Tükendi
Gelince Haber VerBu eserde, güvenli elektronik imzalı belgelerin delil niteliği incelenmektedir. Bu nedenle öncelikle medeni muhakeme hukukumuzdaki delillere, delillerin ibrazına ve özellikle senetle ispat kuralına değinilmiştir. Senetle ispat kuralı kapsamında senet kavramı ve senedin unsurları, özellikle imza kavramı ve imzanın işlevleri üzerinde durulmuş, ayrıca, imzanın şekline dair düzenlemeler, imza atamayanların durumu ve imza atamayanların yapacakları işlemlere dair düzenlemelere de yer verilmiştir.
Elektronik imzanın teknik yönlerinin de anlaşılabilmesi bakımından, elektronik imzanın teknik özellikleri açıklanmış, güvenli elektronik imza ve güvenli elektronik imzanın unsurları, ayrıca incelenmiştir. Bu çerçevede açık anahtar altyapısı, dijital (sayısal) imza, sertifika makamları (elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları) ayrı başlıklar altında ele alınmıştır. Dijital imza ile ıslak imzanın işlevleri karşılaştırılmış, mobil imza kavramına da çalışma kapsamında yer verilmiştir.
Konunun uygulamadaki önemi bakımından, güvenli elektronik imzanın kullanım alanları, güvenli elektronik imza oluşturma aracı edinme süreci, güvenli elektronik imza ile gerçekleştirilemeyecek işlemler ve özellikle UYAP sistemi ve UYAP üzerinden güvenli elektronik imza aracılığıyla gerçekleştirilebilecek işlemlere (UYAP üzerinden dava açma, e-takip vb.) yer verilmiştir.
Son bölümde, dijital imzalı belgeler ile senedin unsurları karşılaştırılmış, elektronik imzalı belgelerin delil niteliği, kıyaslama yapabilmek adına, 1086 sayılı HUMK ve 6100 sayılı HMK bakımından ayrı ayrı ele alınmıştır. Güvenli elektronik imzalı belgelerin delil niteliği ve güvenli elektronik imza tekniği dışında bir imza tekniği ile imzalanmış belgelerin delil niteliği, elektronik imzanın inkarı ve elektronik imzanın incelenmesi hususları ayrı ayrı incelenmiştir. Ayrıca, güvenli elektronik imzalı belgeler, adi haciz yoluyla takipte itirazın kaldırılması ve yargılamanın yenilenmesi sebepleri bakımından da ele alınmıştır.