Tükendi
Gelince Haber VerElinizdeki kitap ilklerden biri, son 20 yıl içinde Türkiye’de Kıta Çin’li yazarların kaleminden çıkan bir kitap yayınlanmamıştı. Kitap, günümüz dünyasının en tartışmalı süreçlerinden olan küreselleşmeyi, küreselleşme çağında kapitalizm ve sosyalizm arasındaki ilişkileri, fakat aynı zamanda çelişkileri içinde ele alan özgün bir yaklaşım sunuyor. Yazarlar, oldukça zengin somut veri sunumunun yanı sıra, küreselleşme ile kapitalizm arasındaki ilişkileri Marksist bir model içinde analiz ederek, süreç içinde dünya sosyalizminin gelişmesi için doğan koşullara ve fırsatlara dikkat çekiyorlar.
Kitabı özgün kılan diğer bir yön, Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa’daki büyük altüst oluştan sonra dünya sosyalist hareketinin geçirdiği büyük krizin ardından, toparlanmasını analiz etmesidir. Kitap, dünya sosyalist hareketi üzerine düşünsel ve pratik alanda kaydedilen yeni ilerlemeler, dünyadaki Marksist ve sol akımların günümüzdeki durumu üzerine verilere dayalı değerlendirmeler sunmaktadır.
Son on yıllarda Kıta Çin’i daha çok artan ekonomik gücü ve uluslararası statüsü ile dikkat çekmektedir; oysa Çin, 20. yüzyılın sosyalist akımı içerisinde en dramatik tarihi deneyleri yaşamış ender ülkelerden biri olarak sancılı bir arayış içinde 1980’lerde yeni bir konumlanma içine girerek iç istikrarını sağlayabilmiş görünüyor. Elinizdeki kitap, Çinli Marksistlerin bu zorlu arayış sürecini, ciddi problem alanlarını ve bu zorlukların aşılıp, yeniden nasıl konumlandığına ilişkisin oldukça zengin bilgiler sunmaktadır.
Dünya nüfusunun dörtte birini barındıran ve aynı zamanda şimdiden önemli bir dünya gücü olan Kıta Çin’inin kürselleşme ve kapitalizme karşı nasıl etkide bulunacağı dünya üzerinde yaşayan insanları önemli ölçüde etkileyecektir. Bu aynı zamanda 21. yüzyılda sosyalizm ile kapitalizm arasındaki ilişkilerin gidişine de büyük etkide bulunacaktır. Yazarlar, Çin’in geleceğini belirleyecek güçlü tercihler konusunda birinci elden bilgiler vermektedir. Okuyucu kitapta bu konuda geniş bir malzeme bulacaktır.