Tükendi
Gelince Haber Ver1 Deniz Saraç Kimdir?
6 Asım Öztürk – Ülkemin Gerçeği (Şiir)
7 Betül Çotuksöken – Felsefenin Gör Dediği Kant’ta Antropontolojik Olan Nedir?
Hepimizin bildiği ve sıkça yinelediğimiz gibi, felsefe tarihinin iki anlamı vardır. Birinci anlamında felsefe tarihi filozofların özgün söylemlerinin toplamıdır. Bu anlamdaki felsefe tarihinin yapıcısı ya da yaratıcısı filozoflar olmakla birlikte, onların da çoğun, amaçlarına göre, tüm felsefi söyleme, başka bir deyişle, filozoflar topluluğunun söylemlerine yaslandıkları, onlarla hesaplaştıkları, onları eleştirdikleri en sık rastlanan durumdur.
12 Cem Çelebi – Sen Yaşayınca (Şiir)
13 Eda Şen – Felsefi Düşünme Yönteminin Gündelik Yaşama Uygulanması: Tanım
Bu yazıda felsefi düşünme yönteminin gündelik yaşamdan bir konuya nasıl uygulanabileceğine yönelik bir denemede bulunacağız. Kullanılacak yöntem felsefede tek ve kesin yöntem olarak ileri sürülemeyecekse de genel çerçeve çizecektir. Bu bağlamda kullanılacak örnek terim tanım olacaktır.
15 Sayıl Cengiz Gündoğdu – Gerçekçi Yazar Adnan Özyalçıner’in Öykülerinin Estetik Kategorilere Göre Değerlendirilmesi – VI
Şimdi burdan baktıkta, yazınsal dünyada karakteri devindiren itkiler ne olabilir. Burada sorun şudur. Yazınsal karakterin kendi dünyası, inançları, doğruları olacak mı. Değilse yazınsal karakter yazarı mı izleyecek...
18 İbrahim Tığ – Velhasıl (Şiir)
19 Tahir Şilkan – Köy Enstitülerinden Yetişen Yazarlar: Mahmut Makal
Köy gerçekliğini edebiyatımıza kazandıranlardan olan Köy Enstitülü öğretmenlerin öncü yazarlarından Mahmut Makal, ilk olarak Bizim Köy ile tanınmıştı. Bizim Köy’ü yazdığında henüz yirmi yaşında bile olmayan Mahmut Makal Orta Anadolu’nun, yazdığı kitaplarda ayrıntılı olarak anlattığı, karanlık, yoksul, kurak, verimli tarım toprakları olmayan, bilimin aydınlığından yoksun bir köyünün çocuğudur.
22 Yusuf Çotuksöken – Sözvarlığını Geliştirme Yollarından Biri: “Aktarma” ve Türkçedeki Görünümü
Sözvarlığını geliştirme yollarından biri de, gereksinme duyulduğunda yabancı ve akraba dillerden yapılan “aktarma”lardır. Aktarma, “yabancı dillerle akraba dillerden sözcük, ek, ses vb alıp sözvarlığına katma” anlamına gelir.
27 Hasan Akarsu – Kutsal Kısır Döngü
Gazeteci, yazar Merdan Yanardağ, İçtihad Kapısı, İslamo-Faşizm kitaplarının süreği olan Kutsal Kısır Döngü yapıtında, kısır döngüye dönüşen İslam dünyasının geri kalmışlığının nedenlerini inceler.
29 İsmet Alıcı – Muzip (Şiir)
30 Aydın Karaküçük – Köpeklerimiz ve 5199
Bu satırları yazarken, 17 maddeden oluşan “Sokak Hayvanları” yasa tasarısı TBMM’de ilgili komisyona getirilmek üzereydi. Daha önce getirip tepkiler nedeniyle geri çekilen tasarı bu kez büyük bir olasılıkla yasalaştırılacaktır.
36 Uğur Olgar – Günlük (Şiir)
37 Mustafa Günay – Yaralı İnsanların Kayıp Yaşamların Öyküleri
Bayrı’nın yeni öykü kitabı Kekeleme, yaşamın izleriyle yüklü öykülerden oluşmakta. Öykülerde hayal ve gerçek arasındaki ince sınırda dolaşan ruh hallerinin yansımalarıyla karşılaşırız.
39 Kemal Ateş – Günlükler
24.11.2020
Onu köy enstitülü şampiyon Ahmet Bilek’in Almanya’daki yaşamını araştırdığım yıllarda tanıdım. Sessiz Şampiyon’u yazarken yardımını gördüm. Şampiyonumuzun dokuz yıl yaşadığı ve intihar ettiği Köllerbach kasabandan bazı insanlarla temasımı ilkin o sağlamıştı.
42 Ferhat Özen – Dilruba Nuray Erenler, Şiire “Ermiş”
BenDilruba Nuray Erenler dedim, durdum. Onun Sürelâ’sını bir aydır yanımda taşıyordum. Bir iki bakabildimse de yeni okuyabildim. Beklemediğim bir şiir işçiliğiyle karşılaştım, diyebilirim.
44 Bülent Özcan – Bak İşte Geldim Babam (Şiir)
45 Özcan İlter – Dergilerde...
Yapıtın başındaki “sunuş”ta, bu yazıların 1951-1956 yılları arasında çıkan Türk Dili dergisinde yer aldığı belirtilerek şöyle deniyordu: Bu değiniler, o günlerde büyük ilgi görürdü.
47 Sayıl Cengiz Gündoğdu – Bir Zamanlar Tiyatro* “Fuji-Yama”
Tarihte gündemden inmeyen bir sorun var: İnsan, nasıl insanlaşacak? Marx, buna tarih bilmecesi der. Tarih bilmecesi nasıl çözülecek? tarihte her sistem, her düşünce, kökende bu bilmeceyi çözmek istedi. Tarihin dönemeçlerinde insanlaşma için verilen kavgalar boşuna olmadı.
49 Hakan Gügercinoğlu – Pir-i Nexaş (Öykü)
Yaşlı adam, yaklaşık on gündür pencerenin karşısındaki somyada uzanmış, kavaklara konup kalkan sığırcıkları izliyor, köy yerinde ancak bir yatalağın keyif alacağı, mevsim dönümünün telaşlı gölgelerine bakıp içine dolan neşeyi hüzünlü iç çekişlerin arasına gizliyordu.
52 Berrin Taş – Hep Yolda
22 Haziran 2024
Müjdat Gezen’le ilgili ilk söyleyeceğim şu. Kendini olduğu gibi ortaya koymaktan çekinmiyor. Dünyaya bakışını, görüşlerini, yaşamını anlatırken de doğallığını koruyor. Yaşamı boyunca iyi bir insan olmaya çalıştığını söylüyor.
57 Sayıl Cengiz Gündoğdu – Yıldız Güncesi
23 Haziran Paza
Ben bir tiyatro kuracak olsam Yücel Erten’in bu tiyatronun Genel Sanat Yönetmeni olmasını isterdim. Şimdi şu işe bakın. İzmir’in belediye başkanı Cemil Tugay... Üstelik CHP’li. İzmir Belediye Tiyatrosunun sanat yönetmenini görevden alıyor. Görevden alması bir yana 74 gün randevu vermiyor.