Tükendi
Gelince Haber Ver
Vadideki Zambak romanı, hayatının sonuna kadar edebiyatla ilgilenmiş olan Fransız yazar Honore de Balzac tarafından 1835’te yayımlanan ve İnsanlık Komedyası’nın "Taşra Yaşamından Sahneler" bölümünde yer alan en ünlü eseridir. Romanda, olayların merkezinde Felix ismli karakter yer almaktadır. Felix, aile yaşantısında çeşitli sorunlar yaşayan bir gençtir. Henriette ise mutsuz evliliği olan bir kadındır. Balzac, “Vadideki Zambak” isimli eserinde Felix ve Henriette arasındaki ilişkiye odaklanmış ve 19. yüzyılda yaşanan devrim sonrası Fransa halkının hayatı hakkında bilgiler vermiştir.
“Vadideki Zambak” eseri, Honore de Balzac’ın en verimli dönemlerinde kaleme alınmıştır. Roman imkansız bir aşkı ve o aşkın doğurduğu ıstırabı anlatır. Kitabın başkarakteri Felix de Vadeneyse, aristokrat bir ailenin en küçük çocuğudur. Aile sevgisinden yoksun, yatılı bir okulda büyümüştür. Bir balo sırasında Madam Henriette de Mortsauf ile tanışmış ve ona aşık olmuştur. Madam Henriette de Mortsauf ise evli ve iki çocuk annesi bir kadındır. Aralarındaki aşk karşılıklı olsa da Madam Henriette de Mortsauf erdem sahibi bir kadındır ve ailesine ihanet etmemek için bu aşka karşılık vermemiştir. Kitap içerisinde romantik pasajlar barındırmaktadır.
“Vadideki Zambak” kitabının fiyat aralığı 5 TL ve özel baskılar dahil 45 TL arasında değişmektedir. “Vadideki Zambak” kitabının fiyatını belirleyen faktörler aşağıda listelenmiştir:
“Vadideki Zambak” kitabının yazarı, 20 Mayıs 1799 yılında Tours’da doğan, Fransız realist yazar Honore de Balzac’tır. Balzac’ın babası Bernard-François Balssa, imparatorluk dönemi memurlarındandır. Balzac’ın annesi Anne-Laure Sallambrier, Bernard-François Balssa ile evlendiğinde henüz 19 yaşında bir genç kızdır ve eşi 51 yaşındadır. Asıl adı Honore Balssa’dır fakat adını Balzac olarak değiştirmiş ve soyluluk ifadesi olan “de” takısını da adına ekletmiştir.
Vendome’da College des Oratoriens’te 6 yıl boyunca eğitim almıştır. Napolyon’un devrilmesinin ardından ailesiyle Paris’e taşınmıştır ve burada da 2 yıl eğitim almıştır. Eğitim hayatının ardından 3 yıl boyunca hukuk ve noter bürolarında çalışmıştır. Burada sadece babası istediği için çalışan Balzac aslında her zaman edebiyata ilgi duymuştur. Kendi isteklerinin peşinden giden Balzac, 1819 yılında avukatlığı bırakmıştır ve 1920 yılında oyun türündeki “Cromwell” isimli ilk eserini mahlas kullanarak yazmıştır. Bu eseri çok fazla ilgi görmeyince oyun türünden vazgeçerek roman yazmaya başlamıştır. Maddi olarak hayatta kalabilmek için tarihsel, gotik ve mizah romanları yazmıştır. Basımcılık, yayımcılık ve dökümcülük gibi işler de yapmıştır fakat bu işlerde başarılı olamamıştır.
Honore de Balzac (23), 1825’de Madam Laure de Berny (45) ile tanışmış ve aşık olmuştur. Orta yaşlarında olan Madam Laure de Berny, Balzac’ın romanlarına orta yaşlı kadınlar vasıtasıyla yansımıştır. Yazar Balzac, Madam Laure de Berny sayesinde bir dönem maddi ve manevi olarak rahat bir yaşam sürmüştür. Fakat yazar sadık bir aşık değildir ve bu ilişkisi sırasında kırk yaşlarında olan Düşes d’Abrantes’i ile tanışmıştır ve onunla sevgili olmuştur. Düşes d’Abrantes’in Honore de Balzac’ın borçlarını ödediği de bilinmektedir. 1850’de, yaşamını yitirmeden birkaç ay önce Eveline isimli bir kadınla da evlenmiştir. Düşes ile tanıştığı dönemde Victor Hugo ile de tanışmış ve ortaklaşa yayınevi kurmuştur. Bu yayınevi bir süre sonra iflas etmiştir.
1829 yılında kaleme aldığı "Les Chouans" (Köylü İsyanı) ismini taşıyan tarihi romanı tanınmasını sağlamıştır. 1931 yılında “Tılsımlı Deri” isimli otobiyografik romanını yazmıştır ve bu romanla birlikte soyadında “de” ekini kullanmaya başlamıştır. 1829-1831 yılları arasında yergici gazetelere yazılar da yazmıştır. 1930’lardan sonra toplum tarihi yazmayı amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda eski ve yeni eserlerini, örf ve adet incelemeleri, felsefi incelemeler ve çözümleyici incelemeler şeklinde üç başlık altında toplamıştır. Eserlerinde aynı karakterlere birden fazla kez yer vermeye karar vermiştir. Bu durumu “Goriot Baba” eserinde uygulamıştır. Roman türünde realizm ve natüralizm akımının kurucusu ve kuralları belli “klasik roman tekniğini” oluşturan kişi olarak kabul edilmektedir. Honore de Balzac “Romanın Shakespeare” şeklinde anılmaktadır ve eserleri Fransız Devrimi’nin geçmişsel belgesi niteliğindedir. Yazar Balzac, kendisini taht ve kilisenin yandaşı olarak ilan etmiştir. Dante Alighieri’nin “İlahi Komedya”sından etkilenerek 96 eserden oluşan dev eserini İnsanlık Komedyası şeklinde isimlendirmiştir.
Honore de Balzac, kendisi için “Derin biri değilim ama hayli genişim” demiştir. Balzac gerçekten de hayli kilolu ve vücut temizliğine önem vermeyen, çok fazla yemek yiyen ve topluma aykırı giysiler giyen, kaba tavırlı birisidir. Balzac, aynı zamanda kahve tutkusuyla bilinen yazarların başında gelir. Günde 50’ye yakın kahve içtiğine dair söylentiler mevcuttur. Kahvesi pişirilmediğinde bir avuç kahve çekirdeğini ağzına atarak çiğneyen birisidir. Kahve tutkusunu “Kahve benim hayatımda muazzam bir güç kaynağı” sözleriyle anlatmıştır.
Evliliğinden beş ay sonra 18 Ağustos 1850 yılında vefat etmiştir ve Paris’te bulunan Pere-Lachaise Mezarlığı’na defnedilmiştir.
Honore de Balzac’ın yazmış olduğu eserler aşağıda listelenmiştir.
“Vadideki Zambak” kitabı 336 sayfadan oluşmaktadır. Yayınevine ve özel baskısına göre sayfa sayısında değişiklikler olmaktadır.
Honore de Balzactarafından yazılan “Vadideki Zambak” isimli kitap, teknik özellikleri bakımından realist, sanat anlayışı bakımından klasisizm özelliklerini taşımaktadır.
Klasisizm: Rönesans çağı ile aydınlanma çağı arasında gelişen düşünce ve sanat akımıdır. Konularını çoğu zaman tarihten ve mitolojiden almaktadır. Biçim mükemmelliğine önem verilmektedir. Eğitim görmüş soylu insanlar konu edinmiştir. Klasisizmin kurucusu olarak kabul edilen, Fransız şair, eleştirmen Nicolas Boileau-Despréaux, 1701’de toplu olarak yayımlanan eserlerinin ön sözünde klasisizmi şu şekilde tanımlamıştır: “ Bir yapıt hoş bir şeyle ve insanların genel beğenisine uygun bir tatla dolu değilse, az sayıda bilen kişice beğenilse de boşunadır, hiçbir zaman iyi bir yapıt sayılmayacaktır; sonunda ise, bilen kişilerin kendileri, onu beğenmekle yanıldıklarını açıklamak zorunda kalacaklardır. Bu hoş şey, bu tat nedir diye bana sorulursa, yanıtım şudur ki, bu, anlatmaktan çok duyulan, ne olduğunu bilmediğim bir şeydir. Bununla birlikte, bana göre bu tat, gerçekte, okura ancak doğru düşünceler ve yerinde deyimler sunmaktan doğmaktadır. İnsanın usu(aklı), doğal olarak, doğru konusunda birçok karışık düşünceyle doludur ve çoğu zaman bunları, ancak hayal meyal görür insan ve hiçbir şey bu düşüncelerden birkaçının aydınlatılmış ve açığa çıkarılmış olarak kendisine gösterilmesinden daha hoş değildir. Nedir yeni, parlak, olağanüstü bir düşünce? Bu, hiçbir zaman, bilgisizlerin inanmak istemedikleri gibi, kimsenin usundan geçmeyen ya da geçmemesi gereken bir düşünce değildir. Tersine, herkesin usuna gelmesi gereken, ama yalnız birinin ilk kez anlatımını bulduğu bir düşüncedir bu.
Herkesin usundan geçen bir düşünce ancak canlı, ince ve yeni bir biçimde söylenirse değerli olan bir düşücedir.”
Klasisizm akımının temsilcilerinin bazıları aşağıda listelenmiştir.
Realizm: 19. yüzyılın ikinci yarısında romantizm akımına karşı tepki olarak ortaya çıkan sanat akımıdır. Gözlemin büyük önem taşıdığı realizm akımda görülen olduğu gibi anlatılmıştır. Kendisine konu olarak gerçek yaşamı seçmiştir. Kusursuzluk büyük önem taşımaktadır. Realizm akımının temsilcilerinin bazıları aşağıda listelenmiştir.
Başkarakter Félix de Vandenesse’dir ve Felix’in iki ablası bir de ağabeyi vardır. Ailesinden sevgi görmeden büyümüştür. Yükseköğrenim görmek için Paris’e gitmiştir fakat siyasal karmaşıklıklardan çekinen ailesi Felix’i Tours’a geri çağırmıştır. Tours’ta katıldığı bir baloda evli ve iki çocuk sahibi Madam Henriette de Mortsauf’a aşık olmuştur.
Balodan sonra Félix de Vandenesse’in ruh hali çok fazla değişmiştir ve bu durum annesinin endişeye kapılmasına neden olmuştur. Felix’in annesi dinlenmesi için onu arkadaşının yanına Indre vadisindeki Frapesle Şatosu’nun sahibi olan Mösyö de Chessel’in yanına göndermiştir. Burası büyüleyici güzelliğe sahip bir vadidir ve Felix sevdiği kadının burada yaşıyor olabileceğini düşünmüştür. Bu düşüncesinde yanılmaz ve Madam Henriette de Mortsauf’un burada yaşadığını, evli ve iki çocuk sahibi bir kadın olduğunu öğrenmiştir. Zamanla Madam Henriette de Mortsauf ve eşi Mösyö de Mortsauf ile yakın bir ilişki kurmuştur. Félix de Vandenesse bir süre sonra Madam Henriette de Mortsauf’a aşkını itiraf etmiş ve bu aşkın karşılıklı olduğunu anlamıştır. Madam Henriette de Mortsauf erdem sahibi, ahlaklı bir kadındır ve Felix’e karşı duyguları olsa da eşine ve çocuklarına ihanet etmemek için bu aşka karşılık vermemiştir. Bir süre sonra Felix vadiden ayrılır fakat aşkları bitmemiştir ve bu ayrılmanın ardından da çeşitli olaylar devam etmiştir.
Vadideki Zambak kitabının ana karakterleri aşağıda listelenmiştir.
Vadideki Zambak romanının hem çocukların daha kolay okumasını sağlamak için kısaltılmış biçimi hem de tam metin şeklinde yayımlanmış biçimi bulunmaktadır. Bu da romanı her yaş gurubuna uygun hale getirmiştir. Tüm edebiyatseverler için uygundur. Vadideki Zambak romanını okuyabilecek yaş gurupları aşağıda listelenmiştir.
Vadideki Zambak romanı realizm akımı içerisinde eser veren Honore de Balzac tarafından kaleme alınmış kurgu türünde bir romandır. Yazar Honore de Balzac’ın en bilinen eserlerindendir ve dünya klasikleri arasında değerlendirilmektedir. Vadideki Zambak romanının kişisel gelişime katkıları aşağıda listelenmiştir.
Bilgilenme ve kültürel gelişme aracı olan kitap, günümüz iletişim ve bilgi çağında hem görsel hem içerik alanı içinde sayfa düzeni, kapak tasarımı ile bir sanat yapıtı ve yazar ile okur arasında ilk iletişimi sağlayan kaynaktır. Kitap kapağı, içeriğindeki mesajı görsel iletişim yoluyla hedef kitleye duyurma işlevini, estetik nitelikleriyle birlikte, resim ve yazıyı birbirini tamamlayan bir düzenleme içinde önem arz etmektedir. Kitap kapağı, yazar ile okur arasındaki mühim bir köprüdür. Kapak fotoğrafları aynı zamanda içerikteki espriyi, konunun anlamını ve dinamizmini görsel açıdan güzel bir görünüm içinde yansıtmalıdır. Çünkü kitap tüketiciye yani okura sunulmak üzere, kapağıyla paketlenmiş bir nesne durumundadır. Kitap kapağı ile kendisinin reklamını yapar ve kitap ile okuyucunun arasında bağ kurmasını sağlar.
İllüstrasyon, grafik tasarım içinde önemli bir yere sahiptir. İllüstrasyon bilgiyi bazen tasvir etmek, bazen yorumlamak bazen de belgelemek için kullanılmaktadır. Kitap kapağı illüstrasyonları yayın illüstrasyonlarına girer. Yayın illüstrasyonları; gazete, dergi, kitap ve ansiklopedilerdeki makale, haber, öykü, roman, şiir ve açıklamalara eşlik eder. Yayın sektöründe çalışan bir illüstratör, üzerinde çalışacağı metnin içeriği hakkında bilgi ve görüş sahibi olmalı, metindeki mesaj ve duyguyu resim diline aktarabilmelidir. Yayın illüstrasyonu içinde en rahat ve esnek çalışabilecek alan çocuk öykü kitaplarıdır. İllüstratör, metne estetik ve fantastik destek vermek için kendi yorumunu katabilir. ( T.C. Milli Eğitim Bakanlığı) 1984 kitabı için kapak fotoğrafının çizilme aşamaları aşağıda listelenmiştir.
Vadideki Zambak kitabı için kullanılan malzemeler ve bu malzemeler kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir.
“Vadideki Zambak” kitabının benzeri türündeki romanlar aşağıda listelenmiştir.
Balzac benzeri diğer yazarlar aşağıda listelenmiştir.