Tükendi
Gelince Haber VerTürk edebiyatının ve siyasal yaşamının en özgün kalemlerinden Falih Rıfkı Atay dil işçiliği, üslupçuluğu, keskin zekâ ürünü polemikçiliği, gözlem gücü ve anlatımının zenginliğiyle yaşayan Türkçenin en büyük yazarlarındandır.
Atay, Millî Mücadele’yi ödünsüz bir şekilde cesaretle destekleyen ve bu mücadelenin daha en başından bir *kalem savaşı* olduğunun bilincine vararak ömrünü kalemiyle Cumhuriyet ve Atatürk devrimlerinin anlaşılmasına vakfetmiştir. Akşam’da yazdığı yazılarla Millî Mücadele hareketini ve Mustafa Kemal’i destekleyen Falih Rıfkı Atay idam istemiyle Divan-ı Harb’e verilmiştir. 10 Eylül 1922 tarihinde Anadolu’ya geçerek kalem savaşına devam eden Atay’ın ilk kez İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun ardından Mustafa Kemal’le kesişen yolu Çankaya’da Gazi’nin ölümüne kadar devam etmiştir. Ömrünün sonuna kadar Atatürk ve Cumhuriyet sevdasını eserlerinde işleyen Falih Rıfkı Atay edebiyatımızın gelişmesine öncülük etmiş, Türkçenin yaşayan ve bağımsız bir dil olarak yerleşmesinde önemli katkıları olmuştur.
Falih Rıfkı Atay’ın en önemli eseri olan Çankaya ilk olarak 1952 yılında Dünya gazetesinde tefrika edildi. Çankaya’nın birinci baskısı Dünya Yayınları tarafından iki cilt olarak 1958 ve 1961’de gerçekleştirilmiştir.
Cumhuriyeti var eden mücadeleyi, hissiyatı, devrimleri ve Atatürk’ün bu uğurda sergilediği fikir ve eylem insanı kişiliğini bütün yönleriyle eksiksiz bir şekilde kaleme alan Falih Rıfkı Atay’ın alanında klasikleşmiş yetkin eseri Çankaya özel bir edisyonla, çok özel fotoğraflarla birlikte yayımlanıyor.