Tükendi
Gelince Haber VerKedi ve köpek kardiyolojisi gerek dünyada gerekse ülkemizde sürekli gelişim göstermektedir. Ülkemizde kedi ve köpek populasyonunun giderek artması ve yaşlanmasıyla birlikte, sistem hastalıkları içinde kardiyovasküler hastalıkların oranı %10’un üzerine çıkmıştır. Kardiyovasküler hastalıkların tanısında ve tedavilerinin takibinde önemli, hekimliğimiz için yeni bir teknolojik muayene metodu olan ekokardiyografik değerlendirmelerin de giderek artmasıyla kardiyovasküler hastalıklar daha bilimsel olarak değerlendirilebilmektedir.
Bu kitabın hazırlanmasındaki ilk amaç kedi ve köpeklerde kardiyovasküler hastalıkların teşhis ve tedavilerinde saygıdeğer meslektaşlarımıza rehber olmaktır. Diğer bir amaç kedi ve köpek kardiyolojisindeki araştırmalara ışık tutmaktır.
Klinik kedi ve köpek kardiyolojisi altı bölümden oluşmaktadır. 1. Bölüm’de fizyolojik bilgilerin verildiği normal kardiyovasküler sistem konusunda bilgiler verilmektedir. 2. Bölüm kardiyovasküler klinik ve laboratuvar muayeneler hakkındadır. Kardiyolojik tanının verildiği 3. Bölüm’de kardiyak oskultasyon, EKG ve Holter uygulaması, tansiyon ölçümü, radyografi ve ekokardiyografi konularında temel bilgiler verilmektedir. Bo¨lu¨m 4 sistolik ve diyastolik disfonksiyonlar ve yetmezlik tedavisini içermektedir. Kardiyovasküler hastalıkların verildiği Bölüm 5’tekonjenital kardiyovasküler hastalıklar ve edinsel kardiyovasküler hastalıklar yer almaktadır. 6. Bölüm kardiyavasküler hastalıkların teşhisleri ve tedavilerine yönelik olgu analizlerini kapsamaktadır. Böylece olgu örnekleriyle kedi ve köpek kardiyolojisi daha kolay anlaşılabilmektedir. Kitabın ilgililere faydalı olması dileğiyle.