Bu çalışmada Türkiye`de Türk toplumunda görülen kişi adları ele alınmış ve bunlar ağırlıklı olarak dilbilimsel açıdan incelenmiştir.Kişi adlarında ise ağırlığı ad ve soyadları oluşturmuştur.
Mümkün olduğu kadar adlar bütün yönleriyle ortaya konmaya çalışılmıştır. Toplumu oluşturan çeşitli sosyo-kültürel çeşitliliğe değinilerek etnik dini siyasi sosyal gruplara dikkat çekilmiş ve hiçbir şeye angaje olmadan tarafsız bir biçimde olduğu gibi ve herkese eşit mesafede ele alınmıştır.
Çalışmanın esas konusunu adlar ve soyadları oluşturmaktadır. Çalışmada genel olarak üç ana bölüm yer almaktadır: Giriş asıl bölüm ve sonuç. Girişte konuya ilişkin temel bilgiler ile bu alanda yapılan çalışmalar verilmektedir. Asıl bölümde adların tarihsel sosyo-kültürel psikolojik ve kullanım açısından özellikleri yansıttığı boyutlar dil açısından kökeni türleri cinsiyeti sayısı gibi özellikleri ele alındıktan sonra dilbilimsel özellikleri üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda adların kökeni yapısı adlarda yer alan sözcük türleri ve sözcüklerin yapısı ekler cümle şeklindeki adlar adların çekimi yazılması anlam yönü çeşitli anlam türleri adları oluşturan sözcük türleri arasındaki anlamsal ilişkiler anlam kötüleşmesi deyim ve kalıp ifadeler ilginç anlamlı adlar gibi konular soyadları bölümünde ise soyadı kanunu soyadlarının veriliş nedenleri dilbilimsel özellikleri gibi konular konu edinmektedir. Çalışmanın sonunu oluşturan sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirme yapılarak elde edilen önemli hususlar ortaya konmaktadır. Kitapta adlar konusuyla ilgili çok kapsamlı bir kaynakça yer almaktadır.