Tükendi
Gelince Haber Verİnsanlığa hidayet rehberi olarak gönderilen Hz. Peygamber’in (s.a.v.) hitabı; yalnızca bulunduğu dönem ve mekâna değil, tüm zaman ve mekânlara yönelikti. Özellikle Mekke’nin fethinin ardından yeni din ve onun rehberi ile tanışmak için farklı bölgelerden gelen heyet ve elçiler, İslam davetinin dalga dalga büyüyerek geniş kitlelere yayılmasında önemli bir rol oynamışlardır.
Çevre kabilelerden gelerek sahâbi olma şerefine ulaşan yüzlerce kişi bulunmaktadır ve eserimizde öncelikle tüm bu isimler gün yüzüne çıkarılmaya çalışılmıştır. Ardından da Hz. Peygamber’le (s.a.v.) görüşmelerine dair rivayette bulunanların rivayetleri tespit ve tahriç edilmiştir. Elçiler yılı öncesinde ve sonrasında kabilelerden gelen bu rivayetler, bir döneme ve belli bir kitlenin rivayetlerine ışık tutuyor olması açısından önem arz etmektedir.
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) kendisiyle ve yeni dinle ilk defa tanışan insanlara nasıl davrandığı, dinî emir ve yasaklarda önceliği nelere verdiği ve bunları karşısındaki insanlara ne şekilde ilettiği özellikle davet bağlamında, sonrasında ise günümüz şartları ile örtüştüğü ölçüde diplomatik faaliyetlerde yol gösterici nitelikte olacaktır. Bununla birlikte bu kişilerin İslâm Peygamberi (s.a.v.) ile ilgili ilk izlenimleri, ondan beklentileri, görüşmede neleri önceledikleri, rivayetlerin gerekçesi olan ve zeminini teşkil eden hâdiseleri tespit etmek açısından önemlidir. Heyetler yılı öncesi ve sonrası rivayetlerde bir değişiklik olup olmadığı sorusu da eserin cevap bulmaya çalıştığı sorulardan birisi olmuştur.
Amacımız heyetlerle gelen kişilerin bu süreçle ilgili rivayetlerini incelemek olmasına rağmen, çalışmanın sonuna konuyla ilgili rivayette bulunan diğer sahâbilerin rivayetleri de metin olarak eklenmiş, böylece heyetlerle ilgili ulaşabildiğimiz tüm hadisler bir araya getirilmiştir.
Hayatının her yönünün yeni çalışmalarla incelenmesinin ve günümüze yansıtılmasının “Andolsun ki, Resûlüllah, sizin için ve Allah ve ahirete kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.” (Ahzâb 21) ayeti gereğince faydalı olacağı kanaatindeyiz.