Tükendi
Gelince Haber Verİslam alimlerinden çok azının hakikatine ermiş olduğu Ruh hakkındaki sualler, içiçe bir çok meseleyi içinde barındırır. *Ruhun mahiyeti ve hakikati nedir?*, Kadim midir, hadis midir?*, *Ölümden sonra bâki midir, yoksa fani midir?* ve *İnsana nefh edildiği (üflendiği) zaman mı, yoksa bedenin teşekkülünden evvel mi yaradılmışdır?* gibi.
Esseyyid Abdülhakim Arvasi Hazretleri, Ruh Risalesi isimli eserinde, sırasıyla bu sualleri tafsilatlı biçimde izah etmiş; ve neticede *Ruh Nedir?* suali etrafındaki insani tecessüsün, kuru akıl yoluyla zan mertebesinden ileri varamıyacağını ortaya koymuşdur. Zira ruh öyle bir şeydir ki, Allah onun içyüzünü ve keyfiyetini mümin bir kuluna bahşetse bile, o kul, o hakikati başkalarına bildirecek tabir ve ifadeyi bulamaz. Çünkü Hak, ruhu anlamak ve anlatmak kudretinden bizi aciz kılmışdır.
Asli harflerle kaleme alınan orijinal nüshasıyla birlikte, sadeleştirilmeden aktarılmış *Ruh Risalesi*, kuru aklın mücerred olarak idrakten aciz bulunduğu bir mevzuda, anlatılabilecek kadarını anlatan, derin muhteva keyfiyetini haiz bir eser. Esseyyid Abdülhakim Arvasi Hazretlerinin, Büyük Doğu Yayınları’ndan çıkan 3. Risalesi.