Tükendi
Gelince Haber VerGünlük hayatımızın vazgeçilmezleri olan elektriğin, akıllı telefonların ya da otomobillerin bir an olsun hayatımızda olmadığını düşünelim. Hayatımızı kolaylaştırmalarının yanında günümüz insanının ayrılmaz bir parçası haline gelmiş bu nesnelerin günlük hayatımızdan çıktığını düşünmek dahi bizleri zihinsel bir çıkmaza götürürken, her gün bir hayvanın ya da hayvan ürününün yaşamımızda olduğu günümüz modern dünyasında hayvansız bir hayat bizi nasıl etkilerdi acaba? Peki insanoğlunun dünyada var olduğu ilk zamanlardan itibaren yolunun kesiştiği hayvanların insanlık tarihinin şekillenmesindeki katkıları nelerdi?
Çoğu bilim tarihçisinin, insanlık tarihinde yol açtığı etkileri bakımından evcilleştirmeyi, yazı ve ateşin bulunmasından daha önemli bir kilometre taşı olarak görmesi evcilleştirmenin çok boyutlu ve domino taşı etkisinden kaynaklanmaktadır. Bu etkinin ilk maddesini insanoğlu için elzem olan kaliteli, sürdürülebilir ve sağlıklı hayvansal gıdaya erişim oluştururken, görülmeyen ve de pek de fark edilmeyen toplumsal, sosyolojik, ekonomik ve siyasal sonuçları olmuştur. Elinizdeki kitabı yazma düşüncemin temel motivasyonu da bu kilometre taşı diyebileceğimiz sıçramanın insanlık tarihine etkileridir. Kitapta yer bulan tarihi konu ve olayların merkezinde hayvan olmakla birlikte insanoğlu tamamen dışarıda bırakılmamış hatta karşılıklı etkileşim anlayışıyla konular ele alınmıştır.
Dünyada toplam kayıt altına alınmış yaklaşık iki milyon canlı türü vardır. Toplam tür sayısının ise 5-30 milyon arası olduğu tahmin edilmektedir. Biz insanlar ise tarihimiz boyunca bu milyonlarca tür içinden ancak 38 türü evcilleştirilebilmişiz. Bunların yaklaşık 30’u çiftlik hayvanıdır. Yani evcilleştirmenin başından (köpek hariç) günümüze kadar geçen 12 bin yıllık sürede yalnızca üç düzineyi biraz geçen sayıda hayvanı evcilleştirebilmişiz. Ancak evcilleştirilen hayvan türü sayısı çok az olsa da onların insanın yaşamında ve medeniyetler kurup tarih yazmasındaki etkileri inanılmaz olmuştur.