Tükendi
Gelince Haber VerVeteriner Sistemik Patoloji kitabı, öncelikle Veteriner Fakültesi öğrencilerine ders kitabı olarak hazırlanmıştır. Bilindiği gibi hastalıklar, canlı dokularda oluşan değişikliklerin, lezyonların bir sonucudur. Patoloji, canlı dokulardaki bu değişikliklerin oluşumunu yani hastalığın patogenezini, oluşan lezyonların patolojik-anatomik yapılarını, makroskobik ve mikroskobik düzeyde değerlendirerek hastalığın nedenini belirlemeye çalışan bir bilim dalıdır.
Bir hekimin bir hastalığı nasıl tedavi edeceğini kararlaştırırken, hastalığın patogenezini, dokularda oluşan lezyonları, yani o hastalığın patolojisini de iyi bilmesi avantaj sağlayacaktır. Bu nedenle öğrencilerimize ve meslektaşlarımıza, başarılı bir veteriner hekim olabilmenin yolunun hastalıkların patolojilerinin de iyi bilinmesinden geçtiğini vurgulamakta yarar vardır.
Ayrıca organlarda gözlenen değişikliklerin iyi yorumlanması, teşhisi kolaylaştırarak doğru tedavi sürecine erken başlanmasına ve önemli ekonomik kayıpların önüne geçilmesine yardımcı olacaktır. Hazırlanan kitapla, ilgili organlarda anlatılan hastalık ve lezyonlar, çoğunluğu makroskobik olmak üzere mümkün olduğu kadar bol resimle desteklenerek görselliği artırılmaya çalışılmış, böylece öğrenmeyi kolaylaştırmak amaçlanmıştır. Bu şekilde hem veteriner fakültesi öğrencilerine hem de akademisyen ve veteriner hekimlere önemli katkılar sağlayacağı düşünülmüştür.
Kitapta kullanılan makroskobik ve histopatolojik resimlerin büyük çoğunluğu Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı rutin resim arşivi ile yürütülen tez ve projelerden sağlanmıştır. Doku ve organlardaki lezyonların kolaylıkla gözlenebilmesi ve organlardaki lezyonlara ait renk değişikliklerinin daha kolay fark edilebilmesi için resimler ilgili bölümlerde renkli olarak hazırlanmıştır. Veteriner Sistemik Patoloji kitabının I. Cildi “Sindirim ve Solunum Sistemleri Patolojisi”ni içermektedir. Kitabın II. Cildi ise “Sinir Sistemi”, Kardiyovaskuler Sistem, “Hematopoietik Sistem”, “Üriner Sistem”, “Dişi Genital Sistem”, “Erkek Genital Sistem” ve “Deri” Patolojisi konularını kapsamaktadır.