Tükendi
Gelince Haber VerH. Nihâl Atsız’ın Türkçü görüşlerinin en dikkat çekici özelliği, bunların kendi kişiliğini yansıtacak ölçüde “kara romantik” bir mahiyete sahip olmasıdır. O, dünyayı ırklar arasında fasılasız bir savaşın sahası, kendisini ise “millî şuur stratejisti” olarak görmüştür. Bu varoluş mücadelesi içinde ortaya çıktığını savunduğu millî karakter ve ülkünün toplumu dönüştürmede esas olması gerektiğini düşünmüştür.
Bu kapsamlı çalışmada Mutlu Dursun’un açık bir şekilde ortaya koyduğu üzere, Atsız’ın çocukluğu ve aile ortamından çalkantılı Darülfünun yıllarına, 1944 Irkçılık-Turancılık Davasından muhafazakâr ve İslamcı camiayla yaşadığı gerilimlere dek bütün yaşamı Cumhuriyet döneminde gerçekleşen dönüşümlere ışık tutmaktadır. Atsız’ın yazar ve dergici olarak faaliyetleri sonraki kuşakları derinden etkilemiş; Atsız Mecmua ve Orkun gibi dergileri, Bozkurtların Ölümü, Bozkurtlar Diriliyor ve Ruh Adam gibi romanlarıyla Türkçü hareketin hem ilham kaynağı hem de ideologu olmuştur. Onun yarattığı siyasal tavır, ölümünün üzerinden yarım yüzyıl geçse de, Türkçü-Turancı camianın kültürlenme sürecinde merkezî önemini hâlâ korumaktadır.
H. Nihâl Atsız: Türkçü Bir İdeologun Entelektüel Portresi, Atsız ve Türkçülük literatürüne yeni yaklaşımlar sunan, sorgulayıcı ve kapsamlı bir çalışma…