Tükendi
Gelince Haber VerTemel hukuki ilişkinin alacaklı ve borçlusu, borçlunun kambiyo taahhüdü altına girmesiyle birlikte kambiyo alacaklısı ve kambiyo borçlusu sıfatını da kazanırlar. Kambiyo alacaklısı kambiyo borçlusuna karşı hem kıymetli evrak hukukundan kaynaklanan hem de icra ve iflas hukukundan kaynaklanan avantajlara sahiptir.
Soyutluk ilkesi gereğince temel ilişkideki aksaklık ve sakatlıklar kambiyo ilişkisine yansımaz. Bu sebeple alacaklının temel ilişkiden kaynaklanan alacağı sakatlansa dahi kambiyo ilişkisinden doğan alacağı bundan etkilenmez ve geçerliliğini korur.
Temel ilişkiye ek olarak, kambiyo alacağına dayanan kişi alacağını kambiyo senetlerine özgü takip yoluyla elde etme imkanına sahiptir. Diğer ilamsız takip yollarına göre oldukça avantajlı bir imkana sahip olan kambiyo alacaklısı alacağı rehinle temin edilmiş olsa dahi önce rehne başvurmak zorunda değildir. Takip talebinin icra müdürlüğüne iletilmesi üzerine ödeme emri ilamsız takipten farklı olarak 3 gün içinde değil hemen gönderilir. Ödeme emrine itiraz edilmesi malların haczedilmesini engellemez.
Kambiyo alacaklısına karşı, borçlunun elindeki en önemli imkan menfi tespit davası olarak görülmektedir. Zira menfi tespit davası açılabileceği zaman bakımından, açabilecek kişiler bakımından, konusu bakımından borçlu için oldukça elverişli iken; dava içinde verilecek tedbir kararları ve dava sonunda verilecek hüküm bakımından da alacaklıya karşı oldukça etkilidir.
Çalışmada, ticaret hayatında oldukça sık kullanılan kambiyo senetlerinin alacaklısına sunduğu özel imkanlar karşısında, kambiyo borçlusunun sahip olduğu en önemli hukuki yol olan menfi tespit davası incelenmiştir.