Tükendi
Gelince Haber VerDeniz taşımacılığı hacim olarak dünya ticaretinin yaklaşık %80`inin gerçekleştirildiği dinamik bir taşımacılık şeklidir. UNCTAD (United Nations Conference On Trade and Development) 2013 raporunda yayınlanan verilere göre global deniz ticareti 2013 yılında %4,3 artarak 9 milyar doları aşmıştır. Deniz ticaretinin birincil bileşeni olan gemilerin yönetimi ve işletilmesi aşamaları ise deniz ticaretinin kesintiye uğramaksızın devamlılığının sağlanması açısından önem taşımaktadır.
Denizcilik Meslek Yüksekokullarının ana amacı, deniz ticaretinin çeşitli bileşenlerine hizmet veren kurumlar ile gemi yönetim firmaları ve bu firmalara destek veren diğer kurum ve kuruluşlara uygun çalışanların yetiştirilmesine yönelik eğitim vermektir. Eğitimli personel ihtiyacı; ülkemizde faaliyet gösteren denizcilik firmalarının en önemli ihtiyaçları arasında sayılmaktadır. Bu nedenle de denizcilik meslek yüksekokullarından mezun olan öğrencilerin önemli çalışma alanlarından biri olan gemi yönetimi temelli sektör firmalarının ihtiyacını karşılayacak donanıma sahip öğrenciler mezun edebilmek ilk önceliğimizdir.
Bu kitabın ana amacı, sektörün bu ihtiyacının giderilmesine yönelik olarak eğitim veren denizcilik meslek yüksekokulları için kullanılabilir olacak bir kitap oluşturabilmekti. Bu vesile ile de denizcilik meslek yüksekokullarının bu ihtiyacını karşılayacak bir kaynak yaratıldığını düşünüyorum.
Elinizde tuttuğunuz kitap, ülkemizde denizcilik eğitimi veren önemli meslek yüksekokullarının değerli öğretim görevlileri tarafından, öğrencileri sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yetiştirebilmek gayesi ile hazırlanmış ve bu amacıyla Türkiye`de ilk olma özelliği taşıyan bir kitaptır. Amacımız, bu eserin denizcilik eğitimi veren tüm meslek yüksekokulları öğrencileri ve öğretim görevlileri için kullanılabilir olmasının sağlanmasıdır. Ve bu amacın gerçekleşeceğine olan inancım tamdır.
Bu çalışmanın ortaya çıkmasında emeği geçen tüm değerli meslek yüksekokullarımız ve öğretim görevlileri başta olmak üzere, kitabın editörlüğünü üstlenen okulumuz Deniz ve Liman İşletmeciliği Program Başkanı, Öğretim Görevlisi Nesli Çankırı Kolbaşı`na, ortaya çıkan bu fikri destekleyen ve geliştiren okul Müdürümüz Prof. Dr. Okan Tuna`ya ve emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum.