Tükendi
Gelince Haber VerTango ve Diyarbakır, Lis Yayınları’nın ilk kitabı. Kitaptaki deneme türündeki metinlerin tümü Diyarbakır’ı doğrudan ilgilendiren toplumsal, kültürel sorunlar üstüne yazılmış denemelerden oluşuyor.
Akademisyen ve edebiyat eleştirmeni Serhan Ada kitaba yazdığı önsözde diyor ki; *Sözün şeyh olduğu bir diyarda yazmak kolay değil. Diyarbakır`da yazar olmak zor sanat. Aylarca düşünmek taşınmak, zor bela çiziktirmek sonunda da bağrını söz mermilerine açabilmek gerek. Sultan Şeyhmus`dan müsemma Şeyhmus bunu hep yapıyor. Kendi ve kenti için. Gördüğü, işittiği, dinlediği, okuduklarını belleğe havale etmiyor. Yoğuruyor, araştırıyor -ne de olsa eski Mülkiyeli- Diyarbakır içinden şöyle bir geçirip yazıya döküyor. Bunu yaparken de Mezopotamya`ya Anadolu`ya, dünyaya sevgiyle bakmayı ihmal etmiyor. Şeyhmus`un parçalar halinde yazdıklarının ekleminde ise şiir var. Şiirin sözü, yazıları bağlayan köprü onun üslubunda.*
Yine edebiyatçı ve eleştirmen Semih Gümüş, *Yazıyla yaşayan insan, yaşadıklarını ve düşündüklerini bazen kendiyle, bazen başkalarıyla paylaşırken yazmanın cüret etmek, hayatla karşı karşıya gelmek olduğunu unutmaz. O ki, nice yazar varsa onca yaşanan, bin bir türlü serüvendir bu. Doğunun gölgesi altında yazanlar arasında, Şeyhmus Diken`in yeri ayrıdır. Sanki Sırrını Surlarına Fısıldayan Şehir`den bu yana, bana mı öyle gelir yoksa? Diyarbakır`ın karabasanlar içinde dibe vuran suskusunu yaşamadım, ama konuşan Diyarbakır`da Şeyhmus Diken`i dinlerken gördüm.* diyerek sözü Tango ve Diyarbakır’a getirip; *Artık daha çok yazılarında konuşuyor. Bilmediğim zamanlar içinde diyeceğini demiş de, şimdi yazının çanlarını izleyen, birbirinden değerli kitapları art arda ortaya çıkaran bir genç yöre bilgesi gibi, yazdıklarını okumamızı bekliyor.* diyor Radikal Kitap’ta.
Tango ve Diyarbakır, Diyarbekir`den Kürdi bir bakış’ın edebi metinleri. Diyarbakır`ı doğrudan ilgilendiren toplumsal, kültürel sorunlar üstüne yazılmış yazıların güncelliği, neden sonra okunduklarında da eksiklik duygusu yaratmıyor.