Tükendi
Gelince Haber VerAslı olduğu gibi muhafaza edilen tek mukaddes kitap: Kur’ân-ı Kerim
Kur’ân`ı Kerim indiği dönemden günümüze kadar gençliğini ve tazeliğini muhafaza etmiştir. Çünkü o, İlâhî koruma altındadır. Müslümanlar, ilk günden itibaren Kur’ân`ı anlamak için gayret sarf etmişlerdir.Onu en başta Hz. Peygamber`den (s.a.v) sorarak öğrenmişler, daha sonra gelenler sahabeden, sonradan gelenler sahabeden öğrenenlerden öğrenmişler ve anlamaya çalışmışlardır. Bu vesileyle yüzlerce yıllık bir tefsir ilmi birikimi ve geleneği günümüze aktarılmıştır.
Tefsir-Meal ilmi ve Tefsîr-i Mevâkib
Osmanlı dönemi medreselerinde üzerinde önemle durularak öğretilen ilimlerin başında tefsir ilmi gelmektedir. Tefsir ilmine gösterilen bu özel ilginin neticesinde o dönemde çok sayıda müfessir yetişmiş ve birçok tefsir çalışması yapılmıştır. Tefsiri Mevakib | Kuranı Kerimin Meal Tefsiri, İsmâil Ferruh Efendi (v. 1840) tarafından, Horasanlı müfessir, mutasavvıf ve şair Hüseyin Vâiz Kâşifî’nin (v. 910/1504-1505) Mevâhib-i ?Aliyye adlı Farsça tefsirine, kısmî ilaveler ve kısaltmalar yapmak suretiyle tercüme ettiği bir tefsir-meal çalışmasıdır.
Tefsiri Mevakib | Kuranı Kerimin Meal Tefsiri ve Abdülhamid Han
İsmail Ferruh Efendi’nin bu tefsiri, Sultan Abdülhamid Han döneminde Rumeli ve Anadolu Kazaskerleri, Şeyhü’l-İslâm, Nakîbü’l-eşrâf gibi on üç kişilik bir heyetin tetkikinden geçmiştir. Tefsiri Mevakib | Kuranı Kerimin Meal Tefsiri, Sultan İkinci Abdülhamid Han devrinde defalarca basılmıştır.
Tefsiri Mevakib | Kuranı Kerimin Meal Tefsiri ’in ayırıcı özellikleri nelerdir?
İçeriğinin sade, anlaşılır ve akıcı olmasıdır. Tefsiri Mevakib | Kuranı Kerimin Meal Tefsiri `de; kıssalar, nâsih-mensûh, hurûf-ı mukattaa, muhkem, müteşâbih gibi Kur’ân ilimleriyle alakalı geniş malumât bulunmaktadır. Tefsiri Mevakib, hem yazıldığı dönemde tercih edilen muhtasar bir tefsîr olması hem de muhtevası bakımından tercüme/meâl türüne misal teşkil etmesi bakımından büyük öneme hâizdir. Tefsiri Mevakib | Kuranı Kerimin Meal Tefsirinin dili, yazıldığı döneme tanıklık etmesi açısından, halkın anlayacağı, sade, akıcı bir üsluba sahiptir. Birçok basımı yapılmasıyla, o dönemin en çok tercih edilen meâllerinden biri haline gelmiştir.
Semerkand Yayınları neden bir meâl-tefsir çalışması yayınlıyor?
Büyük Velî Merhum Şeyh Seyyid Abdülbaki el-Hüseynî [kuddise sirruhu] tarafından eserin günümüz Türkçesine kazandırılmasını tavsiye edilmesinin ardından ilmi bir heyet tarafından üç yıllık bir çalışma sonucunda hazırlanıp, kazandırılmıştır.