Tükendi
Gelince Haber VerNocilla Rüyası, çağdaş İspanyol edebiyatında bir dönüm noktası olarak adlandırılan Nocilla Projesi’nin ilk kitabıdır.
Nevada Çölü’nü boylu boyunca kateden, ABD’nin en ıssız otoyolu U-50’nin ortasında bir kavak ağacı ve dallarından sarkan ayakkabılar… İlk ayakkabıyı kim attıysa sonrasında her gören bu kavağın ve hikâyesinin bir parçası olmak istedi. Ne var ki ayakkabıların bağcıkları, tıpkı bir ağacın yer altına yayılmış kökleri gibi zamanın ve mekânın katmanlarına uzanan birçok yaşamı birbirine bağlarken aynı yalnızlıkta akıp giden bu yaşamlarınsa birbirinden haberleri bile yoktu.
Bağımsız sinemadan kolaja, kavramsal sanattan mimariye, bilgisayar tarihinden romanın çöküşüne dek birçok alana göndermelerle dolu bir fikirler ve imgeler geçidi olan Nocilla Rüyası, Nevada’nın büyüleyici boşluğunda ilerlerken zaman zaman tekrar boy gösteren - aşka düşkün fahişeler, Meksikalı tır sürücüleri, Çin’li sörfçüler, gezgin eski bir boksör, kendi mikro-vatanlarını ilan etmiş bir takım insan, ıssız bir yerde kaybolmayı uman yasadışı bir göçmen, kendini Borges’e adamış Arjantinli bir mimar… - eksantrik karakterlerin yaşamlarından kısa kısa fragmanlarla bir hikâyeler ağı örüyor ve çağdaş gerçekliğin portresini sunuyor.
Agustín Fernández Mallo’nun post-şiirsel olarak adlandırdığı kavramdan hareketle kaleme aldığı Nocilla Projesi’nin bu ilk kitabı okuruna alışılagelmiş bir roman okuma pratiği vaat etmiyor, onu güvenli sulardan ayrılıp bir edebiyat deneyiminin parçası olmaya davet ediyor.
Övgüler
Nocilla Ru¨yası, İspanyol edebiyat sahnesinde bu¨yu¨k övgu¨ler aldı ve eleştirmenler tarafından İspanyol dilinde yazılmış son on yılın dördu¨ncu¨ en önemli romanı seçildi. Nocilla Ru¨yası’nı, 2008 ve 2009 yılında yine birçok ödu¨le layık göru¨len Nocilla Deneyimi ve Nocilla Labaratuvarı izledi. Nocilla Projesi, çağdaş İspanyol edebiyatında önemli bir değişimin ve *Nocilla Kuşağı* olarak bilinen yeni nesil yazarların doğuşunun yolunu açmıştır.
*Çağdaş İspanyol edebiyatında dönu¨m noktası niteliğinde bir u¨çleme.*
— NEW YORK TIMES
*Neslinin en özgu¨n İspanyol yazarı.*
— MATHIAS ENARD, YAZAR
*İspanyol Avangard edebiyatının lideri.*
— THE PARIS REVIEW
*Şaşırtıcı, açıklanamaz ve zengin. Tam Cortazar ve Borges hayranları için.*
— KIRKUS REVIEW
*Birden çok tarayıcının açık olması ve sekmeler arasında gezinmek gibi.*