Tükendi
Gelince Haber Ver“Bu Anahtar’ı hazırlamaktan maksadımız Hüsnühat muallimliği yapmak ve bunun için lüzumlu usul ve kaideleri bildirmek değildir.
Belli başlı gayemiz:
1. Eski harflerle yazılmış güzel veya çirkin herhangi bir yazıyı okuyabilmenin ilmi yolunu göstermek, yazı şekillerini, oku¬nuş misallerini vermek ve bazı numuneler üzerin de temrin¬ler yaptırmak,
2. Vakıf kayıtları üzerinde araştırma ve inceleme yapacak me¬murlara bilmeleri icap eden esasları kaydetmek,
3. Eski yazıların çeşitlenme ve çoğalmasında âmil olan köklü veya geçici sebepleri ve bu yazıların güzel sanatlar bakımın¬dan taşıdıkları incelikleri kavramak ve eski eserlerden istifade etmek isteyenlerin bilmeleri lazımgelen cihetleri ve bu arada yazının teknik ve estetik ahengini göstermektir.
Bu kitap yalnız yeni başlayanlar için yapılmayıp eski yazıla¬rın türlü çeşitlerini öğrenmek isteyenlerin istifadesi de düşünül¬düğü için tertibinde, yazı ve okuma mefhumlarının şümul derece¬leri gözetilmiş ve yazılar arasındaki umumi ve hususi münasebet ve alakalar oldukça yakından gözetilerek her birinin teker teker bel-lenmelerinde hissedilecek olan güçlüklerin mümkün olduğu ka¬dar azaltılmasına çalışılmış ve eskiden bir kanun gibi kabul edilmiş olan noktadan “elif”in, bundan da diğerlerinin doğması esası üze¬rinden yürünmüştür. Eski ifadesiyle basitten mürekkebe, kolaydan zora gidilerek yazı şekillerinin biri diğerini hazırlayacak surette ya¬zılıp okunması yolu takip olunmuştur.” (Mahmud Bedreddin Yazır)