Tükendi
Gelince Haber VerÜlkelerin idari sistemlerin karşılaştırılması, insanların devletli yaşama geçişleri kadar eski bir geleneğe sahiptir. Ancak, bu karşılaştırmanın sistematik şekilde gerçekleştirilmesi, İkinci Dünya Savaşı sonrası Soğuk Savaş Dönemi’nin bir siyasi projesi olarak başlayıp, zamanla gelişerek günümüzde çok daha kapsamlı hale geldi. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında Asya, Afrika, Okyanusya ve Güney Amerika kıtalarında küçüklü büyüklü birçok devletin ortaya çıkması, bu devletlerin idari sistemlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesine yönelik bir ilgi meydana getirmiştir.
Kamu yönetimini hala popüler ve geçerli kılan yönü, ampirik dünyayla olan ilişkisinin güçlü olmasıdır. Kamu yönetimi dahil birçok sosyal bilim alanlarına yöneltilen gerçek dünyadan kopuk olarak kendi sanal dünyalarını oluşturdukları tezi, karşılaştırmalı kamu yönetiminde en aza indirgenir. Çünkü, çeşitli ülkelerin kamu yönetimleri ampirik olarak karşılaştırılmak suretiyle, dünya üzerinde mevcut farklı idari yapılar ile bunların işleyiş ve iş yapma kültürlerinin incelenmesi yöneticiler ve politika yapıcılar için içerisinde yaşanılan dünyayı kavrama, farklı ülkelerin tecrübelerinden faydalanma ve dış dünya ile temas kurma anlamında çok değerli veriler üretilebilir. Herhangi bir ülkede bulunan idari ve siyasi yapıların varlık nedenleri, başarı ve başarısızlık durumları ve bunların başka ülkelere transfer edilebilirlikleri, karşılaştırmalı kamu yönetimi alanındaki çalışmalarla anlaşılabilir.
Bu kitap, özellikle lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde kamu yönetimi, siyaset bilimi, kamu politikası ve diğer sosyal bilim alanlarında öğrenim gören öğrenciler için temel bir başvuru kitabı işlevi görecektir. Ayrıca, karşılaştırmalı kamu yönetimi alanına ilgi duyan akademisyenler ve uygulamacılar için de faydalı olacaktır.
Ateş, H. (Ed.) (2022) Karşılaştırmalı Kamu Yönetimi, Ankara: TİAV Yayınları.