Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin liseye geçebilmek için girdiği bir seviye tespit sınavı olan LGS, öğrencilerin gelecek eğitim öğretim hayatlarını etkileyecek önemli sınavlardan bir tanesidir. Öğrenciler 8. sınıfta LGS hazırlıklarına başladıklarında farklı kaynaklar, farklı kitaplar ve deneme sınavları ile sınava hazırlanmakta, devam eden süreçte MEB tarafından belirlenen tarihte sınava girerek lise tercihi yapmaktadır. LGS kitapları öğrenciler için bir hazırlık süreci oluştururken aynı zamanda çok sayıda soru görmelerine ve sınav sorularını daha hızlı ve rahat çözmelerine yardımcı olmaktadır. 8. sınıf öğrencileri LGS’de toplam 6 dersten sorumlu tutulmaktadır. Bu dersler aşağıda listelenmiştir.
LGS sözel ve sayısal alanlarda toplamda 90 sorunun sorulduğu, 90 soruya 155 dakikanın verildiği bir sınavdır. Sözel bölüm olarak bilinen alanda Türkçeden 20, inkılap tarihinden 10, din kültürü ve ahlak bilgisinden 10 ve İngilizceden 10 soru sorulmaktadır. Sözel bölüm toplamda 50 sorudan oluşmaktadır. Sayısal bölümde ise öğrencilere toplamda 40 soru sorulmaktadır. Bu 40 sorudan 20’si matematikten 20’si ise fen bilgisi bölümünden sorulmaktadır. Öğrenciler LGS test kitapları çözerek ve hazırlanarak sınavlarda başarı elde edebilmektedir. Tercihe göre tek tek kitap alınabilmekte veya onun yerine LGS kaynak kitapları set çeşitleri de tercih edilerek tüm alanlarda çalışma yapılabilmektedir.
Türkçe, LGS’de öğrencilere en fazla sorunun sorulduğu derstir. En çok puan etkileyen dersler arasında yer almaktadır. Öğrenciler tarafından sürekli olarak çalışılması gereken Türkçe aynı zamanda sözel alanlara yönelmek isteyen öğrenciler tarafından da çalışılmaktadır. LGS Türkçe alanında öğrencilere farklı konularda sorular sorulabilmektedir. Bu konuları aşağıdaki gibi listelemek mümkündür:
Yukarıda listelenen konularından sorular sorularak öğrencilerin yeterlilikleri belirlenmektedir. Öğrenciler konulara çalışmak için çok sayıda Türkçe kaynağından yardım alabildiği gibi aynı zamanda LGS Türkçe kitabı önerileri yardımcı kaynakları ile de hem soru hem konu çalışması yapabilmektedir. Öğrenciler dil bilgisi konularına ağırlık verdiği kadar aynı zamanda LGS paragraf kitabı kullanarak okuduğunu anlama ve yorumlama becerilerini de geliştirebilmektedir. LGS’ye hazırlanan öğrenciler için kitap tavsiyeleri ise şu şekilde yapılabilmektedir:
Kitapların tamamı 8. sınıf öğrencilerinin MEB tarafından yayımlanan müfredatlarına uygun olarak hazırlanırken kitaplar kendi içlerinde konu anlatımı, konu anlatımlı soru bankası, soru bankası ve cep kitabı olarak ayrılabilmektedir. Her kitap kendi içerisinde farklı amaçlar için kullanılabilmektedir. Konu eksiği olmayan ancak çok soru çözmesi gereken öğrenciler için soru bankaları tavsiye edilirken konu eksiği olan öğrenciler için LGS test kitapları önerileri arasından konu anlatımlı kitaplar veya konu anlatımlı soru bankaları tavsiye edilmektedir. Kitaplar aynı zamanda öğrencilerin seviyelerine göre belirlenmektedir. Çalışmaya yeni başlayanlar için LGS başlangıç kitapları tavsiye edilirken sınava az bir zaman kaldığı dönemlerde öğrencilerin konu çalışmak yerine bol bol soru çözmeleri tavsiye edilmektedir.
LGS’de sözel bölümler arasında en fazla soru sayısına sahip olan derslerden birisi olan inkılap tarihi, Cumhuriyet sonrasındaki dönemlerde Türkiye’nin gelişiminin anlatıldığı bir derstir. Kurtuluş Savaşından başlayarak ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümü ve sonrasında yaşanan gelişmeler öğrencilere sorulmaktadır. LGS’de inkılap bölümünden sorumlu olunan konular aşağıda listelenmiştir;
Yukarıda verilen listedeki konu başlıklarından sorular sorulmaktadır. İnkılap tarihi sözel bölümler arasında etken derslerden birisi olması nedeniyle öğrenciler tarafından bolca çalışılması gereken bir derstir. Ağırlıklı olarak ezber olması nedeniyle öğrencilere LGS cep kitap tavsiyeleri yapılırken konular hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen öğrenciler için cep kitaplarına ek olarak 8. sınıf test kitabı LGS set kaynakları da tavsiye edilmektedir. Tarih ve olayların ezberlenmesi ve öğrenilmesinin amaçlandığı inkılap dersi öğrenciler için sadece Türk tarihini kapsamaktadır. İnkılap tarihi ile ilgili kitap tavsiyeleri aşağıda listelenmiştir;
Kitapları genel olarak soru bankası örneklerinden oluşmasına karşın LGS kitap önerileri arasında da tercihler yapılabilmektedir. Öğrencilerin genel olarak ezber yaptığı bir ders olması nedeniyle cep kitapları sıklıkla tercih edilirken aynı zamanda soru bankası ve deneme sınavları ile İnkılap tarihi becerileri kazanılmaktadır. LGS kitap konuları arasında öğrencilerin yorumlama ve ezberleme kabiliyetlerinin artırılması amaçlanırken aynı zamanda sınavda da sözel alanının önemli dersleri arasında yer alan inkılap tarihine alıştırma yapılmaktadır. Kitaplar genel olarak 1. dönem için ayrı 2. dönem için ayrı sunulmaktadır. Sınava kısa bir süre kala öğrenciler son çalışmalarını yapabilmek için tüm yılı kapsayan kitapları tercih ederek çalışmalarına hız verebilmektedir.
Ortaokul kademesinde eğitim alan öğrencilere verilen derslerden bir tanesi olan din kültürü ve ahlak bilgisi dersi de LGS’de müfredat içerisinde yer alan ve öğrencilere soruların sorulduğu bir derstir. Öğrencilerin sınav hazırlık döneminde çalıştığı derslerden birisi olan din kültürü dersinin kitapları konu anlatımlı olabildiği gibi aynı zamanda sadece soru bankası olarak da öğrencilere kaynak olabilmektedir. LGS’de din kültürü alanında sorulan soruları için aşağıdaki konu başlıklar listelenmiştir.
MEB müfredatında yer alan bu konulardan sorular hazırlanarak öğrencilere sunulmaktadır. Sınavda 10 sorunun sorulduğu din kültürü alanı sözel bir alan olmasının yanı sıra sırlama ve puanların değişmesinde etkin rol oynayan dersler arasında yer almaktadır. LGS din kültürü dersi için kitap tavsiyeleri ise aşağıda listelenmiştir:
Sözel alan içerisinde öğrenciler tarafından çözülmesi gereken ve sıralamadan puanlamaya çok ciddi farklılıklara neden olan İngilizce, sınavda 10 sorunun sorulduğu, öğrencilerin yeterliliklerinin ölçüldüğü bir alandır. Lisede dil sınıfı seçmek isteyen ve geleceğini yabancı diller üzerine yoğunlaştırmak isteyen öğrenciler için başlangıç aşaması olan LGS kaynak kitapları ile öğrencilere destek sağlamaktadır. Yeni sistem LGS test kitapları arasında MEB müfredatlarından belirlenerek hazırlanan kitaplar öğrencilere yönelik olarak yapılmaktadır. LGS’de İngilizce alanından çıkacak konular ise;
Konuları olurken öğrenciler genel olarak konu anlatımlı kaynaklara yönelmektedir. Konu anlatımlı kaynaklar ile birlikte soru bankası ve denemeleri de tercih eden öğrenciler LGS İngilizce test kitapları tercih ederek de konuları pekiştirebildiği gibi aynı zamanda LGS çalışma kitapları tercih ederek sınavın son gününe kadar çalışmalarını sürdürebilmektedir. LGS İngilizce kitap tavsiyeleri şöyle sıralanabilmektedir:
LGS İngilizce kaynakları genel olarak konu anlatımlı, soru bankası, deneme ve cep kitaplarından oluşurken gelecek planlamalarını yabancı diller üzerine kurmak isteyen öğrenciler tarafından çalışılması ve yüksek netlerin yapılması gereken alanlar arasında baş sırada yer almaktadır. LGS kitapları arasında öğrenciler tarafından tercih edilen İngilizce kaynak kitapları aynı zamanda LGS test kitapları tüm dersler kaynakları içerisinde de kendine yer bulmaktadır.
Matematik, bölüm seçimlerinde en fazla mesleği kapsayan ve öğrencilerin en fazla tercih ettiği alanların başında gelmektedir. Sayısal alanda en fazla sorunun sorulduğu derslerden bir tanesi olan matematik, konu anlatımlı cep kitabı, soru bankası ve denemeleri ile çok sayıda farklı kaynağa ve soru çeşidine sahiptir. LGS matematik öğrenciler tarafından zorluk yaşanan konuları ve soruları ile çok çeşitliliği olan bir ders olması nedeniyle öğrencilerin çok sayıda soru çözmesi gereken derslerden bir tanesidir. LGS matematikte ağırlıklı olarak çıkan soruların konu dağılımları ise şu şekildedir;
LGS matematik hazırlıkları yapan öğrenciler sıklıkla LGS matematik test kitapları tercih ederken çok sayıda farklı soru çözen öğrenciler sınav anında daha rahat olmaktadır. LGS’de önerilen matematik kitapları, öğretmenler ve uzmanlar tarafından farklılık göstermektedir. Öğrenciler matematik kaynaklarını bitirerek, sürekli yeni kaynaklardaki soruları çözerek sınava hazırlanabilmekte ve yüksek puanlar alabilmektedir..
Fen Bilimleri de LGS’de sayısal alanda öğrencilerin yeterliliklerinin anlaşılması için yer alan derslerden bir tanesidir. Sayısal bölümler arasında fen bilimlerinin farklı alanlarında tercih yapacak öğrenciler için gerekli olan ders fen bilimleri de tıpkı matematikte olduğu gibi çok sayıda sorunun çözülmesi ve mantığının anlaşılması gereken dersler arasında yer almaktadır. LGS’de fen bilimleri konu dağılımları ise şöyledir:
Yukarıda listelenen konulardan sorular, sınavda öğrencilere sorulmaktadır. Toplamda 20 sorunun sorulduğu sınavda öğrencilerin netlerini artırabilmesi ve başarı elde edebilmek için çok sayıda soru ve deneme çözmesi gerekmektedir. LGS fen test kitapları önerilenler arasında yer alırken aynı zamanda LGS konu anlatımlı test kitapları önerileri içerisinde de sıklıkla yer almaktadır. LGS fen kitap önerileri farklı öğretmen ve uzmanlar tarafından farklı kaynakları kapsarken genel olarak öğrencilerin çok sayıda kaynağı olması tavsiye edilmektedir. LGS fen bilimleri kitap tavsiyeleri aşağıda listelenmiştir.
LGS kaynakları alınırken tek dersten oluşan kitapların alınabileceği gibi aynı zamanda tüm dersleri kapsayan kitaplar da tercih edilebilmektedir. LGS deneme test kitapları sayesinde eksiklerin görülebilmesi ve bu eksiklerin giderilmesi soru bankaları ve denemeler ile sağlanırken LGS paragraf kitapları sınavın son gününe kadar kullanılabilmektedir.