Tükendi
Gelince Haber VerSTK’lar, ku¨reselleşen du¨nyanın her geçen gu¨n daha da önemli aktörleri hâline gelmeye devam ediyor. Özellikle bir yanda teknolojik gelişmeler ve bunun getirdiği israf içindeki lu¨ks tu¨ketime karşı, diğer yanda en temel insani ihtiyaçların dahi karşılanamadığı bir manzara içinde, STK’ların önemi her geçen gu¨n daha da artıyor. Ancak gelinen noktada sivil toplum ekonomisinin du¨nya ekonomisindeki yerinin henu¨z konuşulabilecek seviyede dahi olduğunu söyleyemiyoruz. Sunduğu hizmetlerle bir yandan pek çok problemin çözu¨mu¨ne doğrudan katkı sunan, diğer yandan du¨nyadaki sosyal adaletin savunuculuğunu yapabilecek olan bu kurumlar, maalesef henu¨z kendi ayakları u¨zerinde duran, gu¨çlu¨ ve su¨rdu¨ru¨lebilir yapılara sahip değildir.
Su¨rdu¨ru¨lebilir bir sistemin en önemli unsurlarından biri gerekli kaynaklara zamanında ve yeterli miktarda sahip olabilme kabiliyetidir. Bu noktada, STK’ların su¨rdu¨ru¨lebilir bir yapıya sahip olabilmeleri için su¨rdu¨ru¨lebilir bir kaynak geliştirme sistemine sahip olmaları gerektiği ortadadır.
Bu kitapta, bu doğrultuda, STK’larda su¨rdu¨ru¨lebilir bir kaynak geliştirme sistemi kurmanın esaslarını açıklamaya çalıştım. İlk u¨nitede kaynak tanımı ile birlikte kaynak geliştirmenin STK’lar için önemine; ikinci u¨nitede bağış, hibe, sponsorluk, iktisadi işletme geliri, diğer finansal gelirler ve u¨ye aidatları gibi kaynak tu¨rlerine ve bunların kurumlara getirmiş olduğu avantajlarla birlikte yu¨ku¨mlu¨lu¨klere; u¨çu¨ncu¨ u¨nitede kaynak geliştirme ve kullanımındaki ku¨resel ve yerel dinamiklere; dördu¨ncu¨ u¨nitede ise su¨rdu¨ru¨lebilir bir kaynak geliştirme sistemine özgu¨ ilkeler, stratejiler, organizasyonel yapılanma, operasyonel planlama, iş ve insan yönetimi ile su¨rekli gelişim esaslarına değindim. Bölu¨mlerin sonuna, kısmen bölu¨m içinde anlatılanların hatırlanmasına kısmen de kendi tecru¨beleriniz ile bunları örtu¨ştu¨rerek konular u¨zerinde daha fazla du¨şu¨nu¨lmesine yönelik sorular ekledim.