Tükendi
Gelince Haber VerDünya üzerinde 18. yüzyılda sanayileşme ile başlayan ve günümüze kadar devam eden süreçte, ekonomik gelişmeyle birlikte doğal kaynakların kayıtsızca kullanılarak üretim ve tüketim düzeyinin artırıldığı ve yaşam standartlarının yükseltildiği bir gelişme modeli esas alınmıştır, özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra hızla artan nüfusla birlikte gıda maddeleri ve enerji kaynaklarının kullanımı ve buna bağlı olarak tüketimde de büyük bir artış görülmüştür. Bu durum başta doğal kaynakların tükenmesi, oluşan atıkların kontrol edilememesi ve iklim değişikliği olmak üzere birçok olumsuz çevre sorununun yaşanmasına neden olmuştur.
Dünyadaki birçok ülkenin başlıca sorunu olan atık yönetimi, ülkemizde de özenle yürütülen çalışmaların başında yer almaktadır. Ülkemizde atık yönetimi alanındaki çalışmalar toplumsal duyarlığın artması ile birlikte son 15 yılda çok ciddi bir gelişme göstermiştir.
Bu çerçevede; başta anayasa ve çevre kanunu olmak üzere ilgili yönetmelikler ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde çevrenin korunması, kirliliğin önlenmesi, çevreye uyumlu üretim ve tüketim faaliyetlerinin sürdürülmesi için gayret gösterilmektedir.
Ülkemiz de, Sıfır Atık Yönetimi ile israfın önlenmesi, oluşan atığın azaltılması, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık yönetim felsefesi hedef olarak tanımlanmıştır.
Çevrenin bize atalarımızdan kalan miras değil, bir emanet olduğunun bilincinde ve onu gelecek nesillere en güzel şekilde bırakma gayretinde olmalıyız. Bu alanda her ferdin çevreci olma ve üzerine düşeni yapma mecburiyeti vardır.
Bu düşünceden hareketle bilinçli çevre konusunda hedefe ulaşmada bir nebze de olsa katkı olacağı ümidiyle bu alanda eksikliği duyulan *Sıfır Atık* kitabını sizlere sunmaktayız. Bu derleme kitabın böyle bir ihtiyacı karşılamada önemli bir rehber olacağı kanaatini taşımaktayız.