Tükendi
Gelince Haber VerOkuyucularımıza sunduğumuz bu değerli kitap, eski İpek Yolu’nun Tarihi üzerine en büyük araştırmaların sahibi olan Liu Yingsheng’e aittir. Yazar bu eserini Çin, İran, Arap, Avrupa ve Osmanlı’ya ait birinci el kitaplar ve kaynaklardan yararlanarak yazmıştır.
Prof. Liu Yingsheng, Moğolistan ve Çin Yuan (Moğol soyluları) Hanedanlığı tarihi, Asya iç kesimleri, Kuzeybatı Çin’deki uluslar, Çin’deki İslam kültürü ve Çin ile yabancı ülkeler arasındaki ilişkiler alanlarında araştırmacı olarak uzmanlaşmıştır ve 10 civarında dil bilmektedir. Kitabın en önemli özelliği, tarihi olayların eski tarihte yazılmış Çin, Arap, İran ve Avrupa gezginlerinin kitap ve belgelerine dayandırılmış olmasıdır. Kitap aynı zamanda, Orta Asya’daki Türkçe konuşan eski halkların tarihi hakkında ve İslam dininin Çin ve Orta Asya bölgesine girişi ve etkileri üzerine önemli bilgiler vermektedir. Kuşkusuz, Çin hanedanlarının eski İpek Yolu’nun oluşmasına büyük katkıları olmuştur.
Çin-Orta Asya-İran-Arabistan-Osmanlı-Avrupa arasında ticari ve kültürel bağlar
Çin uygarlığının doğum beşiği olan Orta Ovalar Bölgesi -bugünkü Shaanxi, Shanxi, Henan ve Hebei Eyaletleri- İpek Yolu’na adını veren İpeğin ilk üretildiği bölgedir. Eski Karasal İpek Yolu’na diğer önemli bir katkı, Çin’in uzak batı bölgeleri yani bugünkü Şincan-Uygur bölgesinden gelmiştir. Şincan-Uygur bölgesi İpek Yolu’nu İran, Arap Dünyası, Türkiye ve Avrupa’ya bağlamıştır. Kara İpek Yolu’nun üç farklı rotası vardı: Tianshan Tanrı Dağlarından Geçen Kuzey Rotası, Batı Çin’den Geçen Kuzey Rotası: Batı Çin’den Geçen Güney Rotası. Kara İpek Yolu, 1000 yıldan uzun bir süre boyunca, sayısız tüccarın ve kültür adamının katkılarıyla Çin, Hindistan, İran, Arap, Afrika ve Avrupa uygarlıklarını birbirlerine bağlamıştı. Okuyucularımız bu kitapta, dünya kültür mirasının en değerli ürünlerinden olan, bu zengin kültür ve ticaret ağının sırlarını keşfedecekler.