Tükendi
Gelince Haber VerKöpek Kalbi kitabı, Sovyet Rus roman ve oyun yazarı Mihail Afanasyeviç Bulgakov tarafından 1925 yılında kaleme alınan, Batı’da 1968 yılında SSCB’de ise 1987 yılında yayımlanan ve sokak köpeği Şarik’in öyküsünü anlatan, Rus Devrimi’nin toplumsal sonuçlarına odaklanmış hiciv, bilim kurgu ve distopik kurgu türünün özelliklerini taşıyan eserdir. Bolşevizm ve Sovyet toplumunu eleştiren kitap, Bulgakov’un hiciv ve kara mizah yeteneğini gösterdiği eserlerindendir. 1988 tarihinde Vladimir Bortko’nun yönetmenliğinde filme uyarlanmıştır. Rus Devrimi’nin toplumsal sonuçlarına odaklanan kitap fazlaca tartışma yaratmış ve hem Rusya’da hem de Batı’da geçen yüzyılın sakıncalı kitapları arasında gösterilmiştir.
Mihail Afanasyeviç Bulgakov (15 Mayıs 1891 - 10 Mart 1940), tıp okuyup hayata hekim olarak atılan fakat sonradan yazarlıkta karar kılan Sovyet Rus roman ve oyun yazarıdır. Mizah yeteneği, edebiyat dünyasında öne çıkan fantastik öğeleri ve keskin yergileriyle Sovyet yaşam tarzına yönelik sert eleştirilerde bulunan Bulgakov, eleştirileri yetkililerin kabul edemeyeceği bir noktaya gelince, 1930 yılına doğru yapıtlarının yayımlanması yasaklanan bir yazardır. Günümüzde eserleri birçok dile çevrilen Mihail Afanasyeviç Bulgakov’un en ünlü eserleri “Köpek Kalbi” ve "Usta ile Margarita"dır.
Köpek Kalbi kitabının fiyat aralığı 11,70 TL ve özel baskılar dahil 35,75 TL arasında değişiklik göstermektedir. Köpek Kalbi kitabının fiyatını belirleyen faktörler aşağıda listelenmiştir.
Köpek Kalbi kitabının yazarı Mihail Afanasyeviç Bulgakov’dur. Mihail Bulgakov, 15 Mayıs 1891 tarihinde Ukrayna’nın başkenti olan Kiev’de dünyaya gelmiştir. İlahiyat profesörü bir babanın oğlu olan yazar, Birinci Dünya Savaşı yıllarında, tıp fakültesinden mezun olmuştur fakat doktorluğu sevmemektedir. Askerlik görevini bir köyde pratisyen doktor olarak tamamlayan yazar, "Genç Bir Köy Hekimi" isimli eserini yazarken bu dönemde yaşadığı anılarından yararlanmıştır. Bulgakov, deneyim-gözlem ve birikimlerine dayanarak kaleme aldığı öykülerinde yaşamı tüm gerçekliği ile anlatmaktadır. Genç Bir Doktorun Anıları isimli eserindeki genç doktor karakterler, tıpkı yazarın kendisi gibi doktorluğu sevmemekte ve tıp eğitimi aldıkları için pişmanlık duymaktadır. Bir insanı yaşatmaya çalışırken öldürmekten korkmaktadırlar. Bulgakov, eserlerinde de yansıttığı gibi sevmediği doktorluk mesleğini dört yıl yapabilmiş, 1920 yılından sonra bırakmış ve kendini tamamen edebiyata vermiştir.
Mihail Afanasyeviç Bulgakov, 1925 yılında Tolstoy adına düzenlenen bir edebiyat gecesinde oldukça donanımlı, Fransızca bilen ve edebi zevk sahibi Lyubov Belozerskaya ile tanışmış ve aşık olmuştur. Bu tanışmadan kısa süre sonra da Belozerskaya ile evlenmiştir. Lyubov Belozerskaya, Beyaz Muhafız, Köpek Kalbi ve Moliere Efendi eserlerini de eşi Lyubov Belozerskaya ithaf etmiştir.
Mihail Bulgakov, eserlerinde Sovyet yaşam tarzına yönelik sert eleştirilerde bulunmuş bir yazardır ve eleştirileri yetkililerin kabul edemeyeceği bir noktaya gelince, eserlerine yayım yasağı gelmiştir. Bu yasak nedeniyle 1929’da başlayan ve 3,5 yıl süren zorlu bir kriz dönemi yaşamıştır. Hiçbir kitabını yayımlatamayan, oyunlarını sergileyemeyen yazar, yazmaya ara vermiş, yurt dışına çıkma kararı almıştır. Yurt dışına gitmek için Stalin’e mektup yazan, yazar hedefine ulaşamamıştır.
Mihail Afanasyeviç Bulgakov, kendisi gibi evli olan Elena Sergeevna ile aşk yaşamıştır. Bir süre ayrı kalsalar da birbirlerine aşık olan çift 4 Ekim 1932 tarihinde evlenmiştir. 10 Mart 1940 tarihinde henüz 49 yaşında iken böbrek yetmezliğinin ilerlemesi sonucu vefat eden yazarın mezarı Anton Çehov’un mezarının da yer aldığı Novodeviçi Mezarlığı içindedir. Ailesinin Kiev’deki evi de bir edebi müzeye dönüştürülmüş ve "Mihail Bulgakov Müzesi (Bulgakov Evi)" adını almıştır.
Mihail Afanasyeviç Bulgakov’un otobiyografik unsurlar barındıran romanı "Beyaz Muhafız" ilk kez, 1925 yılında Sovyet dönemi edebi dergilerinden olan Rossiya’da yayımlanmıştır fakat seri tamamlanamadan dergi kapatılmış ve eserin baskısı 1966 yılına kadar yapılmamıştır. Yarı otobiyografik eserde, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yaşayan ve kendilerini kaotik iç savaşın ortasında bulan Turbin ailesinin öyküsü anlatılmaktadır. Turbin ailesinin yaşadığı kayıp ve sosyal karmaşa etrafında devrimin ve yaşamda ortaya çıkan belirsizliklerin neden olduğu varoluşsal krizler anlatılmaktadır.
Bulgakov’un en ünlü eserlerinden biri "Usta ile Margarita" isimli fantastik bir kurguya sahip toplumsal eleştiri romanıdır. Yazarın 1930 yılında yazmaya başladığı ve yaşamının son yıllarında kadar üzerinde çalıştığı eser 1938 yılında tamamlanabilmiştir. İronik bir üslupla kaleme alınan eser, Stalin döneminin fantastik bir panoramasıdır ve eserin merkezinde toplumsal eleştiri vardır. Eser ilk yayımlandığında sansüre uğramıştır. İki farklı zamanın anlatıldığı kitapta roman içinde roman tekniği kullanılmıştır ve postmodern edebiyata öncülük etmiştir. 20. yüzyılın en iyi romanlarından biri olarak anılan eser, uzun süre yasaklanmıştır ve ancak Mihail Bulgakov’un vefatından sonra eşinin çabaları ile 1966-67 yıllarında, Moskova Dergisi’nde yayımlanmıştır. İlk Türkçe çevirisinin tarihi de 1968’dir.
Mihail Afanasyeviç Bulgakov’un Ölümcül Yumurtalar, Adem ve Havva, Morfin, Hayatımızın Bir Günü, Şeytani, Bir Delinin Hikayesi, Son Günler gibi eserleri Türkçeye çevrilmiş ve birçok okurun beğenisini kazanmıştır. Eserleri sinemaya da uyarlanan yazarın “Köpek Kalbi” isimli kitabı 1988 tarihinde Vladimir Bortko’nun yönetmenliğinde filme uyarlanmıştır. Sovyet yapımı filmin Türkçe altyazılı şekline ulaşmak mümkündür.
Köpek Kalbi kitabının sayfa sayısı 136’dır. Fakat kitabın sayfa sayısı yayımlandığı yayınevi ve özel baskılara göre değişiklik göstermektedir.
Köpek Kalbi, hiciv türünde bir eserdir. Bilim kurgu ve distopik kurgu özellikleri de taşıyan eserde sokak köpeği Şarik’in öyküsü anlatılmaktadır. Hiciv: Bir kurum, kişi veya toplumu alaylı tarzda eleştirme ve eleştiri metinlerinin oluşturduğu edebi türe verilen addır. Yergi anlamına gelmektedir. Hiciv kelimesi Türkçeye Arapça üzerinden geçmiştir. Hiciv türünde üç eser aşağıda listelenmiştir.
Köpek Kalbi kitabında sokak köpeği Şarik’in dünyaca ünlü Rus bir cerrah tarafından tehlikeli bir insan-hayvan türüne dönüştürülmesi anlatılmaktadır. Profesör Filipoviç, sokaktan alıp evine götürdüğü, beslediği Şarik’i ameliyat etmekte, er bezlerini ve hipofiz bezini kötü bir suçlununkilerle değiştirmektedir. Bu işlem sonrasında Şarik arsız, yüzsüz, şehvet düşkünü ve kaba saba bir insana dönüşmektedir. Bu dönüşüm sonrasında insan haliyle profesörün saygın yaşamını cehenneme çeviren Şarik, Sovyet devletinde kendine bir iş bulabilmekte ve ideal sosyalist bir vatandaşa dönüşmektedir. Köpek Kalbi kitabı, 1917 Rus Devrimi’nin toplumsal sonuçlarına odaklanmakta, insan doğası üzerinden burjuva ve proleterya görünümlerini hicvetmekte, her şeyi bir sisteme oturtmaya çabalayan yeni rejime alegorik bir dille karşı çıkmaktadır.
Köpek Kalbi kitabından alınan "Şunu anlayın ki, asıl korkunç olan artık köpek kalbi değil, insan kalbi taşıması. Hem de doğada var olanlar arasında en rezilini." ve "En önemli şey gözlerdir! Tıpkı barometre gibidirler. Kimin Ruhunda büyük bir kuraklık var, kim durduk yere böğrüne tekmeyi yapıştırabilir, kim kendi gölgesinden bile korkar, hepsini ele verir." alıntıları kitabın konusu hakkında fikir vermektedir.
Köpek Kalbi kitabının karakterleri aşağıda listelenmiştir.
Köpek Kalbi kitabı birçok kitapseverler için uygundur. Köpek Kalbi, Bolşevizm ve Sovyet toplumunu eleştiren, dünyanın birçok ülkesinde okurların beğenisini kazanmış bir eserdir. Köpek Kalbi kitabını okuyabilecek yaş grupları aşağıda listelenmiştir.
Köpek Kalbi kitabının okurların kişisel gelişimine sağladığı katkılar aşağıda listelenmiştir.
Ciltli ya da ciltsiz olarak bir araya getirilmiş basılı ya da el yazılı kâğıt yapraklar bütününe kitap adı verilmektedir. Kitaplar okurları için bilgilenme ve kültürel gelişme aracıdır. Görsel ve içerik bakımından sanat yapıtı olarak kabul edilen kitapların korunması için fazla ışık, ısı ve nem barındırmayan yerlerde saklanması gerekmektedir.
Kitapların kapakları eserin konusuna uygun olmalıdır. Kapak tasarımları içerikle uyumlu, görseli ve yazıyı birbiri ile birleştiren bir düzende olmalıdır. Kitap kapakları, birçok okurun kitap hakkındaki ilk fikrinin oluşmasında etkilidir. Bu nedenle kapakta kullanılan görsel unsurların, konunun anlamını görsel açıdan estetik bir biçimde anlatması önemlidir. Birçok okurun kitap seçiminde kapakların etkisi olduğu yani kapak tasarımının, kitapların satışını etkilediği bilinmektedir. Okuyucuya hitap eden, kitap hakkında olumlu izlenim oluşturan kapakların satışı artmaktadır.
Kitap kapakları; illüstratör, tasarımcı veya grafik tasarımcı tarafından tasarlanmaktadır. Tasarımcı, kapağını tasarlayacağı kitap hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Kitap kapağı tasarımı konusunda deneyimli ve tasarım konusunda yeteneği olan tasarımcıların tasarladığı kitap kapakları, kitapların ön plana çıkmasını sağlamakta, satışını artırmaktadır.
Köpek Kalbi kitabı için kapak fotoğrafının çizilme aşamaları aşağıda listelenmiştir.
Köpek Kalbi kitabı için kullanılan malzemeler ve malzemeler kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir.
Köpek Kalbi benzeri diğer eserler aşağıda listelenmiştir.
Mihail Bulgakov benzeri diğer yazarlar aşağıda listelenmiştir.