Bu kitap, İstanbul’da Osmanlı’nın son, Cumhuriyet’in ilk yıllarının yüksek seviyedeki “İhtisas Mektebi” olarak tanınan “Medresetü’l Mütehassısîn”de Tasavvuf Müderrisi merhum Abdülhakîm Arvasî Üçışık’ın, 1926 yılında neşr edilen “Râbıta-i Şerîfe” risalesinin aslı ve aslına sadık kalınarak “latin harfleri-yeni yazı”ya çevrilerek hazırlanan nüshasının bir araya getirilmiş halidir.
Malûm olduğu üzere Râbıta, İlâhî ve Zatî sıfatlarla tahakkuk etmiş ve müşahade makamına varmış bir kâmil ve mükemmele kalb bağlayıp, huzur ve gıyabında o zatın suretini hayal haznesinde muhafaza etmekten ibarettir. Nice âyet ve hadîs ve eski din büyüklerinin eserleriyle ispatlı ve tarikatların hemen hepsinde ve hususiyle Nakşilik yolunda muteber ve mühim bir esastır.
Râbıta her işte öncüdür. Hususiyle zikre çalışmada yardımcı ve ulaştırıcıdır. Allahın has halvet odası olan kalbi, nefsanî kirliliklerinden ve şeytanî kıyafetlerden temizler. Sultan derecesinde üstün zikrin gelmesine istidat doğması için ona başvurulmuştur.
Râbıta’yı pek özlü ve ziyadesiyle tafsilatlı olarak anlatan bu eser, Allaha eriş kapısının anahtarı mevkiindedir. Sonsuzluğa eriş ve sonsuzlukta oluş sırrının mukaddes rejimini nokta nokta belirginleştirir.