Tükendi
Gelince Haber VerKöklü bir imparatorluğun çöküşü, yeni bir Türk devletinin doğum sancıları, yerleşmiş değer yargılarının altüst oluşu, siyasi entrikaların ve diplomatik manevraların envai çeşidi, yabancı işgaller, yerli ihanetler, alçaklıklar, masum vatan evlatlarının ipe çekilmesi, kara listeler, insan avı, baskılar, zulümler ve sürgünler...
Kaderin cilvesiyle veya tarihin akışıyla hem eski bir imparatorluğun hem de yeni hükümetin hemen hemen bütün kalburüstü kadrosu bir sürgün adasında toptan birarada görülür. Eski Sadrazam, Meclis Başkanı, Şeyhülislam, çeşitli bakanlar, tanınmış milletvekilleri, valiler, ordu komutanları, Genelkurmay Başkanı, büyük yazarlar, seçkin profesörler, gazete başyazarları vs. vs. hepsi biraradadır.
Neden sürüldüklerini, sürgündeki yaşamlarının içyüzünü, kurtulmak için bireysel çabalarını bütün ayrıntılarıyla ele alan Malta Sürgünleri, değerli araştırmacı Bilal N. Şimşir`in İngiliz arşivlerindeki belgelere dayanarak kaleme aldığı ilginç bir araştırmadır.
Ve bu araştırma yalnızca Kurtuluş Savaşımızın karanlıkta kalmış kimi yönlerini aydınlatmakla kalmamakta; bundan 90 yıl önce Türklerin Ermeni meselesinde nasıl aklandığını da kanıtlarıyla açıklamaktadır.