaya başlamıştır. Ömer Seyfettin, Yeni Lisan hareketini başlatmıştır. Fakat Balkan Savaşı’nın başlaması üzerine 1912 yılında Ömer Seyfettin yeniden askere çağrılmıştır. Komanova’da Sırplar’a, Yanya’da Yunanlılar’a karşı savaşmıştır. 1913 yılında Kanlıtepe’de Yunanlılara esir düşen yazar, on ay kadar esirlik hayatı yaşamıştır. 17 Aralık 1913’te İstanbul’a geri dönmüştür. Ömer Seyfettin’in bu yıllarda tuttuğu notlar ve yazdığı mektuplar "Balkan Harbi Hatıraları" adıyla kitaplaştırılmıştır.
Ömer Seyfettin, İstanbul’a döndükten sonra askerlik görevinden ayrılmıştır. Annesini kaybetmiştir ve babası başka bir kadınla evlenmiştir. Yazar, çeşitli dergi ve gazetelerde yazılar yazmıştır. Dârülmuallimîn’de kıraat, Kabataş Sultanisi’nde edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Tetkikatı Lisaniye Encümeni üyeliğine seçilmiştir. Ömer Seyfettin, 1915 yılında Erkan-ı Harbiye Nezaretinin düzenlediği Çanakkale gezisine katılmıştır. Bu gezinin ardından Çanakkale’den Sonra, Kaç Yerinden, Müjde ve Bir Çocuk Aleko hikayelerini yazmıştır.
Ömer Seyfettin, 1915 yılında Câlibe Hanım’la evlenmiştir. 6 Aralık 1916 tarihinde Fahire Güner (Elgen) adını verdikleri kızı dünyaya gelmiştir. Fakat bu evlilik fazla uzun sürmemiş, 5 Eylül 1918 tarihinde ayrılıkla sonuçlanmıştır. Ayrılığın ardından Cavit Paşa’nın Kalamış Koyu’ndaki küçük yalısına taşınan Ömer Seyfettin, hayatının geri kalanında, burada tek başına yaşamıştır. Sürekli okumuş ve yazmıştır. Bu dönem, Ömer Seyfettin’in yazarlığının en verimli yıllarıdır. Yaşadığı tüm zorluklar yazarı hem bedenen hem de ruhen yıpratmıştır. 23 Şubat 1920’de yatağa düşen yazar, 6 Mart 1920 tarihinde Haydarpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde vefat etmiştir. Ömer Seyfettin, vefat ettiğinde henüz 35 yaşındadır. Yapılan otopsiler sonucunda şeker hastası olduğu anlaşılmıştır. Ömer Seyfettin’in cenazesi 7 Mart 1920’de kaldırılmış ve Kadıköy-Kuşdili Mahmut Baba Mezarlığı’na defnedilmiştir. Fakat Kuşdili Mahmut Baba Mezarlığı, tramvay garajına çevrileceği için yazarın mezarı 23 Ağustos 1939 tarihinde Zincirlikuyu Asri Mezarlığı’na taşınmıştır.
Ömer Seyfettin, edebiyat dünyasına şiir yazarak girmiş, hikayeciliği ile ün kazanmıştır. Yayımlanan ilk şiiri "Lâne-i Garâm”, yayımlanan ilk hikâyesi "Tenezzüh"tür. Genç yaşta vefat etmesine rağmen arkasında 100’e yakın şiiri, 4 roman denemesi, 150 dolaylarında hikaye bırakmıştır. Ömer Seyfeddin’in mensur şiir, fıkra, hatırat, mektup, makale ve tercüme türlerinde eserleri de vardır. Yazılarında kendi adı dışında "Perviz, Süheyl Feridun, Ç. Kemal, Ç. Nazmi, A.H., Şît, Ayas, Camsab, Enver Perviz, Tekin" gibi takma adlar da kullanmıştır. Modern Türk hikâyeciliğinin ve edebiyatımızda Türkçülük akımının kurucularındandır. Eserlerinde çocukluk ve askerlik hatıralarını işlemiş, sosyal ve politik konulara yer vermiştir. En ünlü eserlerinden bazıları şunlardır: Falaka, Yalnız Efe, Kaşağı, Bahar ve Kelebekler, Yüksek Ökçeler, Efruz Bey, İlk Namaz, Perili Köşk, Başını Vermeyen Şehit, Gizli Mabet, Pembe İncili Kaftan.
Yalnız Efe kitabının sayfa sayısı 77’dir. Kitabın sayfa sayısı yayımlandığı yayınevi ve özel baskılara göre değişiklik göstermektedir.
Yalnız Efe kitabının türü romandır.
Yalnız Efe kitabında, Kezban isimli bir genç kızın babası ve kendisinin uğradığı haksızlık sonucunda dağa çıkması, haksızlığa uğrayan herkes için mücadele etmesi anlatılmaktadır. Yalnız Efe olarak anılan Kezban, genç ve güzel bir kızdır. Dağa çıktıktan sonra kendini hiçbir erkeğe göstermemiş, dağlarda hep tek başına gezmiştir. Köylüden para almamıştır. Tüm zalimlerin, halkı soyan kişilerin korkulu rüyası olmuştur. Camilerin ve köprülerin onarılmasını, okul yaptırılmasını, yoksullara yardım edilmesini sağlamıştır. Askere karşı durmamış, onlarla çatışmamıştır. Bir sır olduktan sonra da efsaneleşmiştir.
Yalnız Efe kitabının ana karakterleri aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:
Yalnız Efe kitabı, hem çocuklar için hem de çocuk kitabı okumayı seven, Ömer Seyfettin kitaplarına ilgi duyan yetişkinler için uygundur. Yalnız Efe kitabını okuyabilecek yaş gurupları aşağıda listelenmiştir:
Yalnız Efe kitabının kişisel gelişime sağladığı katkılar aşağıda maddeler halinde listelenmiştir:
Yalnız Efe, hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından alınan ve okunan bir eserdir. Birçok yayınevi tarafından farklı kapak tasarımlarıyla basılmaktadır. Bu kapak tasarımları estetik, içeriği yansıtacak, ilgi çekecek şekilde hazırlanmaktadır. Hedef kitleye hitap etmelidir. Çünkü birçok okur, kitap satın alırken kapak tasarımına önem vermektedir. Kapakta kullanılan görseller içeriği doğru yansıtılmalıdır. Resim ve yazı birbirini tamamlamalıdır. Okurların ilgisini çeken kitap kapakları, kendi reklamını yaparak kitabın satışını artırmaktadır.
Yalnız Efe kitabının kapağını tasarlayan tasarımcının metni iyi anlaması, kitabın mesajını resim diline doğru şekilde aktarması gerekmektedir. Bu sebeple de tasarıma başlamadan önce kitap hakkında detaylı araştırma yapılmalıdır. Tasarımcı, en iyi sonuç için editör ve yazarla iş birliği yapmalıdır. Yalnız Efe kitabı için kapak fotoğrafının çizilme aşamaları aşağıda listelenmiştir:
Yalnız Efe kitabı için kullanılan malzemeler ve bu malzemeler kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir:
Yalnız Efe benzeri eserler aşağıda listelenmiştir:
Ömer Seyfettin benzeri yazarlar aşağıda listelenmiştir: