Tükendi
Gelince Haber VerParvus Efendi, 19. yy.dan 1910`lara kadar Türkiye`nin Batı kapitalizmi tarafından tutsaklaştırılmasının bilimsel tahliline, sadece Türkiye`de değil belki de dünyada ilk kez girişen isimlerden biridir. Kitap, 1911-1914 arasındaki çoğu Türkçü Türk Yurdu dergisinde yayınlanmış makalelerden oluşuyor. Makaleler, ilk kez 1977`de Muammer Sencer atrafından günümüz Türkçe`sine çevirisiyle derlendi. Parvus Efendi`nin "Türkiye`nin Mali Tutsaklığı" kitabını İleri Yayınları tekrar okuyucuyla buluşturuyor. İleri Yayınları, Osmanlı`nın ve bugünkü Türkiye`nin yaşadığı ekonomik ve siyasi sömürgeleşme ve çözülme süreci arasındaki yapısal benzerliğin ortaya konması amacıyla kitabı yeniden gündeme taşıma kararı aldı.
Batı, Türkiye`yi sadece bir uydusu oalcak yarı-sömürge veya sömürge oalrak değil, parçalanacak bir fetih coğrafyası olarak görüyor. Bu ise Batı`nın Türkiye`ye yönelik ekonomi politikalarını da doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla Parvus`un çalışmaları günümüze yalnızca Türkiye`nin uydulaşan ekonomisini anlamak içni değil, emperyalizmin askeri-siyasi stratejisini algılayabilmek için de önemli bir kaynak oluşturuyor.
Bugün Türk`ü bekleyen yazgıyı Parvus`un satırlarında yine açıkça görebiliriz. Türkiye`nin ve devletin Türksüzleştirilmesi, ekonominin ve siaysetinin Türklerden arındırılması ve Türkiye`nin içten ve dıştan istila süreci artık son aşamaya gelmiştir.
10 yıl önceden bir Rus Marksistinin bugünü, çoğu Türk evladından daha net görmesi ise tarihin garip bir cilvesidir. Parvus`un seslendiği Türk gençelri bu kitabı yeniden yayına hazırlayarak günümüze ulaştırıyor.
Muammer Sencer`in değerli çalışmasıyla ortaya çıkan derlemeye, diline ve önsözüne dokunmadan yayınlıyoruz. Parvus Efendi`nin deyimiyle aslında "Türkiye`de Avrupa faizciliği ve aldatmacılığı tarihi"nden başka bir şey olamdan "Türkiye`nin borçlar tarihi"ni okuyucuya sunuyoruz.