Tükendi
Gelince Haber VerTürk sanat dünyasından bir Adnan Çoker geçti. Sanayi-i Nefise Mektebi, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Mimar Sinan Üniversitesi’nin 140 yıllık köklü tarihindeki en önemli hocalar listesinin en baştaki isimlerinden biri olan Çoker, birçok öğrenci yetiştirmenin yanında onları birer entelektüel olarak yetiştirmek gibi bir misyona da kendini adamış bir eğitimcidir. Bilgi olmadan sanatın olmayacağına inanan Çoker, 1953 yılında Türkiye’de açılan ilk soyut sanat sergisini açan sanatçı olma özelliğine de sahiptir. 1960’lı yıllarda ise Türkiye’de gerçekleştirilen ilk performansların da fikir babası ve yöneticisidir. Sanatı bir biçim olmaktan çok bir sentezin sonucu olarak gören sanatçı; Bizans, Osmanlı, Selçuklu, İtalyan Rönesansı gibi birçok dönemi araştırarak renk ve mimari simgeleri ile resmine aktarmıştır.
Birçok sanatçı, sanat insanı ve profesyoneline dokunmuş, sanat tarihi araştırmalarına katılmış genel bir hocalıktan daha geniş bir eğitimciliği kendine yol edinmiş Adnan Çoker’in ardından onun Türk sanatına kattıkları, sanatı ve etkilerini onun ardından ortaya koymak için Batı’da büyük sanatçılar için yapılan “Anılar ve Tanıklıklar” içeriğindeki bir kitabı değerli okuyucularımıza sunmaktan büyük bir mutluluk duyarız.
Asuman Çoker, Yahşi Baraz, Bedri Baykam, İlona Baytar, Şükrü Bozluolcay, Gülşen Çalık Can, Rabia Çapa, Server Demirtaş, Sinan Demirtaş, İpek Aksüğür Duben, Oğuz Erten, Jale Nejdet Erzen, Adem Genç, Ahmet Kamil Gören, Zeynep İnankur, Özlem İnay Erten, Bahar Kocaman, Ahmet Öktem, Necmi Sönmez, Ömer Faruk Şerifoğlu, Yusuf Taktak, Süleyman Saim Tekcan, Seyhun Topuz bu kitapta Adnan Çoker için yazı kaleme alanlar arasında.