Tükendi
Gelince Haber VerKendi var oluşunu Karga Körtis`in anlatıları üzerinden gerçekleştirmeyi gaye edinen Marlo; mekânsal bir kısıtlanmayı da temsil eden okulda okumayı reddedip, okul mefhumu olarak bütün dünyayı mekân bilip, hayat ve hakikat arayışını bu dünyada bulmayı umut etmekte ve bu hakikat menziline doğru yürümek için yola düşmeyi göze almaktadır.
*Mia karnesini almak için bir başına Fil Yolu Geçidi’ne koyulduğunda, genç Marlo ruhuna ve bedenine sığmayan bir inanç, derin bir yaşam enerjisi ile omuzlarında kutlu bir yük ve kalbinde kutsal bir vazifenin coşkusunu taşıyor gibiydi. Okulun, zihinlerine ördüğü o duvarlarla küçülen hayalleri, daralan ufukları ve Kuzey Ormanı Ülkesi’nin coğrafi sınırlarını hayalleriyle aşıp, Uzak Diyar Ormanları’na ve ötesine doğru seyahatlere çıkıp hem kendini hem de içinde yaşadığı bu evreni tanımanın, varlığın hikmetini kavramanın muhasebesini yapıyordu Marlo. Mia’nın Fil Yolu Geçidi’nde kaybolmaya yüz tutan silüetine son kez bakıp annesiyle yüzleşmek üzere eve adım attığında, dilinde bilge hocası Karga Körtis’in yıllar yıllar önce tutmuş olduğu notlardan bir ifade vardı;
‘Okul kanat, menzil hakikattir. Okul, menzile vardırdığı müddetçe okuldur.’*
Eğitimci Yazar Emir Ali Ergat’ın bu sıra dışı romanı, Kaplumbağa Marlo ve Zürafa Mia’nın heyecanlı okul maceralarını konu edinmektedir. Bir eğitim sistemi eleştirisi olan bu eser; sadece çocuklara değil, büyüklere de hitap etmektedir.