Tükendi
Gelince Haber VerKARIMA MEKTUPLAR / Marquis de Sade
13 Şubat 1777`de Paris`te tutuklanarak, Vincennes Şatosu`na götürülse de kralın özel izniyle hayatta kalmayı başarır; 1790’da buradan çıkarken akıl hastalarının arasında geçireceği on üç yıllık esaretten henüz habersizdir.
Gamsız, zevk düşkünü bu soylu gencin hayatı, sürgünlerle geçen bir yaşama dönüşür. Her şeyden elini eteğini çektiği bu uzun süreçte yazmaya başlayacak ve mektup yazmada ustalaşacaktır. Bu "özgürlük âşığı", artık, tek ve en sadık sırdaşı, karısı Renée-Pélagie’ye yolladığı mektuplarda, bu ustalığından örnekler sergiler. Mektupları aracılığıyla, karısına yalvardığı zamanlar olduğu kadar, ona hakaretler de yağdırır; tüm kötülüklerin kaynağı olarak gördüğü annesine karşı duyduğu nefreti dile getirir, ihtiyaçlarının karşılanmasını isterken kaprisler yapar; yaşadığı şaşkınlıkları, bitmez tükenmez öfkeyi, tutkuyla hep onunla paylaşır.
GENÇ BİR ŞAİRE MEKTUPLAR / Rainer Maria Rİlke
Genç Bir Şaire Mektuplar (orijinal adı Almanca: Briefe an einen jungen Dichter), Bohem-Avusturyalı şair Rainer Maria Rilke (1875-1926) tarafından 19 yaşındaki Franz Xaver Kappus`a (1883-1966) yazılan on mektuptan oluşan bir koleksiyondur. Kappus, 1902`den 1908`e kadar popüler şair ve yazarla şiirinin kalitesi konusunda tavsiyesini almak ve edebi bir kariyer ile Avusturya-Macaristan Ordusunda subay olarak kariyer arasında karar vermek için yazıştı. Kappus mektupları 1929`da derledi ve yayınladı—Rilke`nin lösemiden ölümünden üç yıl sonra.
SUÇLUSUN / Emile Zola
Bu mektup 13 Ocak 1898`de Fransız gazetesi L`Aurore‘da yayınlandı.
Emile Zola`nın dönemin cumhurbaşkanı Félix Faure`a yazdığı ve “Suçluyorum” başlıklı bu açık mektup Fransa ve entelektüel dünya tarihinde önemli bir yere sahiptir.
Çünkü bu mektup aksak adalet anlayışına ve sisteme karşı çok büyük başkaldırı ortaya koymaktadır.
Yakın zamanda savaşta Almanya’ya yenilen ve bir günah keçisi arayan Fransız ordusu, içerideki büyük çalkantıları durdurabilmek için, bir çıkış yolu arıyordu.
GARCIA’YA MEKTUP / Elbert Hubbard
Mektup ilk defa, Hubbard’ın yayınladığı "Philistine" dergisinin 1899 Mart sayısında imzasız olarak yayınlandı. Hemen ardından kitapçık ve kitap olarak yeniden basıldı. Kısa sürede çok popüler olan kitabın baskısı 40 milyona ulaştı ve 37 farklı dile çevrildi. Ayrıca bu mektup, günümüze kadar popüler Amerikan kültürünün ve iş dünyasının en çok bilinen hikâyesi olarak da kalmasının yanı sıra dünyanın en çok bilinen, örnek gösterilen mektubu olarak anılıyor.
EINSTEIN’A MEKTUP / Sigmund Freud
Albert Einstein tarafından Sigmund Freud`a yazılan "Neden Savaş?" mektubu ve Freud`un cevabı 1933`te yayınlandı. Bu mektup dönemin önde gelen entelektüellerin en önemlisi savaş tehdidi olan önemli sorular hakkında fikir alışverişinde bulundukları uluslararası bir dizi açık mektubun bir parçasını oluşturdu.Bu kitapta yer alan şiirler sadece tınılarıyla değil, gerçek coşku ve bilgelik, deyiş sırlarıyla insanlığın hayatının seyrini değiştirdiler.